Ingredientai:
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 2 nedideli svogūnai, supjaustyti mažais kubeliais;
- 800 g – 1 kg cukinijų, supjaustytų 5 mm storio griežinėliais;
- 1 l daržovių ar vištienos sultinio;
- druskos, pagal skonį;
- šviežiai maltų juodųjų pipirų;
- didelė sauja bazilikų lapelių;
- plaktos grietinėlės, natūralaus jogurto ar šiek tiek patrupintos fetos – ką labiau mėgstate.
Gaminimas:
1. Storadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės, taps perregimi, tačiau neleiskite skrusti.
2. Suberkite į puodą ir cukinijų griežinėlius, keliolika sekudžių pakepinkite, o tada supilkite sultinį, berkite druskos ir pipirų pagal skonį. Sumažinkite kaitrą, uždenkite puodą ir pavirkite 10 min., kol cukinijos suminkštės.
3. Nukaiskite ir leiskite sriubai apie 20 min. „pailsėti“. Tuomet suberkite bazilikus – jų nereikia virti, taip išsaugosime ir kuo grynesnę spalvą, ir stiprų aromatą.
4. Naudodami įmerkiamą elektrinį trintuvą (blenderį) sutrinkite sriubą iki kreminės konsistencijos. Jei norisi kiek šiltesnė, galite ją pašildyti, bet neužvirkite. O galite atvėsinti kambario temperatūroje, o tada visiškai atšaldyti šaldytuve.
5. Tiekite su nesaldinta plakta grietinėle, grietine ar trupinta feta – tinka viskas, tad rinkitės pagal savo simpatijas.