Įvairiuose pasaulio virtuvių sąrašuose fo sriuba patenka į pirmus dešimtukus. Jos gerą skonį labiausiai lemia du dalykai – ypatingas stiprus nuoviras ir žuvies padažas (fish sauce). Dabar šio padažo nesunku nusipirkti bet kurioje didesnėje Lietuvos parduotuvėje. Skonis jo – keistas ir iš pirmo žvilgsnio net nelabai patiks. Nors teisingiau būtų sakyti – iš pirmo kvapo. Jis gaminamas ilgai fermentuojant žuvį ir Vietname jo rasi ant bet kurio valgomojo stalo.
Beje, ir žodis kečupas yra kilęs nuo žuvies padažo atmainos ir nieko bendro su pomidorais neturėjo. Indonezijoje malajai žuvies padažą vadino kecap (tariasi kei čap). Palaipsniui žodis Europos kolonistų dėka paplito pasaulyje ir virto žodžiu kečupas.
Žuvies padažas Europoje nėra egzotika ir žinomas senovės Romos laikais. Joks prabangus pobūvis anuomet neapsieidavo be padažo garum – o tai yra tas pats žuvies fermentacijos būdu gaminamas padažas. Mažos žuvys bei didesnių viduriai kartu su pakankamu kiekiu druskos būdavo metami į didelę atvirą talpyklą. Mišinys nokdavo saulėje, po to būdavo nukošiamas ir supilamas į amforas. Romėnai garum naudodavo ir kaip prieskonį, ir kaip konservantą, ir net kaip vaistą.
Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko.
Vietnamiečiai apie sriubą fo taip pat sako, kad ji turi gydomųjų savybių, nes ilgai verdant kaulus į sultinį išsiskiria naudingos medžiagos. Gal tame irgi yra tiesos. Antai, amerikiečiai stiprų vištienos sultinį vadina „žydų aspirinu“.
Fo gamyba – ilgas procesas, bet skonis vertas laiko. Ne veltui Vietname ši sriuba dažnai vadinama rojumi dubenyje.
Vietnamietiška fo sriuba
Ingredientai (4 asmenims):
- 1,5 kg mėsingų jautienos kaulų (Vietname labiausiai tinkamomis tam laikomos jaučio uodegos);
- 1 nuluptas svogūnas;
- 1 šviežias čili pipiras;
- 5 griežinėliai imbiero;
- 1 valg. šaukšt. druskos;
- 2 žvaigždutės anyžiaus;
- 2-3 šaukštai žuvies padažo (fish sauce);
- 4 litrai vandens;
- 100 gramų išvirtų ir nusausintų ryžių makaronų;
- 500 g plonai pjaustytos jautienos nugarinės;
- puodelis smulkintos kalendros;
- žiupsnis smulkintų svogūnlaiškių;
- puodelis pupų daigų;
- sauja šviežio baziliko;
- 1 žalioji citrina (supjaustyta ketvirčiais).
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių, pašaukite jautienos kaulus ir kepkite apie valandą kol paruduos.
2. Sudėkite kaulus, svogūną, čili pipirą imbierą, druską, anyžių ir žuvies padažą į didelį puodą, užpilkite vandeniu, užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies 6-8 valandas. Jei neturite laiko, virkite kiek galite. Bet ilgiau virus sultinys geresnis.
3. Išvirkite makaronus, nusausinkite.
4. Padalinkite makaronus į keturis dubenis. Užberkite žalumynus ir sudekite nugarinės gabalėlius. Užpilkite nukoštu verdančiu sultiniu. Per kelias minutes mėsa praras raudonumą. Įdėkite daigų, įspauskite citrinos, jei trūksta sūrumo – įsipikite žuvies padažo.
Pagal tradicijas valgykite garsiai šliurpdami. Gero apetito!