Prancūziškai vinaigrette reiškia tam tikrą padažą su actu, acto užpilą.
Olivjė vardas atsirado pagerbiant XIX a. prancūzų virėją Liusjeną Olivjė (Lucien Olivier), kuriam priskiriama baltos mišrainės autorystė. Šis prancūzų šefas XIX a. antroje pusėje Maskvoje turėjo restoraną „Ermitaž“.
Rusijos centrinis bankas nuo 2009 metų, kai tokia idėja kilo laikraščio „Trud“ žurnalistams, Rusijos regionuose lygina kainas pagal „Olivjė salotų“ indeksą. Tai tarsi pasaulinio „Big Mac’o“ indekso atitikmuo Rusijoje.
Lietuvoje galėtume įsivesti Cepelinų indeksą, nes jų kainos įvairiose Lietuvos vietose išties skiriasi. Tik reiktų cepelinų dydžiui įvesti standartą, kad metodika būtų tikslesnė.
O kol ekonomistai svarstys, ar cepelinai gali būti ekonomikos indikatorius, pasigaminkime rusiškų pyragėlių su raugintais kopūstais ir grybais. Man regis, tai tikresnis Rusijos kulinarinio paveldo patiekalas.
Ingredientai (6 valgytojams):
tešlai:
- 700 g miltų;
- 25 g šviežių mielių;
- ½ šaukštelio druskos;
- 40 g cukraus;
- 200 g vandens.
įdarui:
- 400 g raugintų kopūstų;
- 2 svogūnai;
- 1 šaukštas sviesto;
- ½ šaukštelio druskos;
- stiklinė džiovintų grybų;
- 1 kiaušinio trynys (pyragėlių aptepimui prieš kepant).
Gaminimas:
1. Mieles puodelyje užpilkite cukrumi ir šiltu vandeniu. Pusvalandžiui pastatykite šiltai. Kai pasirodys iškilusi „kepurėlė“, mieles sumaišykite ir kartu su druska supilkite į miltus. Išminkykite tešlą ir palikite ją kilti.
2. Grybus pamirkykite. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite iki auksinės spalvos ant sviesto keptuvėje. Kopūstus nusunkite ir kartu su grybais sudėkite į keptuvę. Maišydami patroškinkite apie 15 minučių.
3. Tešlą iškočiokite maždaug iki 1 cm storio. Puodeliu „išpjaukite“ apskritimus. Ant jų šaukštu dėkite įdaro ir perlenkę lipdykite norimos formos bandeles. Pyragėlius 15 minučių pastatykite šiltai.
4. Kepimo skardą ištepkite sviestu, pabarstykite miltais (kad kepiniai nepriliptų), sudėkite pyragėlius, aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180 laipsnių karščio orkaitę.
5. Kepkite apie pusvalandį. Galima valgyti ir karštus, ir šaltus. Taip pat šie pyragėliai tinka prie sultinių ir sriubų.