Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiediniai kopūstai: jų nauda sveikatai ir receptų pasiūlymai

Jei svarstote, kuriomis daržovėmis vertėtų paįvairinti savo mitybos racioną, jokiu būdu neužmirškite žiedinių kopūstų. Juose gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų, kurios itin sveikos jūsų organizmui.
Žiedinis kopūstas
Žiedinis kopūstas / „Fotolia“ nuotr.

Puikiai tinkantys įvairioms salotoms, sriuboms, garnyrui ar tiesiog kaip užkandžiai žiediniai kopūstai išties nustebins savo savybėmis sveikatai.

Vos vienoje šios daržovės porcijoje yra 77 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos normos. Žiediniuose kopūstuose taip pat apstu vitamino K, B grupės vitaminų, skaidulų, folato, baltymų, magnio ir kalio. Tad kaip gi ši daržovė saugo mūsų organizmą?

Kovoja su senėjimo procesais

Žiediniuose kopūstuose apstu augalinės kilmės maisto medžiagų bei antioksidantų, taip pat beta karoteno ir vitamino C – ir visos šios medžiagos itin efektyviai mažina odos senėjimo procesus bei raukšlių atsiradimą.

Taip pat skaitykite: Pilvo pūtimas: ką tai sako apie jūsų sveikatą

Gerina skrandžio sveikatą

Maistinės skaidulos – dar viena žiediniuose kopūstuose aptinkama naudingoji medžiaga. Remiantis moksliniais tyrimais, valgant žiedinius kopūstus efektyviai palaikoma ir skrandžio sveikata, negana to, šioje daržovėje esančios naudingosios medžiagos neleidžia skrandyje kauptis įvairioms bakterijoms.

Palaiko smegenų veiklą

Žiediniuose kopūstuose esantis vitaminas B ir cholinas – tai du smegenų veiklai itin svarbūs vitaminai. Būtent dėl to, mokslininkai tikina, kad valgant žiedinius kopūstus efektyviai pagerėja atmintis.

Taip pat skaitykite: Vitaminas C. Kokiuose produktuose jo daugiausia?

Gerina inkstų ir širdies veiklą

Žiediniuose kopūstuose esančios medžiagos, anot mokslininkų, taip pat efektyviai gerina instų veiklą, kraujo spaudimą, taigi ir palaiko širdies funkcijas.

Kovoja su vėžiu

Vienoje šios daržovės porcijoje yra 77 proc. rekomenduojamos vitamino C dienos normos. 

Žiediniuose kopūstuose aptinkamas ir sulforafanas – organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, antidiabetinių ir antimikrobinių savybių.

Dėl šios medžiagos, manoma, žiediniai kopūstai efektyviai naikina vėžines ląsteles ir lėtina auglių augimą.

Jei sveikosiomis žiedinių kopūstų savybėmis jau sudominome, pateikiame ir pluoštą gardžių receptų su šiomis itin sveikomis daržovėmis.

Žiedinių kopūstų vėrinukai
Receptas: Žiedinių kopūstų vėrinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (gūžė)
Paprikos: 2.00 vnt. (geltonųjų paprikų ankštys)
Alyvų aliejus 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 50.00 g (sauja susmulkintų)
Citrinos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kopūstą išskirstykite žiedynėliais. Juos pasūdykite, pagardinkite pipirais, apšlakstykite aliejumi ir apibarstykite žalumynais. Sudėkite į dubenėlį, užpilkite plaktais kiaušiniais ir gerai išmaišykite.

2. Svogūnus ir paprikas, išėmus sėklas, supjaustykite stambokais gabaliukais.

3. Kopūstų žiedynėlius pakaitomis su svogūnų ir paprikų gabaliukais suverkite ant medinių iešmelių. Paruoštus vėrinukus apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus ar ant žarijų. Prieš patiekdamos apšlakstykite citrinų sultimis.

 

Suskleisti
 Žalių žiedinių kopūstų salotos
Receptas: Žalių žiedinių kopūstų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.8 / 60
Receptas
Ingredientai
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Majonezas: 5.00 valg. š.
Kukurūzai: 1.00 st. (konservuotų)
Pomidorai: 3.00 vnt.
Žiedinis kopūstas 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Daržoves nuplaukite ir susmulkinkite: žiedinį kopūstą smulkiau, pomidorus stambiau.

2. Sumaišykite su majonezu.

3. Jei mėgstate, įdėkite konservuotų kukurūzų, įberkite nedidelį kiekį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Salotos paruoštos!

Skanaus!

Receptą atsiuntė Indrė Makauskaitė

Suskleisti
Maltos mėsos apkepas su grūstomis bulvėmis ir žiediniais kopūstais
Receptas: Maltos mėsos apkepas su grūstomis bulvėmis ir žiediniais kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.6 / 44
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 4.00 vnt. (didokos)
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 valg. š.
Faršas: 600.00 g (kiaulienos ir jautienos)
maltos mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai malti)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Nuskustas bulves ir nuvalytą žiedinį kopūstą apvirkite sūdytame vandenyje. Nusunkite, įdėkite sviesto ir lengvai pagrūskite.

2.Faršą sumaišykite su mėsos prieskoniais, įberkite pipirų ir druskos. Svogūną ir morką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.

3.Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, morką ir kepkite maišydami, kol daržovės lengvai paskrus, tada sudėkite faršą ir dar kelias minutes pakepinkite. Įdėkite pomidorų padažo ir dar šiek tiek patroškinkite.

4.Į aliejumi pašlakstytą keraminį kepimo indą sukrėskite apkeptą faršą, ant viršaus sudėkite grūstas bulves ir žiedinius kopūstus. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vištiena su žiediniais kopūstais
Receptas: Vištiena su žiediniais kopūstais
6 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.8 / 26
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Grietinė: 200.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Vištieną supjaustykite gabaliukais, įberkite vištienos prieskonių ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

2. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir apvirkite. Vištieną ir žiedinius kopūstus sumaišykite puode, įberkite druskos, pipirų, supilkite grietinę ir 15–20 min. troškinkite.

3. Vištieną, jei norite, galite valgyti su virtais ryžiais.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Apkepti žiediniai kopūstai
Receptas: Apkepti žiediniai kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.8 / 37
Receptas
Ingredientai
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (lukštentos)
Krapai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saldžiosios paprikos milteliai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą nuplaukite ir susmulkinkite žiedynais. Puode užvirinkite vandenį, jį truputį pasūdykite, pasaldinkite, sudėkite žiedinius kopūstus ir apie 15 min. virkite.

2. Kai žiediniai kopūstai išvirs, išimkite juos iš vandens ir nusausinkite. Karščiui atsparų indą ištepkite sviestu. Į indą sudėkite kopūstus, apibarstykite juos tarkuotu sūriu, saulėgrąžomis ir paprikos milteliais.

3. Kepkite orkaitėje, kol sūris išsilydys. Išėmus iš orkaitės, žiedinius kopūstus apibarstykite susmulkintais krapais. Patiekite patiekalą su virtomis bulvėmis, bulvių koše ar daržovių salotomis.

Šaltinis: 15min.lt

Suskleisti
Virti žiediniai kopūstai su užpilu
Receptas: Virti žiediniai kopūstai su užpilu
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 111
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (virti)
Petražolės: 6.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Sviestas: 7.00 valg. š.
Džiūvėsiai: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1.Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynais, išvirkite lengvai sūdytame vandenyje, kad būtų minkšti (apie 5 minutes), ir nukoškite.

2.Šakute sutrinkite virtus kiaušinius.

3.Žiedinius kopūstus sudėkite į indą, kuriame patiekalas bus tiekiamas, apibarstykite smulkintomis šviežiomis petražolėmis ir kiaušinių trupiniais.

4.Keptuvėje pakaitinkite sviestą, įmaišykite džiūvėsėlius, visa tai užpilkite ant kopūstų inde ir iškart tiekite.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kepsnys su žiediniais kopūstais
Receptas: Kepsnys su žiediniais kopūstais
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
3.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (0,5 vnt.)
Faršas: 800.00 g (kiaulienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Batonas: 4.00 riekės
Pienas: 1.00 st.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (džiovinti - čiobreliai, kalendros, petražolės)
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynais ir kelias minutes apvirkite (geriausiai garuose). Svogūną susmulkinkite ir apkepkite aliejuje.

2. Nuo batono riekelių nupjaukite pluteles, o minkštimą pamerkite į pieną, kad išbrinktų. Tuomet nuspauskite ir sudėkite į kiaulienos faršą, įmuškite kiaušinį, sudėkite apkeptą svogūną, pagardinkite prieskoniais ir labai gerai išmaišykite.

3. Pailgą kepimo formą išklokite folija, sukrėskite maždaug trečdalį faršo, ant jo eile sudėkite žiedinius kopūstus ir likusį faršą. Viršų aptepkite grietine ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 1–1,5 valandos, kol gražiai parus.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Įdaryti žiediniai kopūstai
Receptas: Įdaryti žiediniai kopūstai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Faršas: 400.00 g (vištienos)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (smulkinti)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Džiūvėsiai: 1.00 valg. š.
Majonezas: 100.00 g
Sūris: 50.00 g (tarkuoto fermentinio)
Vištienos sultinys: 1.00 vnt. (kubelis)
Kaip gaminti

1. Žiedinį kopūstą dėkite į verdantį sūdytą vandenį ir virkite 5–7 minutes, išimkite ir pravėsinkite. Vištienos faršą sumaišykite su kiaušiniu, džiūvėsėliais, žalumynais, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Žiedinį kopūstą apverskite ir į visus tarpus tarp žiedynų prikimškite faršo. Kopūstą vėl apverskite, dėkite į gilesnę kepimo formą, įpilkite paruošto sultinio, aptepkite majonezu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

3. Kepdami dar kartą aptepkite majonezu. Baigdami kepti pabarstykite fermentiniu sūriu ir kepkite, kol gražiai parus, o sūris išsilydys.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Žiediniai kopūstai su morkomis
Receptas: Žiediniai kopūstai su morkomis
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 19
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja
Krienai: 2.00 g (2 vnt. - lapų)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Actas: 25.00 ml (esencijos - marinatui)
Cukrus: 60.00 g (marinatui)
Druska: 30.00 g (marinatui)
Laurų lapai: 3.00 vnt. (marinatui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (kvapniųjų - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Kopūstus išskirstykite žiedynais. Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Daržoves tris minutes palaikykite verdančiame vandenyje, išgriebkite ir perliekite šaltu vandeniu.
  2. Į stiklainius sudėkite kopūstus, morkas, suplėšytus krienų lapus ir krapų šakeles. Iš vandens, acto esencijos, cukraus, druskos ir prieskonių išvirkite marinatą ir dar karštą supilkite ant daržovių.
  3. Stiklainius pridenkite dangteliais ir kaitinkite 90 laipsnių temperatūros vandenyje: puslitrinius stiklainius – 20, litrinius – 30 minučių. Užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pikantiška žiedinių kopūstų sriuba
Receptas: Pikantiška žiedinių kopūstų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 19
Receptas
Ingredientai
Žiediniai kopūstai: 1.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 1.00 vnt. (geltona)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Bulvės: 2.00 vnt.
Grietinėlė: 100.00 ml
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (gabalėlis ankšties)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Sūris: 100.00 g (gorgoncolos)
Kumpis: 150.00 g (lieso)
Kaip gaminti
  1. Žiedinį kopūstą nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais, stambius kotelius nupjaukite, galvutes išdėliokite kepimo skardoje greta bulvių.
  2. Geltoną papriką perpjaukite per pusę, išvalykite ir taip pat sudėkite į skardą.
  3. Daržoves apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol šiek tiek apskrus.
  4. Tada suverskite į puodą su sultiniu. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir su išvalyta, sukapota aitriąja paprika pakepinusi svieste taip pat suverskite į puodą su sultiniu.
  5. Sriubą pasūdykite, pagardinkite pipirais, malta saldžiąja paprika ir virkite ant silpnos ugnies apie 20 min.
  6. Supilkite grietinėlę, dar kartą užkaitinkite ir nukėlusi nuo ugnies iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  7. Prieš tiekdama pagardinkite keptuvėje skrudintu kumpiu ir gorgoncola.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“
Reklama
„Energus“ dviratininkų komandos įkūrėjas P.Šidlauskas: kiekvienas žmogus tiek sporte, tiek versle gali daugiau
Reklama
Visuomenės sveikatos krizė dėl vitamino D trūkumo: didėjanti problema tarp vaikų, suaugusiųjų ir senjorų