Pernai ekspedicijos „Karibų ratai“ metu įvažiavus į Salvadoro miestą mus paguodė – per dieną sostinėje nužudo septynis ar aštuonis žmones ir tik du iš jų – užsieniečiai. Mes buvome penki užsieniečiai kartu, tad statistika iškart pagerėjo mūsų naudai. O ir mintis, kad praleisime sostinėje tik parą, nuramino. Buvo galima pasimėgauti pupusais. Bent jau mes taip praminėm kukurūzų tešlos paplotėlius su įvairiais įdarais, kuriuos vietiniai vadina pupusa.
Pupusai Salvadore yra nacionalinis patiekalas, kurį rasi bet kur – pas gatvės kepėjas, restoranuose ar šaldytus parduotuvėse. Stebėti, kaip pupusus kepa gatvėje – atskiro aprašymo vertas veiksmas. Atrodo, kad moteriškės buria rankomis tarsi magės: rankose atsiranda gumulėlis tešlos, kuris keliais patapšnojimais virsta dubenėliu, tada jo viduryje įsitaiso įdaras, dubenėlis žaibiškai užsidaro, virsta paplotėliu ir atsiduria ant įkaitintos skardos. Po minutės ragauji pupusą, užkąsdamas curtido – lengvai marinuotais apyaštriais kopūstais.
Moteriškės mielai sutiko ir leido man iškepti pupusą – procesas užtruko gerokai ilgiau, o ir paplotėlis nebuvo toks tobulai apvalus. Bet prisižadėjau sau, kad išbandysiu šį salvadorietišką patiekalą namie. Juolab, kad ypatingų ingredientų jam nereikia – viską rasite parduotuvėse ar turguose.
Pupusai
(keturiems valgytojams)
Ingredientai:
Marinuotiems kopūstams curtido:
- 1/2 kopūsto galvos;
- 1 didelė morka;
- 1/2 svogūno galvutės;
- 1/2 puodelio obuolių acto;
- 1/4 puodelio vandens;
- 1/2 šaukštelio druskos;
- 1/2 šaukštelio rudojo cukraus;
- 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio;
- pagal skonį – džiovinto čili pipiro drožlių.
Gaminimas:
1. Kopūstą ir svogūną supjaustykite, morką stambiai sutarkuokite. Sumaišykite su kitais ingredientais, uždenkite ir palaikykite bent dvi valandas. Jei užmarinuosite iš vakaro – dar geriau.
Pupusų įdarui:
- 3 puodeliai virtų raudonųjų pupelių;
- nedidelis svogūnas;
- aliejaus;
- druskos pagal skonį;
- 1 puodelis pupelių nuoviro arba vandens;
- keli rutuliukai mocarelos sūrio.
Pupusų tešlai:
- 4 puodeliai kukurūzų miltų;
- 2 puodeliai šilto vandens;
- druskos'
- pagal poreikį – 1 kiaušinis.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir iki geltonumo apkepinkite supjaustytus svogūnus. Sumalkite pupeles su nuoviru, svogūnais ir druska (malimo mašinėle arba elektriniu trintuvu. Jei trintuvu – geriau dalimis, pupelės sunkiai trinasi). Pasidėkite atskirai.
2. Sūrį sutarkuokite ir pasidėkite į kitą dubenį.
3. Miltus ir druskos pagal skonį sumaišykite su šiltu vandeniu. Tešla turi būti lipni, bet lengvai formuojama. Jei reikia – pridėkite vandens arba suminkykite surišimui su kiaušiniu.
4. Dėkite ant delno kiaušinio dydžio tešlos gumulėlį ir suformuokite dubenėlį. Šaukšteliu įdėkite pupelių ir sūrio įdaro. „Uždarykite“ dubenėlį ir suplokite paplotėlį.
5. Apkepkite paplotėlį iš abiejų pusių maždaug po 3 minutes.
6. Pupusus valgykite karštus su curtido.
Gero apetito!