Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žiemos gražuolės spanguolės: 9 nesaldžių patiekalų receptai su šiomis uogomis

Spanguolės sunoksta vėlai, ryškiai šviečiančias samanose jas smagu rinkti miške, tačiau jei neprisirinkome patys, mūsų dienomis nesunku šių uogų nusipirkti turgavietėje ar, šaldytų, parduotuvėje. Maloniai aitri, vitaminų kupina uoga tinka ir saldiesiems, ir rimtiesiems patiekalams. Šįkart siūlome keletą būtent rimtųjų receptų, gal net ką nors nusižiūrėsite šventiniam stalui?
Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai
Spanguolėmis ir riešutais įdaryti moliūgai / Vida Press nuotr.
Karamelizuotų svogūnų ir spanguolių pagardas
Receptas: Karamelizuotų svogūnų ir spanguolių pagardas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Raudonasis svogūnas: 5.00 vnt. (nedideli)
Spanguolės: 20.00 g (džiovintos)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 50.00 g
Česnakai: 1.00 skiltelės
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 3.00 valg. š.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kapoti)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Vermutas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Svogūnus nulupkite, perpjaukite per pusę, supjaustykite plonyčiais griežinėliais. Česnakus nulupkite, sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite sviestą, suberkite griežinėliais pjaustytus svogūnus, česnako skiltelę, čiobrelius, trumpai vermute pamirkytas spanguoles.

2. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 10 min., kol svogūnai suminkštės. Tada suberkite cukrų, supilkite balzaminį actą ir vermutą.

3. Pagardą vis pamaišydama troškinkite ant mažos ugnies apie 20 min., kol skystis išgaruos. Nukėlusi nuo ugnies įmaišykite skrudintus kapotus riešutus ir gerai atvėsinkite šaldytuve. Skanu tiekti su paukštienos ar žvėrienos paštetu aptepta traškia itališkos duonos riekele.

 

Suskleisti
Sumuštiniai su spanguolių uogiene
Receptas: Sumuštiniai su spanguolių uogiene
4 asmenims
Pagaminsite per 10 min.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Jogurtas: 1.00 valg. š. (natūralaus)
Trapučiai: (pakelis) 1.00 vnt.
Spanguolės: 100.00 g (uogienės)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (2 - 3 vnt.)
Petražolės: 1.00 vnt. (šakelė)
Kaip gaminti

1. Ožkų sūrį sutrinkite šakute ir išsukite su natūraliu jogurtu.

2. Po šaukštelį sūrio masės uždėkite ant trapučių. Pagardinkite spanguolių uogiene, papuoškite smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais, petražolių lapeliais. 

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Skrebučiai su ožkų sūriu ir spanguolių džemu
Receptas: Skrebučiai su ožkų sūriu ir spanguolių džemu
4 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
2.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Duona: 8.00 riekės (sumuštinių)
Džemas: 4.00 arbat. š. (spanguolių arba raudonųjų serbentų)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Gražgarstės: 1.00 sauja
Balzaminis actas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių keptuvo su ventiliatoriumi režimu. Sudėkite duoną ant grotelių ir skrudinkite 4–5 minutes. Apverskite ir ant paskrudusios pusės tepkite spanguolių džemą, dėkite po griežinėlį sūrio, pašlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Vėl šaukite į orkaitę ir kepkite 5–8 minutes arba kol ims lydytis sūris. Ant kiekvienos riekelės dėkite kelias gražgarstes ir pašlakstykite balzaminiu actu.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Spanguolių sviestas
Receptas: Spanguolių sviestas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.9 / 9
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 115.00 g (minkštas, 82 proc. riebumo)
Spanguolės: 60.00 g (šviežios)
Klevų sirupas: 50.00 ml
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 valg. š. tarkuotos žievelės)
Kaip gaminti
  1. Sudėkite visus produktus į maisto smulkintuvą. Įjunkite ir viską smulkinkite, kol produktai susimaišys.
  2. Supakuokite. Sudėkite sviestą į stiklinį indelį, uždenkite dangteliu. Suformuokite ritinėlį ir suvyniokite į kepimo popierių. Kraštus užsukite ir suriškite kaspinėliais.
  3. Prie supakuotos dovanos pridėkite gražią kortelę.
  4. Laikyti sviestą šaldytuve galite iki savaitės. Išimkite iš šaldytuvo likus 30 minučių iki patiekimo.
  5. Skanu tepti ant paprasto ar skrudinto batono, patiekti su pusryčių bandelėmis, blynais, prancūziškais skrebučiais ar vafliais.  
Suskleisti
Kopūstų salotos
Receptas: Kopūstų salotos su obuoliais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.6 / 35
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 0.50 vnt. (nedidelio)
Obuoliai: 1.00 vnt. (didelis tvirtas)
Džiovintos spanguolės: 1.00 sauja (arba juodųjų serbentų)
Kmynai: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (padažui)
Jogurtas: 2.00 valg. š. (natūralaus, labai tinka graikiškas; padažui)
Vyno actas: 1.00 valg. š. (baltojo; padažui)
Citrinos sultys: 1.00 valg. š. (padažui)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (Dižono; padažui)
Druska: 0.50 arbat. š. (padažui)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui)
Kaip gaminti

1. Kopūstus supjaustykite plonais šiaudeliais ir dideliame dubenyje kiek užbėrę druskos švelniai pamaigykite, kad suminkštėtų.

2. Obuolį supjaustykite šiaudeliais ar plonomis riekelėmis ir kartu su riešutais, spanguolėmis bei kmynais berkite ant kopūstų.

3. Padažui pirmiausia sumaišykite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Tada pilkite citrinų sultis, actą ir garstyčias, maišykite iki vientisos konsistencijos ir pagardinkite druska bei pipirais. Pilkite padažą ant kopūstų ir tuojau pat patiekite.

Suskleisti
Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
Receptas: Pyragas su kopūstais ir spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 20 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 200.00 g
Sviestas: 130.00 g (arba kepinių margarino)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Vanduo: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kopūstai: 1.00 vnt. (0,5)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Krapai: 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Spanguolės: 1.00 st.
Grietinė: 150.00 g
Kaip gaminti
  1. Į miltus sudėkite pjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, įpilkite vandens, įberkite druskos ir užminkykite tešlą.
  2. Jos rutulį suvyniokite į foliją. Valandai laiko dėti į šaldytuvą.
  3. Iš tešlos iškočiokite skritulį aplipdykite kepimo indą, subadykite šakute ir dar 30 min. dėkite į šaldytuvą.
  4. Kopūstą susmulkinkite ir kartu su pjaustytu svogūnu apkepinkite aliejuje.
  5. Pagardinkite druska, cukrumi, krapais uždenkite ir troškinkite tol, kol suminkštės.
  6. Atšalusia tešla apspauskite kepimo indą ir šonus.Tolygiai paskirstyti įdarą apibarstykite tarkuotu sūriu ir uogomis.
  7. Kiaušinius sumaišykite su grietine ir užpilkite ant viršaus.
  8. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Receptą atsiuntė Neringa L.

Suskleisti
Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
Receptas: Sultingas vištienos kepsnys su spanguolių padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 51
Receptas
Ingredientai
Citrinos: 1.00 vnt.
Česnakai: 6.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Paprikos: 1.00 žiupsnelis (Kajeno paprikos miltelių (gali būti ir kitokios aitrios paprikos))
Sezamo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 200.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (pagal skonį)
Krienai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vištienos krūtinėlę apšlakstykite citrinų sultimis, įtrinkite kajeno paprikos, 2 česnako skiltelių bei druskos mišiniu ir 10–15 min. palikite pastovėti.
  2. Apibarstykite vištieną sezamų sėklomis, dėkite į kepimo skardą ir kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 20 minučių.
  3. Kol vištiena keps, paruoškite spanguolių padažą. Trintuvu sutrinkite spanguoles, įdėkite smulkiai kapotą ar sutrintą česnaką, sukrėskite medų, krienus ir viską dar kartą gerai išmaišykite.
  4. Beje, tokį spanguolių mišinį vartojo jau mūsų senoliai kaip priemonę imunitetui stiprinti ir saugotis nuo peršalimo ligų. Liaudies medicinoje patariama kasdien suvartoti po 2–3 šaukštus šio mišinio. 

 

Suskleisti
Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
Receptas: Vištienos suktinukai su špinatais ir džiovintomis spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 39
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Medus: 1.00 arbat. š.
Actas: 1.00 arbat. š. (ryžių)
Sojų padažas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (šafrano)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Spanguolės: 1.00 st. (sauja džiovintų)
Špinatai: 2.00 sauja (šaldyti, bet tinka ir švieži)
Kaip gaminti
  1. Vištiena pamuškite, kad taptų panaši į plonus kepsnelius. Visus likusius ingredientus sumaišykite, ir gautu marinatu užpilkite mėsą, palikite marinuotis (galite per naktį).
  2. Špinatus trumpai pakaitinkite verdančiame pasūdytame vandenyje (~2min.), gerai nuvarvinkite. Ant kiekvieno kepsnelio dėkite špinatų ir džiovintų spanguolių, susukite į suktinuką ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje ~20 min.
  3. Prie šių suktinukų labai tinka balzaminio acto padažas:
  4. 100ml balzaminio acto sumaišykite su 100g cukraus ir viską pavirkite kol padažas ims tirštėti.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Laura Kanevičiūtė

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs