1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame pakepkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol jis suminkštės, suberkite žirnelius, įpilkite kelis šaukštus vandens ir uždengę patroškinkite apie 15min., pasūdykite, pagardinkite pipirais.
2. Iš duonos išpjaukite skridinėlius (stikline, ar specialia formele), juos trumpai iš abiejų pusių (be riebalų) pakepkite keptuvėje-grilyje, kol paviršius gražiai pagels.
3. Troškintus žirnelius su svogūnu (ši masė neturi būti išsausėjusi, geriau skystesnė) sudėkite į elektrinį maisto smulkintuvą, smulkinkite, kol gausite vientisą kremą. Ant apkeptos duonos dėkite maždaug 1 arbat. š. žirnelių kremo, mažą susuktą gabalėlį kumpio ir mažą riekelę sūrio. Skubiai patiekite. Skanaus!
Šis sumuštinukų receptas yra labai gurmaniškas, jei naudosite vytintą kumpį ir parmezano sūrį, ir labai kasdieniškas, jei vytintą kumpį pakeisite jums patinkančiu rūkytu kumpiu, o parmezano sūrį, kitu fermentiniu sūriu. Rinkitės pagal galimybes, skonį ir progą.
Receptas iš tinklaraščio „Išbandyti receptai“
1. Miltus išsijokite į dubenį, suberkite mieles, supilkite tirpintą pravėsusį sviestą, cukrų, druską, išplaktus kiaušinius, kambario temperatūros pieną ir užminkykite tešlą. Palikite valandai, kad pakiltų.
2. Vištienos kumpelius išvirkite pasūdytame vandenyje, atvėsinkite ir sumalkite.
3. Suberkite atitirpintus žirnelius, įberkite druskos, pipirų, supilkite sultinį ir išmaišykite.
4. Pakilusią tešlą išminkykite ir iškočiokite. Lakštą supjaustykite kvadratėliais, ant kiekvieno krėskite po šaukštą įdaro, sulenkite trikampiu, apspaudykite kraštus ir palikite pusvalandį, kad pakiltų.
5. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą ir aliejumi išteptą skardą, aptepkite plaktu kiaušiniu ir pašaukite į 200 laipsnių orkaitę 30–40 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
1. Šparagines pupeles nuplaukite, jei reikia, nupjaukite galus. Patrumpinkite sumedėjusius smidrų galus, atsargiai paskuskite sukietėjusias žieveles. Cukinijas supjaustykite plonais griežinėliais.
2. Pupeles, smidrus, cukinijas ir žirnelius keptuvėje užpilkite vandeniu (kad apsemtų) ir virkite kelias minutes, kol suminkštės. Nukoškite.
3. Iš nurodytų produktų išmaišykite padažą.
4. Į lėkštę sudėkite šiltas virtas daržoves, apipilkite padažu, patiekite su gražgarstėmis.
Knyga „Geri receptai“ |
Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Jei krevetės nelukštentos – išlukštenkite.
2. Krakmolą sumaišykite iki tyrės su vandeniu. Gautą masę sumaišykite su krevetėmis, kiaušinio baltymu ir žiupsneliu druskos.
3. Įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus apie minutę pakepinkite žirnių ankštis. Įdėkite cukrų ir truputį druskos. Pakepinkite vartydami dar minutę. Išgriebkite žirnius į lėkštę.
4. Į keptuvę įpilkite aliejaus ir minutę pakepinkite krevetes. Išgriebkite krevetes, sudėkite į keptuvę imbierą ir svogūnus (jei reikia, prieš tai įpilkite šiek tiek aliejaus) ir pakepinkite apie minutę
5. Sudėkite atgal krevetes, supilkite sojos padažą ir cheresą, pusę minutės pakepkite ir patiekite kartu su žirniais. Esminis dalykas – keptuvė visą laiką turi būti gerai įkaitusi. O jei turite kinišką keptuvę wok – dar geriau.
1. Užkaiskite vandenį ir jam užvirus suberkite bulves, supjaustytas kubeliais. Nugraibykite susidariusias putas ir tada sudėkite kubeliais pjaustytas morkas, pjaustytą kopūstą, pipirus ir lauro lapus.
2. Kai morkos ir bulvės taps minkštos, sudėkite žirnelius, sviestą ir smulkintą svogūną. Pabaigoje pagardinkite pipirais, druska ir krapais.
- Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
- Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
- Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
- . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
- Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.
1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite sugrūstą česnaką, supjaustytus svogūnėlius ir kepinkite, kol šie suminkštės.
2. Suberkite žirnelius, cukrų, supilkite verdantį sultinį. Virkite 12 min., jei žirneliai švieži, arba 4 min., jeigu šaldyti. Nukelkite nuo ugnies ir palikite ataušti.
3. Į ataušusią sriubą sudėkite mėtas ir elektriniu maišikliu sutrinkite iki vienalytės masės. Pagal skonį pagardinkite pipirais ir kelioms valandoms dėkite į šaldytuvą. Tada įmaišykite jogurtą.
4. Paruoškite salotas: pupas sumaišykite su smulkintais svogūnėliais ir užpilkite padažu, išplaktu iš aliejaus, citrinų sulčių ir parmezano.
5. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į vidurį įdėkite po kauburį pupelių salotų.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1.Svogūnus susmulkinkite ir su čiobrelių lapeliais patroškinkite aliejuje. Suberkite žirnelius, šiek tiek paskaninkite druska ir cukrumi, supilkite vyną, truputį pavirkite.
2.Supilkite sultinį ir virkite 15–20 minučių. Išsukite iki purumo ir pertrinkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska ir pipirais.
3.Krevetes pakepinkite alyvuogių aliejuje, apibarstykite druska ir pipirais.
4.Sriubą išpilstykite į lėkštes ir į kiekvieną įdėkite tris krevetes. Papuoškite šviežiais čiobreliais.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis |
Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Nulupkite ir susmulkinkite česnakus. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite puodą, ištirpinkite sviestą ir jame apkepkite smulkintus svogūnus ir česnakus (2–3 minutes). Saugokite, kad neparuduotų.
2. Suberkite žirnius, kubeliais pjaustytas bulves, supilkite sultinį. Pagal skonį įberkite cukraus, druskos ir pipirų. Virkite apie 30 minučių, kol suminkštės daržovės. Įberkite žiupsnelį mėtų.
3. Sriubą sutrinkite trintuve, supilkite citrinų sultis.
4. Į lėkštes išpilstykite sriubą, įdėkite po šaukštą grietinės ar jogurto ir papuoškite mėtų lapeliais.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į dubenį suberkite mieles, cukrų, supilkite vandenį, viską gerai išmaišykite ir palaukite, kol mielės suputos.
2. Kitame dubenyje sumaišykite su druska persijotus miltus, druską, viduryje suformuokite duobutę, į ją supilkite mieles, aliejų ir užmaišykite tešlą. Ją dėkite ant miltais pabarstytos lentos ir minkykite apie 10 min. Dėkite ją į dubenį, uždenkite rankšluostėliu ir apie valandą palaikykite, kad tešla pakiltų.
3. Iš paruoštos tešlos ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite didesnius picos lakštus ir aptepkite juos pomidorų pasta, užberkite raudonėlių. Šoninės juosteles pakepinkite keptuvėje, išdėliokite jas ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai, o keptuvėje likusiuose riebaluose trumpai pakaitinkite špinatus.
4. Ant picų per vidurį krėskite špinatų ir dėkite po kelias šoninės juosteles, ant jų – po žalią kiaušinį. Picas kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min. Tiekite užbėrusi žalių žirnelių ir uždėjusi gražgarsčių lapelių.
Pagaminsite per 50 min. (neskaičiuojant tešlos kildymo laiko).
- Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, nukoškite. Kol jie verda, susmulkinkite cukiniją ir kumpį. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite cukiniją ir kepkite apie 2 minutes. Suberkite žirnelius, išmaišykite ir kepkite minutę.
- Sudėkite kumpį ir kepkite dar minutę. Sudėkite jogurtą arba grietinę, garstyčias, išmaišykite ir troškinkite 3 minutes. Pagal skonį įberkite smulkintų svogūnų laiškų ar krapų, prieskonių. Makaronus suverskite į paruoštą padažą, išmaišykite ir dėkite į lėkštes.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.
- Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
- Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
- Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
- Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštą sviesto, sudėkite svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite (tik kol suminkštės), į keptuvę suberkite ryžius ir pakepinkite, kol taps skaidrūs (ne daugiau minutės).
- Į ryžius supilkite vyną ir palikite išgaruoti, tada įpilkite porą šaukštų sultinio ir palaukite, kol jis išgaruos.
- Tada pilkite po maždaug samtį sultinio ir vis maišykite, sultiniui išgaravus pilkite dar ir taip, kol ryžiai bus beveik išvirę (jie turi būti šiek tiek kietoki viduje).
- Žirnelius porą minučių pašildykite gerai įkaitintoje keptuvėje su šaukštu sviesto, pasūdykite, pagardinami pipirais.
- Žirnelius įmaišykite į rizotą, suberkite parmezaną ir sukapotą baziliką, įdėkite šaukštą sviesto, viską dar minutę pašildykite, kol parmezanas išsilydys, uždenkite dangčiu ir palikite porai minučių pastovėti.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Vištos krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kartais pamaišydami, kol vištiena taps gražiai auksinės spalvos. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės, nusausinkite ant popierinio rankšluosčio ir atidėkite į šalį.
- Į tą pačią keptuvę suberkite kubeliais pjaustytą svogūną, riekelėmis supjaustytą porą ir tarkuotą morką. Pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suberkite smulkiai sukapotą česnaką, išmaišykite ir dar minutę pakepinkite. Suberkite mažais kubeliais supjaustytą moliūgą ir dar kelias minutes pakepinkite. Suberkite ryžius ir supilkite sultinį. Kartais pamaišydami, kaitinkite apie 15-20 minučių, kol ryžiai bus beveik išvirę. Jei trūksta, galite įpilti daugiau sultinio ar virinto vandens.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite ar aliejumi ištepkite 20x30 cm dydžio kepimo indą.
- Nedideliame dubenėlyje miltus išplakite su pienu ir fermentiniu sūriu (100 g). Supilkite į keptuvę su daržovėmis ir sultiniu. Maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.
- Masei pradėjus tirštėti, išjunkite ugnį. Suberkite žirnelius ir prieskonius. Gerai išmaišykite. Perkelkite visą produktų masę į paruoštą kepimo indą. Viršų apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, kol sūris gražiai apskrus, o ryžiai bus pilnai paruošti. Patiekite nedelsiant. Skanaus!
1. Į didesnį indą sudėkite džiovintus raudonėlius, mėtas, smulkintą šviežią raudonėlį, 1/3 susmulkintų šviežių mėtų, druskos, pipirų ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Gerai išmaišykite. Į marinatą sudėkite ėrienos kepsnius bei tolygiai paskirstykite jį rankomis. Palikite marinuotis apie 1 valandą.
2. Tuo metu pasiruošiame žaliųjų žirnelių piurė. Į verdantį vandenį suberiame žirnelius ir verdame tiksliai 3 minutes. Tik išvirus, nupilame šaltu vandeniu, kad žirneliai neprarastų spalvos. Dedame į elektrinį trintuvą kartu su citrinos sultimis ir 1/3 šviežių mėtų. Priklauso nuo trintuvo galingumo, bet jei jūsų piurė ne glotni – perkoškite ją per sietelį. Pagal skonį berkite druskos ir pipirų.
3. Išvirkite bulves. Į verdantį vandenį kartu su bulvėmis sudėkite likusias šviežias mėtas.
4. Supjaustykite pomidorus, dėkite į lėkštę su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais ir viską neškite į lauką, nes patiekalą užbaigsime ruošti ant grotelių.
5. Ant įkaitusių grotelių dedame ėrieną ir kepame apie 6–8 minutes (priklauso nuo kepsnio storio). Ėrienai iškepus, leidžiame lėkštėje „pailsėti“ apie 3–4 minutes.
6. Tuo metu ant grotelių dedame šparagus (prieš tai nulaužę sumedėjusį kotelį), būtinai prieš tai užlašiname truputėlį alyvuogių aliejaus, kad neliptų, ir kepame apie 2–3 minutes. Taip pat ant grotelių sušildome bulves ir puodą su žirnelių piurė.
7. Dedame mėsą ir visus priedus į lėkštes ir patiekiame. Skanaus!
- Kepsniui. Kiaulienos išpjovą supjaustykite maždaug 150 g svorio gabalėliais. Sudėkite į indą.
- Sudėkite pjaustytą svogūną, česnaką, pašlakstykite raudonu vynu, įdėkite truputį medaus.
- Pabarstykite išvardintais prieskoniais, truputį pasūdykite.
- Gerai permaišykite, uždenkite ir palikite pusę paros marinuotis.
- Išsimarinavusią mėsą nuvalykite nuo prieskonių, apkepkite įkaitintoje keptuvėje, svieste, pasūdykite.
- Apkepę pašaukite į orkaitę į 120 laipsnių karštį, maždaug 15-30 minučių.
- Svarbu neperkepti, kad mėsa būtų sultinga, gražios rausvos spalvos. Kepdami orkaitėje, vis pašlakstykite sviestu.
- Bulvių košė. Į karštą, skanią bulvių košę įberkite tarkuoto „Parmezano“ sūrio, įdėkite „Pesto“ padažo ir gerai išmaišykite iki purumo.
- Padažas. Į verdantį balto vyno padažą įdėkite krienų.
- Maždaug 5 minutes dar pakaitinkite. Įpilkite balto romo, dar minutę pakaitinkite, nuimkite nuo ugnies ir gerai pertrinkite elektriniu trintuvu, perkoškite per sietą.
- Prieš serviruodami užvirkite ir dar kartą gerai išplakite, kad padažas būtų purus.
- Žirneliai. Svieste apkepkite smulkiai pjaustytus svogūnus, kol jie taps minkšti. Sudėkite žaliuosius žirnelius.
- Jei jie yra šaldyti, tai prieš tai juos atšildykite, perpildami šaltu vandeniu. Pasūdykite, pabarstykite traiškytais baltaisiais pipirais.
- Kepkite maždaug 3-5 minutes.
- Traški kiauliena ir baziliko traškučiai. Šalto rūkymo šoninę supjaustykite labai plonomis juostelėmis. Išdėliokite ant kepimo skardos ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių karštyje, kol kiauliena taps traški.
- Iškepusią kiaulieną labai smulkiai supjaustykite, sutraiškykite.
- Išdžiovinkite violetinio baziliko lapelius taip, kad jie išlaikytų savo formą.
- Prieš serviruojant sausus lapelius pamirkykite alyvuogių aliejuje.
- Serviruojame. Pašildytoje lėkštėje gražiai sudėkite žalią bulvių koše.
- Su dujine lempa ją apdeginkite iš visų pusių – taip bus gražiau, geresnis skonis.
- Per viduriuką sudėkite saldžius žaliuosius žirnelius, o ant viršaus sultingą, supjaustytą kiaulienos išpjovą bei užpilkite kreminiu krienų padažu.
- Pabarstykite traiškyta kiauliena ir papuoškite džiovintais baziliko lapeliais.
- Rekomendacijos. Orkaitėje kepdami mėsą rinkitės neaukštą temperatūrą.
- Žirnelius rinkitės geros kokybės, minkštus, saldžius, neperaugusius.
- Gaminkite su meile ir gera nuotaika.
Receptas iš tinklaraščio: „Dano Virtuvė“
1. Žuvies gabaliukus įtrinkite prieskoniais, druska, cukrumi ir apšlakstykite citrinų sultimis bei alyvuogių aliejumi. Gabaliukus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 15–20 minučių.
2. Pasiruoškite padažą: keptuvėje įkaitinkite grietinėlę, suberkite žalius atšildytus žirnelius ir maišydami kaitikite kelias minutes, kol padažas pradės tirštėti. Paskaninkite druska, pipirais, įlašinkite citrinų sulčių. Galite įberti tarkuotų citrinų žievelių.
3. Padažą supilkite ant iškepusių lašišos gabaliukų.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė