„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: triušis tarp voveraičių

Žinoma daug istorijų, susietų su triušiais, kiškiais ar zuikiais. Nesigilinsiu, kuo skiriasi triušiai ar zuikiai, bet yra įdomių faktų apie ilgaausius.
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas
Vytaras Radzevičius ir jo ruoštas patiekalas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Daugiausiai triušienos, skaičiuojant vidutiniškai vienam gyventojui, suvalgoma Maltoje. Nacionalinis Maltos patiekalas yra stuffat tal-fenek. Tai triušienos, raudono vyno ir pomidorų troškinys.

Tarpukaryje laukinių triušių bandyta įveisti Lietuvoje. Žymiausias mūsų gamtininkas, profesorius Tadas Ivanauskas monografijoje „Pasaulio žvėrys“ rašė, kad kurį laiką laukiniai triušiai išsilaikė Sūduvoje, bet Lietuvos klimatas jiems buvo netinkamas.

Tuo tarpu daugelis žino, kaip triušiai XIX šimtmečio pabaigoje kartu su britų kolonistais užplūdo Australiją, kur jie neturėjo konkurentų ir priešų plėšrūnų. Dėl greito dauginimosi triušiai pakeitė dalies kontinento ekosistemą. Triušių arealuose nyko augmenija ir vietinė fauna, o ilgaausiai atrodė nesustabdomi jokiomis priemonėmis. Po ilgų kovų pagelbėjo tik biologinis ginklas – triušius naikinančios ligos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis

Šis triušienos receptas – prancūziškas. Bet pabandžiau prancūzų naudojamus pievagrybius pakeisti voveraitėmis. Rezultatas pranoko visus lūkesčius. Siūlau išbandyti, kol voveraičių galima ir prisirinkti, ir nusipirkti.

6 valgytojams reikės:

  • 1 triušio (apie 1200 g);
  • 3-4 svogūnų;
  • 2-3 skiltelių česnako;
  • 2-3 morkų;
  • 300 g voveraičių;
  • 1 stiklinės balto sauso vyno;
  • 1 stiklinės vandens;
  • sviesto;
  • saujos petražolių ir salierų lapelių;
  • 2-3 lauro lapų;
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius gamina triušį su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius gamina triušį su voveraitėmis

Gaminimas:

1. Triušį supjaustykite į 6-8 dalis.

2. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir apkepkite triušio gabalus.

3. Svogūnus, morkas ir žalumynus smulkiai supjaustykite, česnakus sutraiškykite.

4. Į troškinimo puodą įdėkite sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, morkas, žalumynus, sudėkite triušio gabalus, įpilkite vyną ir vandenį, įdėkite druskos, juodųjų pipirų ir lauro lapų. Patroškinkite apie pusvalandį.

5. Keptuvėje ant sviesto apkepkite voveraites kol išgaruos skystis. Sudėkite į troškinį ir patroškinkite dar apie 10 minučių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vytaras Radzevičius ir jo troškinys
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Triušis su voveraitėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs