Mano svočia iš Velso Virginia pasakojo, kad šis desertas kiekvienoje šeimoje – skirtingas. Maždaug iš serijos „ko yra spintelėje, iš to ir padarysime“. Todėl nėra ir tikslių proporcijų, o tai, sutikite, konditerijoje retas dalykas. Kiekiai priklauso nuo to, kokio dydžio dubenį naudosite ir kiek sluoksnių turės tortas.
Daugmaž reikės:
- sausainių „Damų piršteliai“;
- pasirinktos uogienės (aš naudojau spanguolių, bet dažniau daromas saldesnis variantas – su braškėmis ar avietėmis);
- įvairių vaisių – gali būti konservuoti persikai, šaldytos avietės, vyšnios, mangai. Ko tik turite. Tik negalima naudoti kivių ir ananasų – su jais nesustings želė;
- litras spalvotos želė (aš sumaišiau uogienę su vandeniu ir ją nukošiau, sumaišiau su išbrinkinta maistine želatina ir palikau sustingti. Tačiau galima naudoti ir paruošiamą iš pakelių);
- plakamosios grietinėlės.
saldžiam angliškam kremui („custard“):
- 570 ml pieno;
- 55 ml liesos grietinėlės;
- 1 vanilės ankštis arba pusės arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto;
- 4 kiaušinio trynių;
- 30 g smulkaus cukraus;
- 2 kupinų arbatinių šaukštelių kukurūzų krakmolo.
Gaminimas:
Pirmiausiai pasigaminkite kremą:
1. Kaitinti pieną, grietinėlę ir vanilės ankštį (nevalytą) ant silpnos ugnies iki užvirimo.
2. Plakti kiaušinio trynius su cukrumi ir krakmolu, kol plakinys tampa vientisas.
3. Išėmus vanilės ankštį, karšto pieno-grietinėlės mišinį pilti ant kiaušinio-cukraus plakinio ir visą laiką maišyti-plakti šluotele.
4. Supilti viską atgal į puodą. Jei naudojate vanilės ekstraktą, jį dėkite dabar ir ant silpnos ugnies po truputį, švelniai maišykite medine mentele, kol kremas sutirštės. Tuomet uždenkite jį maistine plėvele, kad ji prisiliestų prie paviršiau ir nesusidarytų pieno plutelė. Laikyti šaltai, kad visiškai atvėstų.
Kol kremas vėsta, pasigaminkite želatiną pagal instrukcijas, esančias ant pakelio.
Kai želė sustings, o kremas atvės, galima pradėti sluoksniuoti. Pirmiausia gilaus dubenio dugną išklojame damų piršteliais. Ne bėda, jei jų neturite – tiks ir paprastas biskvitas. Ant viršaus išsklaidome uogienę, jeigu norisi, galima apšlakstyti sausainius cheresu, arba crème de cassis likeriu. Tuomet dedame gabaliukais smulkintą sustingusią želė su vaisiais. Ant viršaus – kremą, ant jo – grietinėlę. Ir tą patį kartojame dar kartą – piršteliai, uogienė, želė su vaisiais, kremas, grietinėlė. Galite patį viršų puošti pabarstukais, ar vaisiais, ar palikti grietinėlę be nieko. Laisvė fantazijai.
Patiekiamas dubenyje.