Dėmesį atkreipia ne tik į maistą
Dainininkė ir dainų autorė Erica Jennings mėgsta lankytis naujose vietose, tačiau teigia, jog ji gerai pagalvotų, ar grįžti, jei pirmas įspūdis – nekoks: „Pirmiausia lankydamasi restorane didelį dėmesį skiriu maisto kokybei – jeigu jau renkuosi valgyti ne namie, noriu išties gero maisto“.
Žinoma, ji taip pat atkreipia dėmesį į restorano aplinką, aptarnavimą ir vietą, tačiau tai yra antriniai dalykai ir jie niekada „nepapirks“, jei meniu Ericos nesužavi.
Tuo tarpu mados tendencijų prognozuotoja-analitikė Marija Palaikytė laikosi kiek kitokios nuomonės ir restorano aplinkai skiria daugiau dėmesio: „Kad ir kokia būtų svarbi maisto kokybė, man restoranų kultūra yra neatsiejama nuo bendravimo kultūros, tad itin didelę reikšmę turi ir restorano kuriama atmosfera, jaukumas, o svarbiausia – galimybė jaustis laisvai“, – teigia ji ir priduria, kad jai patinka užmegzti ryšį su patinkančio restorano savininkais.
„Ne kartą yra buvę taip, kad net ir itin puiki virtuvė nepriviliojo grįžti vien dėl to, kad interjeras bei nuotaika restorane palikdavo „šaltą“ įspūdį“, – prisipažįsta temperamentingoji ir ekspresyvi M. Palaikytė.
Apie ryšį su restorano komanda prakalbo ir kelionių organizatorius Rimvydas Širvinskas-Makalius. Pasak jo, kai prie geros atmosferos prisideda subtilus šefo priėjimas ir trumpas pasakojimas apie atnešamus patiekalus – įspūdis lieka ilgam: „Paskutiniai geri prisiminimai kyla po apsilankymo „Monte Pacis“ restorane Kaune ir pažinties su buvusiu jų šefu Ernestu Viršilu“.
Žinomai teatro režisierei Daliai Ibelhauptaitei šefas ir jo išskirtinumas yra pagrindinis kriterijus renkantis restoraną vakarienei. Ji yra įdomaus ir išskirtinio maisto fanas: „Inovatyvus, šefų kurtas meniu, man atrodo, gali būti prilyginamas menui, o pati vakarienė, maisto pateikimas, apipavidalinimas, istorijos – spektakliams. Taigi, kai tik turiu galimybę, vietą vakarienei renkuosi pagal šefą“.
Dalia pripažįsta, kad mylėti maistą ją išmokė artimas šeimos draugas Jamie Oliveris: „Iki to, galima sakyti, mano požiūris į maistą buvo kaip ir daugelio – lyg benzinas automobiliui – užsipili kuro ir važiuoji“.
Kas šiemet Lietuvoje galėtų būti geriausi?
Nors diskusijos apie tai, koks šiemet galėtų būti „30 geriausių restoranų“ sąrašas, dar tik užverda, tačiau paklausti apie savo favoritus beveik visi pašnekovai nedvejojo įvardinti konkrečių pavadinimų.
„Jau seniai susižavėjusi stebiu, ką savo restoranuose kuria Gasparas Fernandesas. Nežinau, kaip jam pavyksta, tačiau jis sugeba mane nustebinti kiekvieną kartą“. Taip pat prie savo favoritų E. Jennings įtraukė sušių restoraną „Rise“ ir meniu kartu su didžiulę patirtį virtuvėje turinčia šefe Aldona Gečiene neseniai praplėtusį „Sugamour“.
„Likau sužavėtas „Kempinski“ viešbutyje įsikūrusio restorano „Telegrafas“ aptarnavimu ir nepaprastai skaniu maistu. Linkėčiau šiai vietai šiemet tapti geriausiais“, – savo favoritą atskleidė ir R.Širvinskas-Makalius.
M.Palaikytė didelį dėmesį skiria vietinės, o svarbiausia sezoninės virtuvės delikatesams: „Būtent sezoninės mitybos pamatų mane išmokė patirtis gyvenant Italijoje“. Taigi ir Lietuvoje ji teikia prioritetą tiems restoranams, kurie sudarinėdami meniu skiria daug dėmesio lokalumui ir sezoniškumui.
Tiesa, apie šių metų favoritus M.Palaikytė kalbėjo aptakiau: „Manau, kad praeitų metų lyderiai taip greitai neužleis savo pozicijų. Ir neabejoju, kad pelnytai. Jei kalbame apie sąvoką „geriausias“, nemanau, kad tokioje mažoje gastro industrijoje kasmet atsirastų vis naujas lyderis“, – teigia Marija Palaikytė.
„Lietuvoje vis daugiau restoranų didelį dėmesį kreipia į kokybę, išskirtinumą ir originalumą. Fantastika, kad mūsų šalyje gali būti tokie geriausiųjų rinkimai ir kad, svarbiausia, mes turime iš ko rinkti!“, – projektu džiaugiasi teatro režisierė Dalia Ibelhauptaitė ir išsiduoda, kad būdama Lietuvoje ypatingą simpatiją jaučia Deivydo Praspaliausko ir Gasparo Fernandeso gaminamam maistui.
Geriausiųjų trisdešimtukas paaiškės jau birželio mėnesį
„30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2017 m. sąrašas bus pradėtas skelbti jau gegužės mėnesį. Antrą kartą Lietuvoje vykstantis projektas šiemet į trumpąjį restoranų sąrašą įtraukė net 22 naujus pavadinimus. Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį maisto industrijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui.
Projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks birželio mėnesį. Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto iniciatorius jau antrus metus iš eilės yra „Švyturys“.