„Tai yra ypatinga proga metuose, kai skirtingo tipo restoranai susivienija ir plačiai atveria duris pasiūlydami ypatingus meniu, kurių kaina yra 10, 20 arba 30 eurų“, – trumpai „Gastronomijos savaitės“ idėją pristato projekto partnerė parodų ir kongresų centro „Litexpo“ Baltijos maisto ir gėrimų parodos organizatorė Lilijana Dirsienė.
Ir gurmanams, ir smalsuoliams
Visą savaitę nuo lapkričio 5 iki 11 d. žmonės prabangiuose Lietuvos restoranuose skirtingų patiekalų galės paragauti iš išskirtinio festivalio meniu.
„Šiai progai „Gastronomijos savaitėje“ dalyvaujantys restoranai ruošiasi specialiai. Labai džiaugiuosi, kad šiemet prie šios šventės prisijungia dar daugiau šefų ir vietų. Taip pat džiugina ir tai, kad visos jos yra savitos: nuo „Šturmų švyturio“, kur ruošiama išskirtinai tik sezoninė laukinė nešaldyta lietuviška žuvis iki Indijos įkvėptų šefo Gasparo patiekalų jo paties vardo restorane“, – sako Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.
„Gastronomijos savaitė“ pritraukia tiek gurmanus, nuolat ieškančius naujų kulinarinių patirčių, tiek smalsuolius, kurie į restoranus išsiruošia rečiau. To priežastis – specialūs restoranų meniu fiksuota kaina bei šventinė nuotaika restoranų lankytojus lydintį visą savaitę.
„Gastronomijos savaitės“ restoranai – tarp geriausių šalyje
Šiais metais „Lietuvos gastronomijos savaitėje“ dalyvauja net 33 restoranai ir tai yra augantis skaičius lyginant su praėjusiais metais:
„Kone pusė restoranų sąraše – įvertinti ir „30 geriausių restoranų“ rinkimuose. Tarp jų yra „Amandus“, „Stikliai“, „El Mercado“, „Ertlio namas“, „Da Antonio“, „Dine“, „Šturmų švyturys“, „Telegrafas“, „Gaspar's“, „MEAT“, „Apvalaus stalo klubas“, „Monte Pacis“, „Ieti“ ir „Monai“, – vardina E. Šiškauskienė.
Šiemet prie gastronomijos savaitės dalyvių prisijungia ir iki metų veikiantys, bet jau lankytojų pamėgti restoranai, tokie kaip viešbutyje „Courtyard Vilnius City Center“ vos daugiau nei pusmetį gyvuojantis restoranas „Solt Dining“, ispaniškos virtuvės ambasadoriai Lietuvoje – „El Mercado“ ar XVII amžiaus Pacų rūmuose įsikūrusi braserija „14 horses“.
„Svečius pasitiksime su iš kojų verčiančiu silkės užkandžiu, tęsime vakarą su kukurūzinio viščiuko palyda, o desertui – nuostabus moliūgų desertas patiekiamas kartu su moliūgų kava. Vegetarams užkandžiui pasiūlysime salotas iš daržovių, auginamų mūsų pačių ūkyje, o pagrindiniam patiekalui – nuostabus spragintų grikių rizotas“, – savo ypatingą „Gastronomijos savaitės“ meniu atskleidžia „14 horses“ virtuvės šefas Andrius Kubilius.
„Sutrauksime kuo įvairiausią publiką ir suteiksime galimybę persikelti į saulėtąją Ispaniją, kur maisto ragavimas yra bendravimo forma. Keliausime po skirtingus Ispanijos regionus, pažinsime jos skonius, dalinsimės gardžiu maistu, draugija ir puikia nuotaika“, – apie „Gastronomijos savaitės“ planus savo restorane pasakoja „El Mercado“ šeimininkė Vija Zanevė.
Kasmet renkamas restoranas-žvaigždė
„Lietuvos gastronomijos savaitę“ vainikuos tradicinė Baltijos maisto ir gėrimų paroda BAF, kuri vyks lapkričio 8–10 dienomis parodų ir kongresų centre „Litexpo“. Jos metu bus paskelbtas ir geriausias restoranas – „Gastronomijos savaitės žvaigždė“. O kas juo taps nulems patys savaitės lankytojai portale „Skonis.lt“ atiduodami savo balsą labiausiai sužavėjusiam restoranui ir jo meniu.
„Lietuvos gastronomijos savaitės“ iniciatoriai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, partneriai – parodų ir kongresų centras „Litexpo“.