Apie kaimyninių šalių šventinio laikotarpio saldumynus ir bendras skanumynų tendencijas, pasiekiančias daugelį šalių, pranešime spaudai pasakoja skanumynų kepyklos „Čiūrerija“ vadovas Povilas Stonkus.
Latvių imbieriniai sausainiai
Latvių šventinis skanumynas – imbieriniai sausainiai. Tamsiai rudi ir traškūs prieskoniniai sausainiai, žinomi kaip „Piparkūkas“, gaminami iš imbiero, gvazdikėlių, muskato riešutų ir pipirų, kalendros, kardamono ir cinamono. Pasak P.Stonkaus, tokia prieskonių gausybė sunkiai randama kokiame nors kitame Latvijos virtuvės gaminyje.
Sausainiai, besipuikuojantys ant daugelio latvių šventinių stalų, būna įvairių formų. Pasitelkdami fantaziją bei konditerinę išmonę, latviai sausainius gamina ne tik traškius, bet ir minkštus bei sultingus ar net primenančius meduolius.
Estų prieskoniniai sausainiai
Estų šventinis skanumynas „Piparkoogid“ primena kaimynų latvių skanėstus. Šių sausainių kepimas Estijoje yra nusistovėjusi šeimos tradicija, kai į virtuvę susirenka visa šeima ir šventiniam stalui juos ruošia kartu.
Šie sausainiai taip pat gardinami gausybe prieskonių: cinamonu, imbieru, gvazdikėliais, kardamonu, muskato riešutu, apelsino žievelėmis bei juodaisiais pipirais. Svarbiausia tešlos paruošimo dalis – cukraus deginimas. Būtent jis šiems sausainiams suteikia ne tik ypatingą skonį, bet ir rudą spalvą. Prieš šaunant į orkaitę, paruoštą tešlą reikia palaikyti bent 24 valandas, nors ji šaldytuve gali stovėti net ir mėnesį, todėl jos dažniausiai paruošiama visam šventiniam periodui.
Lenkų aguonų vyniotinis
Lenkijoje Kalėdos ir Naujieji metai neįsivaizduojami be aguonų pyrago. Šis skanėstas lenkų virtuvėje karaliauja jau nuo seno. Iš pirmo žvilgsnio receptas yra paprastas: gaminama mielinė tešla ir aguonų įdaras. Tačiau nereikia apsigauti – aguonų įdaras reikalauja ypatingo paruošimo.
„Pirmiausia aguonas reikia išmirkyti piene, o paskui sumalti. Nors svarbiausias ingredientas – aguonos, yra dar keli būtini, ypatingą skonį šiam gaminiui suteikiantys produktai: tai sultana razinos, smulkinti riešutai, apelsinų žievelė, citrinų žievelė bei vanilinis cukrus ar migdolų riešutai, kurie šiam pyragui suteikia lengvumo“, – pasakojo P.Stonkus, pridurdamas, kad būtent šis skanumynas yra pats populiariausias lenkų šventinio desertų stalo gaminys.
Ukrainiečių sluoksniuotis
Ukrainiečių deserto pavadinimas „Perekladanets“ kilęs nuo žodžio „sluoksnis“ ir tai puikiai atspindi šio gaminio esmę. Tai plonų tešlos sluoksnių skanėstas, pagardintas skirtingais pertepimais: aguonų, datulių, abrikosų ar graikinių riešutų, ar paprasčiausiais cinamono. Tradiciškai šis desertas gaminamas trijų sluoksnių.
Baltarusių pudingas
Kalėdų laikotarpiu baltarusiai mėgaujasi desertu „Kutia“. Tai yra saldus grūdų pudingas. Jis yra vienas iš 12 tradicinių patiekalų, patiekiamų per Kalėdas ir dažniausiai valgomas pirmas. Tradiciškai jis gaminamas iš abrikosų, aguonų, medaus, įvairių riešutų, džiovintų vaisių ir razinų. Daugelyje receptų naudojamas pienas ar grietinėlė, o kai kuriuose pagrindiniu ingredientu pasirenkami ryžiai. Šis desertas, kaip ir lietuvių aguonų pienas, retai kada gaminamas kitais metų laikais.
Įvairių šalių virtuvėms persipinant, receptams peržengiant valstybių sienas, Kalėdų laikotarpis pakvimpa ne tik tradiciniais skanumynais, bet ir įvairiais skanėstais iš tolimesnių kraštų. Vienas iš įdomiausių gaminių, šventiniu laikotarpiu sulaukiantis didelio smaližių susidomėjimo – ispaniškos spurgos churros (tariame – „čiūros“).
Pasak P.Stonkaus, šis gaminys kelią ant Baltijos šalių šventinio skanėstų stalo rado neatsitiktinai: „Tai skanėstas, tiesiog kvepiantis Kalėdomis. Paruoštos plikytos tešlos spurgos gardinamos cinamonu, o viską vainikuoja padažas, kurį galima rinktis iš šokolado, kondensuoto pieno, žemės riešutų sviesto ar čili šokolado.“