Tai vis dar yra puikus mėsos kepimo bandymų poligonas, kuriame gali suktis kiekvienas mėsos kepsnių mėgėjas, kurdamas ir naujus skonius, ir naujus būdus. Vieno recepto tiesiog nėra. O ir pats pavadinimas šašlykas yra tiurkų ir totorių kalbų vedinys, virtęs tarptautiniu žodžiu ir turintis daugybę pavidalų. Kartvelai kartais kepsnius ant iešmo vadina mcvadi. Bet dažniau – šašlyku.
Sakartvele labiausiai paplitęs yra riebesnės kiaulienos sprandinės kepsnys. Prie Lančhučio teko valgyti vos įkandamą, ant iešmo sumautą dideliais tarpais, mano galva – actu sugadintą, prie Lagodechio – ant iešmo gabalėliai lietė vienas kitą ir buvo jis gerokai sultingesnis.
Ten ir kepamas jis buvo ant senų vynuogienojų žarijų. Neprilygstamas skonis. Ir kaip sakė mus vaišinęs Merabas, nieko tam šašlykui nereikia. Svarbiausia – gera mėsa. Ir dar pridūrė patarlę: moters plaukai turi būti ilgi, o šašlykas – truputį neiškepęs. Tad siūlau savo tradicinį kepsnio ant iešmo receptą, kuris man buvo labai panašus į ragautą Lagodechyje.
Kepsninėje jau turi būti karštų anglių, o paruošti kepsnį jums užteks pusvalandžio. Nerekomenduoju kepti ant sudegusių pušų ar eglių malkų – mėsa gali gauti kartumo.
Pirmiausiai nusipirkite geros, riebesnės dalies kiaulienos sprandinės. Supjaustykite mėsą degtukų dėžutės dydžio gabalėliais, nupjaustykite tai, ko nereikia. Sudėkite į puodą su dangčiu (dangčio tikrai reikės). Plonais žiedais susipjaustykite svogūnų, šviežiai susigrūskite juodųjų pipirų. Dėkite viską ant mėsos ir minkykite tarsi duonos tešlą, išmasažuokite kiekvieną gabaliuką. Po dešimties minučių imkite puodą į rankas už rankenų ir nykščiais prilaikydami dangtį vertikaliai pakratykite puodą, kad mėsa viduje pasidaužytų tarp dugno ir dangčio. Dar paminkykite.
Verkite mėsą ant iešmo. Tarpų siūlau nepalikti, ji tada bus sultingesnė. Bet tai jau skonio reikalas, kiti mėgsta sausiau. Mėsą ant iešmo jau galim apibarstyti druska. Gniaužydami gabalėlius druską paskirstom tolygiai. Kepam priklausomai nuo karščio ir aukščio nuo žarijų. Ugnies neturėtų būti, sukiojame iešmus, kad visos pusės iškeptų tolygiai. Ar mėsa iškepusi – tikriname peilio įpjovomis.
Patiekti siūlau su nugesintais svogūnais, žalumynais, pomidorais. Gero apetito!