Universalia keptuvė wok vadintina todėl, kad joje galima kepti, virti, gruzdinti, troškinti. Kantono kinų kalba wok reiškia „virimo puodas“. Kinai joje net rūko mėsą ar gruzdina riešutus.
Seniausios žinomos wok liejimo formos surastos Hanų dinastijos kapavietėse, siekiančiose 200 metus pr. Kristaus gimimą. Tačiau iki šiol ginčijamasi, ar tai tikrai kinų išradimas. Panašūs maisto gamybos įrankiai žinomi Pietryčių Azijoje, Indijoje, Mongolijoje.
Gaminant patiekalus wok keptuvėje tinkamas apibūdinimas „ilgas pasiruošimas – trumpas kaitinimas“. Wok patiekalų ingredientus reikia iš anksto smulkiai supjaustyti ar kitaip pasiruošti, o po to žaibiškai kepti, apdorojant aukštoje temperatūroje. Teko gaminti wok keptuvėje Kinijoje. Pasijauti kaip kalvis, nes keptuvę įkaitini mindamas dumples, o viso patiekalo gamyba užtruko ne daugiau nei minutę.
Wok keptuvės receptų – begalės. Tai yra tobulas improvizacijos įrankis. Svarbiausia – mokėti gaminimo wok keptuvėje techniką ir būdus, o ką pagaminsite – jūsų skonio reikalas. Šis receptas, kurį siūlau – tarsi sausas tailandietiškos tom yum sriubos variantas. Patariu išbandyti pačius įvairiausius ingredientus – ir turėsite savą, firminį wok receptą.
3 – 4 valgytojams prie wok keptuvės reikės:
- 2-3 šaukštų alyvuogių arba kokosų aliejaus;
- 1 šaukšto sezamo aliejaus;
- 1 svogūno;
- 3-4 skiltelių česnako;
- 1 žaliosios citrinos (laimo);
- 2 cm imbiero šaknies;
- 1 aitriosios paprikos;
- 700 g išlukštentų karališkų krevečių;
- 200-400 g kiaušinių arba ryžių makaronų;
- žalumynų: kalendros, svogūnų laiškų, baziliko, daigų;
- druskos pagal skonį.
Gaminimas:
1. Makaronus išvirkite, praplaukite po šaltu vandeniu ir atidėkite.
2. Kol verda makaronai, susmulkinkite svogūną, česnakus, aitriąją papriką (be sėklyčių), sutrinkite imbierą, trintuve sutrinkite žaliosios citrinos žievelę.
3. Susmulkinkite ir žalumynus.
4. Gerai įkaitinkitę keptuvę. Įpilkite aliejaus, sudėkite susmulkintus ir sutrintus ingredientus (be žalumynų) ir maišydami pakepinkite apie pusę minutės.
5. Išgriebkite ingredientus, kad aliejus liktų keptuvėje. Jei trūksta – įpilkite dar šiek tiek aliejaus ir apkepinkite krevetes, kol bus karštos ir šiek tiek apskrus.
6. Sudėkite apkeptus ingredientus, makaronus, žalumynus, sezamo aliejų, pasūdykite ir maišydami pakepinkite, kol viskas bus karšta.
7. Patiekite karštą. Prie patiekalo tinka sojos padažas.