Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: saldžios nuodėmės

Žodis desertas kilęs iš prancūziško desservir – „nurinkti stalą“. Gan žinomas tarptautinis žodis, nes visame pasaulyje po sotaus maisto, nurinkęs nešvarias lėkštes, retas padavėjas jūsų nepaklaus: „Deserto?“. Tarsi pribaigti norėdamas. Nes nėra nieko geriau, kaip ant ką tik įsisavinto viščiuko, žuvies ar šiaip kokio kepsnio nuleisti sklandų sluoksnį plaktos grietinėlės su braškėmis arba agurką su medumi. Tegu vartosi fermentų audroje. Ir nesvarbu, kuriame pasaulio krašte būsi – desertas ir Afrikoje desertas.
Nektarinų desertas
Nektarinų desertas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvoje daug metų geriausias desertas buvo medus. Sako, kad mėgstamiausias karaliaus Jogailos desertas buvo agurkas su medumi.

Šiemet Lietuvoje viešėjęs Izraelio maisto industrijos žurnalistas Gilas Hovavas, paragavęs agurko su medumi, ilgai negalėjo paslėpti susižavėjimo ir patikėti šio deserto paprastumu. „O juk mes turime ir agurkus, ir medų – skonis nepakartojamas“, – stebėjosi Hovavas. Atsakiau jam panašiu komplimentu – kai man pirmą kartą per žydų Naujuosius metus Roš ha-Šana pasiūlė paragauti obuolio su medumi – apsalau.

Niekada neįsivaizdavau, kad tai toks skanus desertas. Ir paprastas, ir visada po ranka! Tereikia obuolį perpjauti per pusę, išpjauti sėklides ir pagardinti šaukšteliu medaus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas nektarinų desertas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas nektarinų desertas

Beveik panašų desertą ragavau Pietryčių Azijoje. Tik vietoje obuolių ragausime nektarinus. Šis receptas jiems ypač tinkamas, nes nektarinai Lietuvoje dažniausiai parduodami ne itin prinokę ir kietoki.

Ingredientai (4–6 valgytojams):

  • 6 nektarinai;
  • 1 kiaušinis;
  • 3 arbat. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 arbat. šaukšt. kokosų pieno.

Gaminimas:

1. Perpjaukite nektarinus per pusę. Šaukšteliu išskobkite kauliuką ir kaulavietes. Suplakite kiaušinį su cukrumi ir kokosų pienu. Plakite kol cukrus ištirps.

2. Į išskobtas kaulavietes šaukštu sklidinai įpilkite plakinio. Sudėkite nektarinų puseles į garintuvą ir kaitinkite virš garų 5–10 minučių.

3. Nuėmę nektarinus nuo karščio palaukite, kol atvės.

Gero apetito!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nektarinų desertas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Nektarinų desertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos