Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ypatingi prodiuserio V.Tamošaičio receptai: greit dingstančio pyrago ir gardžių mėsainių

Dubliažo režisierius, muzikos prodiuseris Vilius Tamošaitis, gerbėjams dar žinomas slapyvardžiu Gerai Gerai, prie savo veiklų sąrašo gali pridėti ir žodį „kulinaras“. „Virtuvėje galiu būti nuo ryto iki vakaro. Draugai puikiai žino – jei jau atvažiuos pas mane, tai išvažiuodami turės plius du kilogramus. Tad visi nori į svečius užsukti“, – juokiasi jis.
Vilius Tamošaitis dalijasi firminiais receptais
Vilius Tamošaitis dalijasi firminiais receptais / Eglės Juzumas, asmeninio albumo, Gretos Skaraitienės / 15min nuotr.

Suktis virtuvėje Viliui patiko nuo vaikystės – dar nė mokyklos nelankė, o jau paruošdavo pietus sau ir jaunesnei sesutei. Prieš išeidami į darbus tėvai palikdavo termosą arbatos, o Vilius pats iškepdavo kiaušinių.

Kulinaras iki šiol pamena ir pirmąjį savo kepinį – sraigės formos vanilės ir kakavos skonio sausainius, kurių receptą būdamas pradinukas rado viename vadovėlyje. „Aišku, aš juos perkepiau, tačiau bent jau nesudeginau!“ – patikina.

Dabar Vilius pats turi sūnų Oskarą ir dukrą Patriciją, kurie mielai įsitraukia į virtuvės darbus. „Sūnus nuo mažumės virtuvėje. Dar nė ketverių neturėdamas į televizijos laidą „Gero vakaro šou“ ėjo kaip keksiukų specialistas – kepė juos, nešėsi į sceną. Mano abu vaikai noriai gamina, kartais net susipeša, kuris maišys blynų tešlą, – linksmai pasakoja. – Visgi jie labai išrankūs valgytojai, sūnus – ypač. Atrodo, neprastai paruoši, bet žiūri, kad atbulais dantimis valgo. Atsidūsti ir klausi – tai kas dabar negražu, neskanu? Pavyzdžiui, vakar kepėme citrininį varškės apkepą – ragaujame, o Oskaras jau raukosi: „Tėti, citrinų galėjai ir nedėti...“ Nors mano firminį citrininį pyragą labiausiai mėgsta!“

Patrick Murphy nuotr./Vilius Tamošaitis
Patrick Murphy nuotr./Vilius Tamošaitis

Patricija ne tokia išranki – nors mažesnė, mėgsta išbandyti naujus dalykus. O sūnus neragaus, jei vaizdas netinka. Vien dėl sportinio intereso du mėnesius siūliau jam paragauti sutirštinto pieno, kol galų gale pabandė.“

Pačiam Viliui neįsiūlysi nebent... krienų. Daugybę kartų įvairiais būdais jis bandė prisijaukinti šį pagardą, tačiau beviltiškai. „Seneliai iki šiol juokauja: pastatyk stiklainį krienų ant stalo – ir Viliaus neliks, – tikina. – Užtat gaminti man bet ką patinka, jau susidraugavau su visais produktais. Anksčiau nemėgau dirbti su tešla, o dabar nebematau problemų – galiu ir bandeles kepti. Mano įsitikinimus pakeitė LNK projektas „Skonis“, kuriame susipažinau su Liutauru Čepracku: jis tapo mano mokytoju ir aš pradėjau kulinarinį savo kelią.“

Save laikau kūrėju – patinka kurti tiek muziką, tiek maistą.

Po to projekto jo požiūris pasikeitė iš esmės – gaminant atsirado daugiau laisvės improvizuoti. Vilius taip nebesilaiko recepto, mieliau tobulina patiekalą pagal save. Todėl ir receptų knygas nustojo rinktis pagal paveikslėlių grožį – užtenka perskaityti ingredientų sąrašą, kad įsivaizduotų, kaip patiekalas atrodys, koks bus skonis.

„Save laikau kūrėju – patinka kurti tiek muziką, tiek maistą. Kai su žmona sukome galvas, kaip per Kalėdas nustebinti artimuosius, sugalvojome paruošti pagardų – manęs neveža parduotuvėje pirktos dovanos. Apie mūsų pagardus visi labai gerai atsiliepė,
tad kitais metais sukūriau etiketes ir pasiūliau draugams jais nustebinti savo bičiulius. Dar kitais metais sugrįžo ir draugai, ir draugų draugai – taip gimė „Maži mamutai“.

Asmeninio albumo nuotr. /Citrininis pyragas
Asmeninio albumo nuotr. /Citrininis pyragas

Citrininis pyragas

Ingredientai:

  • 200 g sviesto;
  • 200 g cukraus;
  • 3 kiaušiniai;
  • 200 g miltų;
  • 1 nubrauktas šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 citrinos žievelė;
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1–2 šaukštai pieno.

užpilui:

  • 1,5 citrinos sulčių;
  • 90 g cukraus pudros.

Gaminimas:

1. Iš vakaro Vilius išima visus pyragui skirtus produktus iš šaldytuvo ir palieka ant stalo, kad kitą dieną kepant desertą ingredientai būtų kambario temperatūros.

2. Minkštą sviestą išplaka su cukrumi iki purios masės. Neišjungęs elektrinio plakiklio, įmuša kiaušinį. Plaka, kol šis susimaišo su sviesto mase. Taip po vieną įmuša likusius kiaušinius.

3. Dubenyje sumaišo miltus ir kepimo miltelius. Juos suberia į sviesto bei kiaušinių mišinį ir išplaka. Tada beria smulkiai tarkuotas citrinos žieveles, pila vanilės ekstrakto, pieno ir vėl gerai išplaka.

4. Kepimo formą iškloja sviestiniu popieriumi, supila tešlą ir pašauna į orkaitę. Iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje (jei ji su vėjelio funkcija, Vilius pataria nustatyti 160 laipsnių temperatūrą) pyragas kepa maždaug 45 minutes. Ar iškepė, patikrina mediniu iešmeliu – įsmeigtas į pyragą ir ištrauktas jis turi būti sausas. Jei pagaliukas apsivelia tešla – pyragą reikia dar kepti.

5. Tuo metu ruošia citrininį užpilą – išspaudžia citrinų sultis ir sumaišo su cukraus pudra. Iškepusį pyragą kelias minutes vėsina, o tada mediniu iešmeliu arba tiesiog šakute subadęs ištepa citrininiu sirupu.

„Iš patirties sakau: niekam neduokite šio pyrago. Pirma paragaukite patys, gausiai pasisotinkite, o tada, kas liks, – pasidalykite. Nes kitaip liksite be pyrago“, – juokiasi Vilius.

Eglės Juzumas nuotr. /Mamutiškas mėsainis
Eglės Juzumas nuotr. /Mamutiškas mėsainis

Mamutiški mėsainiai

Ingredientai:

  • 4 mėgstamos bandelės;
  • gabalėlis čederio sūrio;
  • šaltai rūkytos šoninės juostelių;
  • 1 saujelė salotų;
  • pomidorų;
  • karamelizuotų svogūnų, vyno ir kriaušių arba karamelizuotų svogūnų ir gervuogių pagardo;
  • mangų ir habanero paprikų padažo.

mėsos paplotėliams:

  • 700–800 g maltos kokybiškos jautienos (Vilius pirmenybę teikia brandintai);
  • 1 sauja gerai sutrintų krekerių arba džiūvėsėlių;
  • 1 sauja smulkintų petražolių;
  • 1 šaukštas garstyčių pagardo su medumi;
  • 1 kiaušinis;
  • šlakelis Vusterio padažo;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

padažui:

  • burokėlių pagardo su apelsinais;
  • majonezo.

Gaminimas:

1. Pirmiausia Vilius paruošia maltinius – visus ingredientus sumaišo ir suformuoja paplotėlius. Juos kepa taip, kad būtų vidutiniškai iškepę. Prieš baigdamas kepti uždeda čederio sūrio, kad šis kiek išsilydytų.

2. Pašildo bandeles, paskrudina šoninės juosteles, kad taptų traškios.

3. Padažui ingredientus sumaišo tokiomis dalimis: dvi dalys burokėlių bei apelsinų pagardo ir viena dalis majonezo. Tarkime, du šaukštai burokėlių pagardo ir šaukštas majonezo.

4. Šiltas bandeles perpjauna, aptepa paruoštu padažu, ant jo deda salotų, jautienos paplotėlį su sūriu, griežinėliais pjaustytų pomidorų, karamelizuotų svogūnų, šoninės juostelių, užtepa mangų ir paprikų padažo ir užvožia viršutine bandelės dalimi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas