Vytaro Radzevičiaus „Pasaulio puodai“: žąsis su obuoliais slyvose

Gali būti, kad žąsys yra pirmieji žmogaus prijaukinti naminiai paukščiai. Spėjama, kad tai įvyko prieš 3000 metų Egipte. Jeigu žąsimi gerai rūpinamasi, ji gali gyventi net iki dvidešimties metų. Žinoma, jei prieš tai ji nepatenka ant kalėdinio ar kitokio šventinio stalo, o būtent tokia dažniausia šio paukščio lemtis.
Vytaras Radzevičius ir jo kepta žąsis
Vytaras Radzevičius ir jo kepta žąsis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Laukinės žąsys yra aukščio rekordininkės – jos gali pasiekti net 8 kilometrų aukštį. Žmonės, auginantys šiuos paukščius, teigia, kad žąsys yra ir geriausi namų sargai. Kažką pajutusios, jos gagena ir kelia didelį triukšmą.

Posakis, kad žąsys išgelbėjo Romą nėra išgalvotas. Anot Plutarcho, Dievų motinai, santuokos ir vaisingumo deivei Junonai kartu su Jupiteriu ir Minerva ant Kapitolijaus kalvos buvo pastatyta šventykla. Šventykloje buvo laikomos šventosios Junonos žąsys. Būtent jos savo gagenimu 390 m. pr. m. e. pažadino karius ir įspėjo apie Kapitolijų puolančius galus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žąsis su obuoliais slyvose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žąsis su obuoliais slyvose

6-8 valgytojams reikės

  • 1 žąsies;
  • 2 svogūnų;
  • 1 morkos;
  • petražolės lapų;
  • rūgščių obuolių ;
  • konservuotų kaukazietiškų slyvų;
  • lauro lapų;
  • juodųjų pipirų;
  • druskos.

Gaminimas:

1. Vieną svogūną ir petražolės lapus smulkiai supjaustykite. Žąsį įtrinkite svogūnais, petražole, juodaisiais pipirais ir druska. Kas nubyra įtrinant – sudėkite į žąsies vidų.

2. Obuolius perpjaukite per pusę, išimkite sėklas, sėklalizdžius ir nupjaukite kotelį. Obuolius sukimškite į žąsį.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepimui paruošta žąsis su priedais
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepimui paruošta žąsis su priedais

3. Antrą svogūną ir morką supjaustykite žiedeliais. Išklokite keptuvo dugną ir įpilkite vandens, kad apsemtų. Žąsį įdėkite į keptuvą ir uždengę dangčiu pašaukite į 180 laipsnių kaitros orkaitę. Kepkite apie dvi valandas. Po to pakelkite temperatūrą iki 210 laipsnių ir kepkite dar apie valandą. Kartas nuo karto žąsį palaistykite susidariusiu skysčiu, taip pat stebėkite, kad žąsis neperdegtų (kepimo trukmė priklauso nuo žąsies dydžio).

4. Valgykite žąsį su konservuotais geltonaisiais „slyvukais“ – jų šiemet apstu ir jos itin dera prie žąsienos. Jei neturite jų konservuotų – receptas paprastas. Išsivirkite stiprų saldų sirupą (litrui vandens apie pusę kilogramo cukraus), sudėkite į karštą sirupą slyvas. Kai tik slyvų odelė pradeda trūkinėti, išgriebkite, sudėkite į stiklainius, užpilkite sirupu ir sandariai uždarę stiklainius pastatykite apvertę bei atvėsinkite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žąsis su obuoliais slyvose
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Žąsis su obuoliais slyvose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų