Aliaskoje patyriau, kad vietiniai žvejai sugautų lašišų galvas ir kaulus išmeta į jūrą. Panašiai elgėsi ir vokiečiai, kuriuos sutikome žvejojant Norvegijoje. Iš menkės jie išpjaudavo file, o visą kitą išmesdavo į jūrą.
Aliaskos saloje Kalgin gyvenanti lietuvė Daiva Gaulytė su vyru Davidu Chessiku įkūrė verslą – verda sultinius iš lašišų galvų bei kaulų, užšaldo ir parduoda sveikos mitybos mėgėjams. Juolab, kad Aliaskos lašišos yra užaugusios laisvėje, o ne pramoniniu būdu fermose.
Pusryčiams Daiva vaišino originaliu patiekalu – karštu žuvies sultiniu puodelyje užpylė plaktą kiaušinį. Įsidedi druskos, baltųjų pipirų, išmaišai ir siurbčioji su pasigardžiavimu.
Jei turite iš ko virti žuvies sultinį, siūlau šį žuvienės receptą.
4 valgytojams reikės:
- 6 šaukštų alyvuogių aliejaus;
- 1 nepjaustytos svogūno galvutės;
- 1 smulkiai supjaustytos svogūno galvutės;
- 3 sutrintų česnako skiltelių;
- puodelio smulkintų petražolių;
- 2 supjaustytų pomidorų;
- 2 šaukštų pomidorų tyrės;
- 2 lašišų galvų;
- ½ puodelio sauso baltojo vyno;
- 500 g juostelėmis supjaustytos žuvies filė;
- žiupsnio džiovinto raudonėlio;
- druskos ir baltųjų pipirų, pagal skonį.
Gaminimas:
1. Litre vandens su svogūnu nuvirkite lašišų galvas. Sultinį nukoškite.
2. Storadugniame puode įkaitinkite aliejų. Kelias minutes pakepinkite smulkiai supjaustytus svogūnus. Po to pridėkite česnaką. Minutę maišydami pakepinkite. Tada pridėkite petražoles, pomidorus ir pomidorų tyrę. Maišydami kelias minutes pakepinkite ant mažos kaitros.
3. Supilkite sultinį, vyną ir sudėkite žuvį. Užvirinkite ir virkite, kol žuvis suminkštės ir bus biri, apie 3-5 minutes. Pridėkite druskos ir juodųjų pipirų.