„Paulig“ barista P.Palaikytė čempionate kavą ruoš naudodama veislės „Shattah Yellow Gesha“ kavos pupeles. Šia įdomia kava neprekiauja nei viena Lietuvos parduotuvė ar kavinė – ribotas jos kiekis atskraidintas pagal specialų baristos užsakymą.
„Čempionato dalyviai turi ne tik pademonstruoti savo profesionalumą, kuo tiksliau, be klaidų atlikti varžybų užduotis, bet ir nustebinti teisėjus. Visų pirma baristos gali atskleisti savo kaip kavos žinovų kompetenciją pasirinkdami išskirtinę kavą. Man pasisekė, nes turėjau galimybę konsultuotis su kolegomis iš Suomijos, kurie galiausiai pateikė penkių kavų sąrašą. Iš jo pasirinkau būtent „Shattah Yellow Gesha“, kuri labai išsiskiria iš visų kitų kavos veislių“, – pasakojo antrą kartą į Kavos čempionato ringą stosianti Paulina.
Reikia mažiausiai savaitės, kad šviežiai paskrudinta kava atskleistų savo skonį.
Kaip pasakojo mergina, pirmas šios kavos išskirtinumas – jos skonis, kuriame galima atpažinti spanguolių, medaus, gvazdikėlių, kalendros skonius. O „Shattah Yellow Gesha“ aromatas turi vyno, gėlių, citrinžolės atspalvių. „Skirtingi jų niuansai atsiskleidžia vis kita gaida, priklausomai nuo to, kiek dienų praėjo nuo jos skrudinimo. Tik sulaukę siuntos ir paskrudinę kavą, pirmą kartą ją ragavome po trijų dienų – tuomet ji buvo dar netinkama gerti: reikia mažiausiai savaitės, kad šviežiai paskrudinta kava atskleistų savo skonį. Vėliau kavą bandėme vis kitą dieną ir stebėjome, kiek laiko po skrudinimo kavos skonis ir aromatas jaučiamas visu pilnumu ir yra tinkamiausias čempionatui“, – pasakojo Paulina.
Pasak kavos trenere dirbančios P.Palaikytės, čempionatui pasirinktą kavą auginama Kolumbijoje. „Finca La Negrita“ ūkis įkurtas kalnuotoje teritorijoje, netoli Vila Restrepo miesto šiaurinėje Igabės teritorijos dalyje, Tolimos regione. Nuo jo atsiveria didingi Kordiljerų kalnai, kurių šlaitai pasiekia Kombeimos kanjoną. 1780–2100 m aukštyje vidutinė temperatūra visus metus siekia 19–23 laipsnius. Ši teritorija apdovanota natūraliu kristalo tyrumo ledynų vandeniu ir turtinga vulkaninės kilmės dirva.
Ūkio šeimininkas – Mauricio Shattah yra pametęs galvą dėl savo ūkio ir jame auginamų kavų veislių. Jo valdomose žemėse auga apie 8000 išskirtinių veislų kavamedžių, o nuimtas derlius apdorojamas naudojant unikalią temperatūros valdymo sistemą, leidžiančią kontroliuoti pupelių tankį, nusakantį cukraus kiekį, PH ir fermentų lygį. Be įrangos ir technikos, „Shattah Yellow Gesha“ kavos auginimas reikalauja daug darbo, dėmesio ir, žinoma, žinių, todėl ji labai brangi ir priskiriama ypatingųjų kavų (specialty) grupei.
Iš pasirinktų ypatingų kavos pupelių Kavos ruošimo čempionate Paulina gamins tris gėrimus: espresso, kavos su pienu ir pačios pasirinktą firminį bealkoholinį gėrimą. Jų paruošimui 7 narių komisijai ji, kaip ir kiti čempionato dalyviai turės 15 min. Komisija vertins kavos skonį, paruošimo kokybę, identiškumą, patiekimo bei serviravimo išradingumą ir profesionalumą, o čempionato laimėtojas vyks atstovauti Lietuvą Pasaulio kavos ruošimo čempionate, kuris vyks Seule, Pietų Korėjoje.