Viena tokių alternatyvų – persikų ir jogurto tortas. Puošnus, labai skanus, gaivus, o svarbiausia – nereikalaujantis ilgų valandų sukant ratus aplink orkaitę virtuvėje.
„Kodėl nereikalauja? Todėl, kad šis tortukas nekepamas. Nekepamas tortas didžiąja dalimi atvejų reiškia, kad jis bent kelias valandas stings šaldytuve.
Tortuką šaldytuve laikyti galite ir per naktį. Jeigu pakentėsite, dieną skaniai galėsite pradėti nuo kavos puodelio ir gabalėlio torto“, – kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ dėmesio centre atsidūrusį tortą pristato konditerijos technologė Daiva Selilė.
Gaivumu pakvipusiame, vasarą primenančiame epizode naująjį jūsų mėgstamiausią desertą gamina moteriškas duetas – konditerė D.Selilė ir 15min videožurnalistė Danielė Patapaitė.
Kelios priežastys, kuriomis pranašesnis už konkurentus
Karališkasis jogurtinis persikų tortas šaltajam sezonui tinkamas dėl kelių priežasčių.
Lengvas, gaivus, primenantis vasarą, nepretenduojantis pažeisti talijos linkių ir pakankamai nesudėtingai paruošiamas.
„Netgi įvardinčiau šį skanėstą „tinginių tortu“ – idealus variantas tiems, kurie nenori naudoti orkaitės arba jos neturi.
Be to, galime pamiršti argumentą, kad nemokame kepti tortų. Šiam gaminiui prireiks tik ingredientų ir kepimo formos, kurią paliksime šaldytuve“, – pastebi konditerijos technologė.
Šiam „tinginių tortui“ kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ viešnios naudoja sausainius, sviestą, vandenį, persikų skonio geriamą jogurtą, pusriebę varškę, mastinę želatiną ir persikų puseles sirupe.
„Keletą persikų puselių būtinai pasiliekame papuošimams“, – perspėja konditerijos technologė D.Selilė.
Ruošiant šį skanėstą, pradžioje reikėtų susmulkinti sausainius.
Geriausia rinktis neutralius biskvitinius sausainėlius, bet, jeigu skonio receptoriai prašo kitokių, galite rinktis vanilinius ar šokoladinius.
Netgi įvardinčiau šį skanėstą „tinginių tortu“.
Ant susmulkintų sausainių pilamas sviestas ir ruošiama kepimo forma.
„Kepimo formą geriausia naudoti apvalią, atsegamą, kad būtų lengva išimti šaldytą tortuką. Formos apačią klojame kepimo popieriumi ir ją uždarome“, – įvykių seką dėsto D.Selilė.
Kepimo forma su suformuotu smulkintu sausainių padu keliauja ant lentynos šaldytuve. Kol skanėstas stingsta, duetas paruošia jogurto kremą ir puodą verdančio vandens želatinai ištirpinti.
Tiesa, šiam dangiškam vasariškam tortukui galioja ta pati taisyklė, kaip iš esmės ir bet kuriam kitam maisto gaminiui – laisvė išbandyti ką nors naujo, drąsiai žongliruojant produktais.
Pagalba želatinai išvengiant temperatūrų šoko
„Varškę galima keisti kreminiu sūriu, maskarpone. Galima netgi visiškai nenaudoti varškės. Tik jogurtą rekomenduočiau palikti: jeigu nemėgstate jogurto ar tam tikrų skoninių savybių, kuriomis jis pasižymi, galite naudoti kefyrą“, – pataria D.Selilė.
Konditerijos specialistė laidoje „Druska ir pipirai“ dalijasi dar vienu naudingu patarimu, praversiančiu ne vienos šeimininkės ateities kepiniuose. Pasirodo, kad egzistuoja paprastas būdas nuo temperatūrų šoko apsaugoti želatiną.
Šį persikų ir jogurto skanėstą geriausia gaminti penktadienį, kad šeštadienį ryte pabudęs turėtum puikų tortą prie kavos puodelio pusryčiams. Arba dovanų draugams.
Šiuo atveju tereikia į želatiną įdėti jogurto masės ir pamaišyti – tokiu būdų želatina atvėsinama, jai suteikiama panaši temperatūra, kaip ir gaminyje.
Toks, regis, paprastas sprendimas želatinai padeda išvengti didelio temperatūrų skirtumo, jo sukeliamo šoko ir „susitraukimo“.
„Šį persikų ir jogurto skanėstą geriausia gaminti penktadienį, kad šeštadienį ryte pabudęs turėtum puikų tortą prie kavos puodelio pusryčiams.
Arba dovanų draugams: susitikti negalima, bet palikti prie durų ir nustebinti – nedraudžiama.
Svarbu, kad ryte prie kavos kepimo formą atidarytume švelniai, kitaip mūsų su meile keptas tortukas subliukš“, – bendros išvados prieina kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ viešnios.