1. Iki vidutinės temperatūros – apie 180 laipsnių – įkaitinkite orkaitę arba iškūrenkite kepsninę iki žarijų.
2. Susmulkinkite česnaką ir rozmariną. Mažame prikaistuvyje ar keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite česnaką ir aliejų, kaitinkite ant vidutinės temperatūros apie 3 minutes, kol česnakas paruduos. Neuždelskite, nes ir nukėlus nuo karščio aliejus dar kaitins česnakus. Padalinkite aliejų į dvi dalis ir leiskite atvėsti.
3. Didesniame dubenyje sumaišykite gabalėliais supjaustytą lašišą su paruoštu aliejumi (lašišos gabalėliai – tokio dydžio, kad būtų galima suvynioti į kumpį ir užmauti ant medinio iešmelio). Sumaišykite su druska ir pipirais. Ant lentos išdėliokite lašišos gabalėlius ir kiekvieną įvyniokite į kumpio riekelę. Užnerkite kiekvieną gabalėlį ant medinio iešmelio, kad tarp kepsnelių liktų tarpai.
4. Kepkite, kol lašiša lengvai trupės nuo šakutės įsmeigimo.
5. Patiekite su likusiu česnako ir rozmarino aliejumi pavilgymui.
Kam nedera lašiša ir kumpis – darykite tą patį be kumpio.
1. Jei naudojate filė, galite ją smulkiai supjaustyti. Sumaišykite faršą su plaktais kiaušiniais, tarkuotomis citrinų žievelėmis, sultimis, krakmolu, majonezu ir pagardinkite žuvų prieskoniais, pipirais bei druska.
2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kepkite nedidelius blynelius. Tiekite su majonezu ar kitu mėgstamu padažu.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Svogūną, česnaką ir pankolį susmulkinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Viską suberkite į storadugnį puodą su įkaitintu aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.
2. Padidinkite ugnį, sudėkite pomidorus, supilkite vyną. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kai užvirs, sumažinkite liepsną ir neuždengę troškinkite 7 minutes.
3. Sudėkite žuvies filė ir troškinkite dar 5 minutes. Suberkite alyvuoges, krevetes ir troškinkite dar apie 1–2 minutes, kol krevetės sušils. Prieš tiekdami pabarstykite petražolėmis.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Žuvį pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinų sultimis.
- Dubenėlyje sumaišykite džiūvėsėlius, tarkuotą parmezaną, suberkite petražoles, svogūnų laiškus, nutarkuotas žieveles, kubeliais pjaustytus pomidorus, išmaišykite ir paruošta mase užklokite žuvies filė, apšlakstykite aliejumi.
- Dėkite į įkaitintą iki 180–200 laipsnių orkaitę ir kepkite apie 15 minučių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C (kepimo režimas be ventiliatoriaus). Prieskonius dėkite į grūstuvę, sutrinkite. Lašišos filė perpjaukite į du gabalėlius. Odą nupjaukite, žuvies filė įtrinkite prieskonių mišiniu, virtuviniu teptuku aptepkite klevų sirupu ir iš visų pusių apvoliokite arba apibarstykite sezamų sėklomis.
2. Dėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi arba folija. Kepkite 10–15 min arba kol lašiša iškeps, tačiau bus dar šiek tiek rausva viduje.
3. Lašišą galite patiekti su ryžiais bei salotų lapais arba avokado piurė. Nuotraukose, kurias matote, avokadas sutrintas su žaliosios citrinos sultimis, trupučiu druskos ir sumaišytas su smulkiai kapotu pomidoru.
1. Į folijos lapą užlenktais kraštais dėkite saujelę špinatų, žiedais pjaustytą mėlynąjį svogūną, juostelėmis pjaustytas morkas, apelsino riekeles ir ant viršaus – lašišos filė gabalėlį oda į apačią.
2. Pagardinkite kepimui paruoštą patiekalą druska, pipirais, citrina, uždėkite čiobrelio šakelę.
3. Iš šonų dar sudėliokite po eilutę pjaustytų cukinijų, uždėkite kekę pomidoriukų. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, dėkite į iki 180C įkaitintą orkaitę ir kepkite 20 min.
1. Lašišą nuplaukite, nusausinkite ir iš abiejų pusių apibarstykite citrinpipiriais. Palikite lašišą marinuotis apie 15 minučių ir per tą laiką pradėkite gaminti glazūrą.
2. Dubenėlyje sumaišykite soją, medų, citrinos sultis, aliejų, pomidorų padažą ir viską gerai išmaišykite.
3. Paruošta glazūra aptepkite abi lašišos puses, palaukite keletą minučių ir dėkite į įkaitintą keptuvę. Kepdami lašišą kartkartėmis apliekite ją likusia glazūra. Iš abiejų pusių lašišą kepkite apie 5 minutes.
4. Iškepusią žuvį pagardinkite sezamo sėklomis bei papuoškite citrina.
1. Menkės filė apšlakstykite citrinos sultimis ir apkepkite po 5 minutes kiekvieną pusę ant skardos iš anksto įkaitintoje iki 250 laipsnių orkaitėje. Atidėkite menkę į šoną.
2. Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite svogūnus su lauro lapais ir juodaisiais pipirais. Sumažinkite kaitrą, sudėkite grybus ir pakepinkite apie 4-5 minutes.
3. Atskirame dubenyje sumaišykite jogurtą, imbierą, česnakus, garam masalą, čili miltelius ir druską. Užpilkite grybus keptuvėje ir pakaitinkite maišydami apie 3-5 minutes.
4. Sudėkite menkę į padažą ir kaitinkite, kol padažas užvirs, o žuvis sušils.
5. Tuo tarpu šparaginėm pupelėm nupjaustykite galus, minutei įmeskite į verdantį vandenį, nukoškite ir perliekite šaltų vandeniu (bus traškios) ir pakepinkite ant aliejaus ar lydyto ghi sviesto keptuvėje. Patiekite kaip garnyrą prie žuvies.
1. Žuvis supjaustykite 2,5 cm dydžio gabalėliais. Keptuvę patepkite aliejumi, sudėkite žuvis ir kepkite ne ilgiau kaip 3 min.
2. Žuvis išimkite, keptuvę vėl patepkite aliejumi, sudėkite plonais žiedais supjaustytus svogūnus ir kepkite, kol pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite grūstus česnakus, suberkite visus recepte nurodytus prieskonius ir kepkite dar 5 min.
3. Į keptuvę su svogūnais sudėkite kubeliais supjaustytus pomidorus, špinatus (didesnius lapus suplėšykite) ir troškinkite, kol šie suglebs. Sukrėskite jogurtą. Nuo tada, kai skystis pradės kunkuliuoti, troškinkite 5 min.
4. Galiausiai į keptuvę sudėkite žuvų gabalėlius, dar truputį pakaitinkite ir iš karto patiekite.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Žuvį nuplaukite, labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, įtrinkite žuvų prieskoniais, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais ir sudėkite į plokščią gilų dubenį.
2. Paruoškite marinatą: sumaišykite garstyčias ir medų, išspauskite česnako skilteles, įmaišykite nutarkuotas citrinos žieveles, citrinų ir apelsinų sultis, gautu mišiniu tolygiai įtrinkite žuvį ir bent dviem valandoms palikite pasimarinuoti.
3. Marinuotus žuvų gabalėlius nuvarvinkite, suvyniokite į foliją, jos kraštelius užlankstykite ir kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min.
4. Valgykite su mėgstamu padažu ir žaliomis salotomis.
Pagaminsite per 25 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko)