Sočios iškylų bandelės
Ingredientai:
tešlai:
- 300 g kvietinių miltų;
- 100 g grikių košės be glitimo;
- keli žiupsneliai druskos;
- 120 ml vandens;
- 50 g cukraus;
- 28 g šviežių mielių;
- 3 kiaušiniai;
- 110 g sviesto.
įdarui:
- 700 g maltos jautienos;
- balzaminio acto;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelis druskos;
- keli stiebeliai šviežio rozmarino;
- artišokų ir paprikų užtepėlės;
- mocarelos sūrio.
Gaminimas:
1. Į maišymui skirtą indą suberkite miltus, grikių košę ir keletą žiupsnelių druskos. Viską gerai išmaišykite.
2. Atskirame inde kambario temperatūros vandenyje ištirpinkite mieles su cukrumi ir supilkite mišinį į indą su miltais.
3. Įmuškite 3 kiaušinius ir 5 minutes lėtai minkykite tešlą. Po to 5 minutes sparčiau minkykite, kad tešla taptų elastinga.
4. Sudėkite kambario temperatūros sviestą ir vėl 5 minutes lėtai minkykite tešlą. Išminkytą ją uždenkite maistine plėvele ir palikite, kad iškiltų.
5. Keptuvėje įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinkite maltą jautieną. Įberkite žiupsnelį druskos bei įpilkite balzaminio acto. Viską gerai išmaišykite, įmeskite keletą nesmulkinto rozmarino šakelių, išmaišykite ir išjunkite kaitrą.
7. Iškilusią tešlą tolygiai paskirstykite ant stalo ir suformuokite stačiakampį. Ant paviršiaus užtepkite artišokų ir paprikų užtepėlės, suberkite ir paskirstykite iškepusį faršą bei plėšytą mocarelos sūrį.
8. Atsargiai susukite į cilindro formos „vyniotinį“ ir supjaustykite vienodo dydžio riekelėmis.
9. Bandeles sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, uždenkite maistine plėvele ir palikite dar 30 minučių, kad iškiltų.
10. Iškilusias aptepkite kiaušinio plakiniu ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
Pasiflorų tyrėje marinuota kiaulienos išpjova ir grilyje keptas ananasas
Ingredientai:
- 2 kiaulienos išpjovos;
- 2–3 skiltelės česnako;
- 1 čili pipiras;
- keli žiupsneliai druskos ir pipirų;
- alyvuogių aliejaus;
- 1 šviežias ananasas;
- 2 valg. šaukšt. balto balzaminio acto;
- šviežių špinatų lapų;
- šviežių burokėlių lapų.
Gaminimas:
1. Ant pjaustymo lentelės susmulkinkite česnako skilteles ir aitrųjį pipirą, užberkite druskos ir dar kartą pasmulkinkite.
2. Kiaulienos išpjovą padalinkite į dvi dalis bei buku peilio galu šiek tiek ją išmuškite.
3. Ant paruoštų kepsnelių sudėkite smulkinto česnako mišinį, užpilkite alyvuogių aliejaus ir pasiflorų tyrės. Viską gerai išmaišykite ir palikti marinuotis bent 15–20 minučių.
4. Nulupkite šviežią ananasą, išpjaukite šerdį ir supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Apšlakstykite baltuoju balzaminiu actu.
5. Grilį įkaitinkite iki 180°C ir sudėkite į jį pasimarinavusią kiaulienos išpjovą bei supjaustytą ananasą. Kepkite maždaug 15–20 minučių, pavartykite, kad tiek mėsa, tiek ananasas apkeptų iš visų pusių.
6. Ant serviravimo lentos suberkite šviežius špinatų ir burokėlių lapus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, užberkite šiek tiek druskos ir pipirų. Ant viršaus sudėkite grilyje keptus ananaso gabalėlius ir kiaulienos išpjovą.