Lietuvoje daug metų geriausias desertas buvo medus. Sako, kad mėgstamiausias karaliaus Jogailos desertas buvo agurkas su medumi.
Šiemet Lietuvoje viešėjęs Izraelio maisto industrijos žurnalistas Gilas Hovavas, paragavęs agurko su medumi, ilgai negalėjo paslėpti susižavėjimo ir patikėti šio deserto paprastumu. „O juk mes turime ir agurkus, ir medų – skonis nepakartojamas“, – stebėjosi Hovavas. Atsakiau jam panašiu komplimentu – kai man pirmą kartą per žydų Naujuosius metus Roš ha-Šana pasiūlė paragauti obuolio su medumi – apsalau.
Niekada neįsivaizdavau, kad tai toks skanus desertas. Ir paprastas, ir visada po ranka! Tereikia obuolį perpjauti per pusę, išpjauti sėklides ir pagardinti šaukšteliu medaus.
Beveik panašų desertą ragavau Pietryčių Azijoje. Tik vietoje obuolių ragausime nektarinus. Šis receptas jiems ypač tinkamas, nes nektarinai Lietuvoje dažniausiai parduodami ne itin prinokę ir kietoki.
Ingredientai (4–6 valgytojams):
- 6 nektarinai;
- 1 kiaušinis;
- 3 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
- 2 arbat. šaukšt. kokosų pieno.
Gaminimas:
1. Perpjaukite nektarinus per pusę. Šaukšteliu išskobkite kauliuką ir kaulavietes. Suplakite kiaušinį su cukrumi ir kokosų pienu. Plakite kol cukrus ištirps.
2. Į išskobtas kaulavietes šaukštu sklidinai įpilkite plakinio. Sudėkite nektarinų puseles į garintuvą ir kaitinkite virš garų 5–10 minučių.
3. Nuėmę nektarinus nuo karščio palaukite, kol atvės.
Gero apetito!