Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojama „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė, šviežia žuvis yra produktas, galintis išties nustebinti skonių įvairove. Jos teigimu, ne veltui žuvį rekomenduojama įtraukti į kasdienės mitybos racioną - patiekalai su žuvimi užtikrina, kad ne tik pasisotinsite, bet ir gausite energijos, įvairių vertingų maistinių medžiagų.
Žuvienei tinkamiausios žuvys yra ešeriai, karšiai, karpiai.
„Nors vasarą kepsnines dažniausiai užkariauja mėsa, ant laužo virta žuvienė – puikus išvykų į gamtą akcentas. Tai išskirtinis patiekalas, o skaniausias jis verdamas ne namie, bet prie vandens telkinių. Žuvienei užtenka vos kelių pagrindinių produktų: bulvių, svogūno ir, žinoma, žuvies. Tinkamiausios žuvys šiam patiekalui yra ešeriai, karšiai, karpiai. Be to, norint tobulos žuvienės, geriausia, kai naudojama kelių rūšių žuvis - idealu, jei ji bus bent dviejų ar trijų rūšių“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.
Maisto ekspertė siūlo išbandyti šio patiekalo receptą, kuris gali taip patikti, jog žuvienė taps nepakeičiamu kiekvienos išvykos į gamtą palydovu. Beje, ekspertė priduria, jog žuvienę paruošti galima ne tik čia pat patiems sužvejojus laimikį, bet ir atsivežus savo šviežios bei kokybiškos žuvies.
Tradicinė kuršių žuvienė
Ingredientai:
- 1 didesnis ešerys;
- 1 didesnis karpis;
- 2 saujos petražolių;
- 2 didesni svogūnai;
- 2 didesnės bulvės;
- 1 morka;
- 3 litrai vandens;
- žiupsnelis druskos;
- žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
- 3 skiltelės česnako;
- 1 arbat. šaukšt. krapų viršūnėlių.
Gaminimas:
1. Išvalykite ir išdarinėkite žuvį. Supjaustykite didesniais gabalėliais ir sudėkite į puodą.
2. Puodą dėkite ant laužo, supilkite vandenį ir virkite apie pusvalandį.
3. Supjaustykite svogūnus, bulves, morką, sudėkite į puodą. Įdėkite česnakus, pagardinkite druska ir pipirais, žuvienę pavirkite dar pusvalandį.
4. Kai žuvienė bus paruošta, į puodą suberkite kapotas petražoles bei krapus.