Kaip teigiama pranešime žiniasklaidai, lietuvių maisto racione atsiranda vis įvairesnės žuvys, o šią vasarą nuo šašlykų ir kitų mėsos kepsnių „pavargę“ iškylautojai renkasi kepti šviežią žuvį ar jau paruoštus čirškinti žuvies gaminius.
Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos vystymo skyriaus vadovas Aidas Poleninas su mėgstančiais šeimininkauti virtuvėje dalinasi kulinarijos meistrų ištobulintais žuvies marinavimo čirškinimui ant laužo receptais. Patiekalai pagal juos nesunkiai paruošiami ir nepaliks abejingų net didžiausių gurmanų.
Kepta jūros lydeka
Ingredientai:
- 1 kg atvėsintos arba šaldytos jūrų lydekos;
- ž;iupsnelis citrininių žuvų prieskonių
- joduotos druskos (pagal skonį);
- 3 valg. šaukšt. karotino aliejaus.
Gaminimas:
1. Jei nusipirkote šaldytą jūrų lydeką, pirma ją atšildykite, tada nuskuskite žvynus, išvalykite, nuplaukite ir nusausinkite. Žuvies šonuose odelę iš abejų pusių įstrižai įpjaukite keliose vietose.
2. Paruoštą žuvį pabarstykite druska, citrininiais žuvų prieskoniais ir įtrinkite, tuomet užpilkite aliejaus.
3. Žuvį palikite pasisūdyti 2-3 valandas ir galite kepti kepsninėje.
4. Patiekiant keptą jūros lydeką galima pašlakstyti citrinų sultimis.
Lašišų vėrinukai su daržovėmis
Ingredientai:
- 800 g atšaldytos lašišų filė be odos ir kaulų;
- po trečdalį saldžios raudonosios, geltonosios ir žaliosios paprikos;
- 100 gramų sviestinio arba aliejinio marinato su žolelėmis arba marinato žuviai;
- 80 gramų cukinijos.
Gaminimas:
1. Iš storosios lašišų filė dalies atpjaukite apie 3 cm dydžio kubelius ir juos ištepkite pasirinktu marinatu.
2. Išvalius įvairių spalvų paprikas ir cukinijas, supjaustykite jas 3 cm dydžio (kaip ir žuvies) kvadratais.
3. Suverkite lašišą ir daržoves ant medinių iešmelių tokia tvarka: cukinija, lašiša, paprika, lašiša, paprika, lašiša, cukinija.
Iškeptais iešmeliais ne tik nustebinsite svečius, bet ir papuošite stalą.
Marinuota lašišų filė su pelėsinio sūrio įdaru
Ingredientai
lašišos paruošimui:
- 4 porcijos lašišų filė;
- žiupsnelis citrusinių žuvų prieskonių;
- joduotos druskos (pagal skonį);
- 3 valg. šaukšt. aliejaus.
sūrio įdarui:
- 70 g tarkuoto fermentinio sūrio;
- 70 g majonezo;
- 70 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
- žiupsnelis rozmarinų.
papuošimui:
- keletas šakelių čiobrelių;
- žiupsnelis pipirų mišinio;
- 1 citrina;
- Teriyaki padažo (pagal skonį).
Gaminimas:
1. Lašišų filė supjaustykite 5 cm pločio gabaliukais, pabarstykite citrininiais prieskoniais, druska, užpilkite aliejumi ir lengvai įtrinkite.
2. Kiekvieną gabaliuką prieš kepimą įpjaukite įstrižai, kad gautųsi drugelio forma.
3. Paruoškite sūrio įdarą. Į smulkintuvą sudėkite tarkuotą ir pelėsinį sūrį, majonezą, rozmarino lapelius ir susmulkinkite iki vientisos masės. Jei plaktuvo neturite, galite tiesiog viską išmaišyti. Paruoštą sūrio įdarą dėkite ant lašišos filė, per vidurį, į įpjautas vietas, paviršių palyginkite.
4. Paruoštą lašišą kepkite folijos indelyje arba suvyniotą į foliją.
5. Iškepus ant viršaus pabarstykite čiobrelių, pipirų mišinio, pašlakstykite citrinos sultimis. Šalia galite pateikti Teriyaki padažo.
Marinuotos dorados su imbierais ir mėtomis
Ingredientai:
doradų paruošimui:
- 4 dorados;
- joduotos druskos (pagal skonį);
- žiupsnelis žuvies prieskonių.
marinatui:
- 3 vnt. imbiero šaknų;
- nedidelė sauja mėtų lapelių;
- 3 arbat. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- 1 arbat. šaukšt. cukraus;
- 1 citrinos sultys;
- žiupsnelis joduotos druskos.
papuošimui:
- 16 nedideli mėtos lapeliai;
- 16 dideli kapariai;
- 1 citrina.
Gaminimas:
1. Doradas išvalykite, išplaukite, nusausinkite. Pabarstykite druska, įvairiais prieskoniais žuviai ir palikite pasisūdyti apie 2-3 val.
2. Atskirai pasiruoškite imbierinį marinatą. Imbierų šaknis nuvalykite, sudėkite į smulkintuvą, taip pat sudėkite mėtų lapelius, supilkite citrinų sultis, paskaninkite druska, cukrumi ir susmulkinkite iki vientisos masės. Pabaigoje supilkite aliejų.
3. Pasūdytas doradas užpilkite paruoštu marinatu, gerai įtrinkite. Į pilvo ertmę įdėkite keletą riekučių citrinų.
4. Taip paruoštą žuvį kepkite kepsninėje.
5. Iškepus ant doradų viršaus galima uždėti keletą mėtų lapelių, kaparių papjaustytų riekutėmis ir pabarstyti šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
Marinuota kalmarų filė
Ingredientai:
- 1 kg atvėsintos arba šaldytos kalmarų filė;
- 5 laurų lapai;
- 10 skiltelės česnako;
- žiupsnelis universalaus prieskonių mišinio arba pipirų mišinio;
- žiupsnelis citrininių žuvų prieskonių;
- joduotos druskos (pagal skonį);
- 4 valg. šaukšt. aliejaus.
- 1 citrina.
Gaminimas:
1. Kalmarų filė, jeigu šaldyta, atšildykite, nuplaukite, išimkite kremzlę.
2. Paruoštus kalmarus įtrinkite smulkintais česnakais, prieskonių mišiniu arba pipirų mišiniu, žuvies prieskoniais, druska. Ant viršaus užpilkite aliejų, pabarstykite laurų lapais, permaišykite.
3. Marinuokite apie 2-3 val. Taip pamarinuotą kalmarų filė kepkite kepsninėje.
4. Iškepus galite pašlakstyti citrinų sultimis.