Žvarbią dieną verdame guliašą: receptai – nuo sotaus klasikinio iki lengvo be mėsos

Vienas geriausiai sušildančių ir pasotinančių patiekalų šaltą žiemos dieną – tirštas troškinys. Vienas tokių – iš Vengrijos kilęs, o dabar visame pasaulyje išpopuliarėjęs guliašas. Jis gali būti ne tik klasikinis, gaminamas su jautiena, bet ir lengvesnis – su paukštiena, papildytas įvairiomis daržovėmis, o ne tik paprikomis, ar net visai be mėsos.
Guliašas
Guliašas / Vida Press nuotr.
Guliašas
Receptas: Tikras vengriškas jautienos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.0 / 61
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 600.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Paprikos: 2.00 vnt. (didelės raudonosios)
Pomidorai: 2.00 vnt. (dideli gerai prinokę, be odelių arba pusė skardinės konservuotų pomidorų be odelių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Kaip gaminti

1. Supjaustykite svogūną kubeliais. Suberkite į įkaitintą puodą su ištirpintu sviestu ir alyvuogių aliejumi. Pakepkite porą minučių.

2. Supjaustykite jautieną gana stambiais kubeliais (kraštinė tebūnie 3 cm), berkite mėsą į puodą su svogūnais. Kepinkite, o kai iš mėsos ims skirtis sultys, Dėkite į puoda kubeliais pjaustytą jautieną ir kai ji apkeps bei pradės skirtis sultys, sudėkite juostelėmis pjaustytą papriką, kubeliais supjaustytus ar patrintus šakute (jei konservuoti) pomidorus bei maltą raudonąją papriką.

3. Pamaišydami kiek patroškinkite ir kol neišsausėjo, užpilkite viską verdančiu vandeniu, jis turi apsemti troškinį per 1-2 cm. Suberkite druską.

4. Troškinkite ant mažos ugnies mažiausiai 1,5 val. – turi išeiti tirštas kreminis patiekalas, kuriame mėsa minkštutėlė, o paprika ir pomidorai – visiškai suvirę. Tiekite su virtomis bulvėmis ar bulvių koše, jei norite lengviau, tinka ir kitos mėgstamos kruopos, o gal tiesiog balta duona, kurią skaniai dažysite į guliašo likučius lėkštėje.

Suskleisti
Guliašas su bulvėmis
Receptas: Guliašas su bulvėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
3.2 / 19
Receptas
Ingredientai
Jautiena: 500.00 g
Kiauliena: 500.00 g
Jautienos sultinys: 800.00 ml
Sviestas: 120.00 g
Svogūnai: 4.00 vnt.
Vynas: 300.00 ml (sauso arba pusiau sauso raudonojo)
Pomidorų tyrė: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 4.00 vnt.
Juodieji pipirai: 12.00 vnt. (žirnelių ir dar šiek tiek grūstų)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros)
Bulvės: 16.00 vnt. (mažų naujo derliaus)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite maždaug 3 x 3 cm gabaliukais. Didelėje keptuvėje įkaitinkite pusę sviesto, sudėkite mėsos gabalėlius ir pavartydami kepkite ant smarkios ugnies, kol ims ruduoti. Tad mėsą perdėkite į verdantį sultinį. Truputį sultinio įpilkite į keptuvę, kur kepė mėsa, mentele gerai pamaišykite ir viską supilkite į puodą prie mėsos.

2. Keptuvėje įkaitinkite likusį sviestą, sudėkite į jį pusžiedžiais ar mažomis skiltelėmis supjaustytus svogūnus. Kepkite ant nesmarkios ugnies, kol ims karamelizuotis. Tuomet supilkite pusę vyno, pamaišykite. Kai šis nugaruos, svogūnus perdėkite į puodą su mėsa, sudėkite pipirus, laurų lapelius, pomidorų tyrę. Ir uždengę dangtį virkite ant nesmarkios ugnies 2 valandas. Tada supilkite likusį vyną ir virkite dar maždaug 1 val., arba kol šakute priliesta mėsa bus biri.

3. Į puodą su verdančiu vandenį sumeskite švariai nuplautas bulves ir virkite maždaug 15 minučių. Išgriebkite jas į kepimo skardą, pašlakstykite aliejumi, pabarstykite jūros druska, grūstais pipirais ir kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje maždaug 20 min., kol ims rusvėti.

4. Iškeptas bulves ragaukite su guliašu.

Suskleisti
Vengriško stiliaus kalakutienos guliašas su paprika
Receptas: Vengriško stiliaus kalakutienos guliašas
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 70
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 450.00 g (labiausiai tinka kulšies mėsa)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (pjaustytas kubeliais)
Pomidorų pasta: 1.00 valg. š.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji, supjaustyta plonomis juostelėmis)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Grietinė: 1.00 valg. š. (riebios)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kalakutieną supjaustykite kubeliais, sumaišykite su 2 šaukšteliais paprikos miltelių, pagardinkite druska ir pipirais.

2. Didesnėje keptuvėje ant gana stiprios ugnies ištirpinkite sviestą drauge su šaukštu aliejaus, kepkite su juo pusę kalakutienos kubelių, kol apskrus iš visų pusių, išimkite mėsos kubelius iš keptuvės ir taip pat apkepkite likusią kalakutieną.

3. Į keptuvę su likusiais riebalais suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Kaitrą sumažinkite iki vidutinio stiprumo ir kepkite apie 5 minutes, kol suminkštės. Apiberkite juos likusiais dviem šaukšteliais paprikos miltelių, pakaitinkite dar minutę, sudėkite koncentruotą pomidorų pastą, raudonosios paprikos juosteles ir lauro lapą, pakaitinkite minutę ir apliekite vištienos sultiniu. Pagardinkite pipirais, trupučiu druskos, jei reikia, leiskite virti apie 2 minutes, o tada suberkite apkeptus kalakutienos gabaliukus ir leiskite pamažu virti dar apie 4–5 minutes.

4. Mėgaukitės su morkų koše, bulvių koše arba virtais makaronais.

Taip, garnyrui čia labai tiks ši morkų košė. Nors spalvinė šių dviejų patiekalų paletė lėkštėje kiek susilieja, skoniai visgi labai gerai dera. Trūksta tik raugintų agurkų, tad geriau jų atsineškite iš savo rūsio!

Suskleisti
Aštrus guliašas
Receptas: Aštrus guliašas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 20
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (išpjova)
Porai: 1.00 vnt. (stiebo)
Aitrioji paprika: 2.00 vnt. (tinka džiovinti)
Prieskoniai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį - įvairių džiovintų žalumynų, bei juodųjų maltų pipirų.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 20.00 g (kepimui)
Aliejus: 20.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Išpjovą supjaustykite stambiais gabalais, gardinkite druska bei pipirais.
  2. Apkepkite iš abiejų pusių ant labai stiprios ugnies. 
  3. Porus stambiai supjaustykite ir apkepkite su sviestu. Pipirus supjaustykite.
  4. Į karščiui atsparų indą sudėkite kiaulieną, poras, paprikas. Gardinkite druska, pipirais bei prieskoniais.
  5. Įpilkite sviesto, kuriame kepėte porus, įpilkite stiklinę vandens ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 30 min , uždarius dangčiu.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Kristina

 

Suskleisti
 Maltos mėsos guliašas
Receptas: Maltos mėsos guliašas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Mėsa: 500.00 g (mėgstamo faršo)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Paprikos: 2.00 vnt. (žalioji ir raudonoji)
Pievagrybiai: 250.00 g
Cukinijos: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Saldžiosios paprikos milteliai: 3.00 g (pagal skonį)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorai: 400.00 g (skardinė trintų)
Kaip gaminti
  1. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, sudėkite faršą ir kepkite 5 minutes, įberkite druskos ir pipirų. Susmulkinkite paprikas, svogūną ir česnaką.
  2. Iškepusią mėsą sudėkite į dubenėlį, o į keptuvę suberkite paprikas, svogūnus ir česnakus. Paeiliui smulkinkite ir į keptuvę berkite grybus ir cukiniją. Pagardinkite bazilikais, uždenkite ir troškinkite 2–3 minutes. Įberkite maltos paprikos, išmaišykite ir paragaukite: jei dar reikia, įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite pakepintą maltą mėsą ir trintus pomidorus. Gerai išmaišykite, sumažinkite ugnį ir troškinkite dar 15 minučių, dažnai maišydami, kad neprisviltų. Maltos mėsos guliašą tiekite su pita.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Kiaulienos guliašas su baravykais
Receptas: Kiaulienos guliašas su baravykais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 37
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1.00 kg (kumpis)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Prieskoniniai žalumynai: 100.00 g (morkų, salierų lapkočių ir svogūnų laiškų)
Sviestas: 2.00 valg. š. (ir 2 valg. š. tepusis riebalų mišinys)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Čiobreliai: 2.00 vnt. (šakelės)
kadagių uogos 2.00 vnt.
Vynas: 500.00 ml (baltas)
Grybai: 300.00 g (jauni baravykai arba šilbaravykiai,)
Aliejus: 30.00 ml
Petražolės: 1.00 valg. š. (kapotų)
Kaip gaminti

1.Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Morkas, salierų lapkočius ir svogūnų laiškus nuvalykite, nuplaukite ir smulkiai supjaustykite.

2.Keptuvėje išlydykite riebalus, sudėkite gabaliukais pjaustytą mėsą ir gerai apkepinkite. Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite morkas, salierus, svogūnų laiškus ir kepinkite 2 minutes. Įmaišykite pomidorų pastą, laurų lapelį, čiobrelius ir kadagių uogas.

3.Supilkite 400 ml vyno ir uždengę troškinkite apie 40 minučių. Jei reikia, dar įpilkite vyno. Grybus nuvalykite ir supjaustykite riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite grybus ir kepinkite 3–4 minutes.

4.Pasūdykite, pabarstykite pipirais. Sudėkite sviestą, petražoles ir kaitinkite, kol sviestas išsilydys. Į lėkštes dėkite guliašo, ant viršaus – keptų grybų. Tiekite su bulvių koše.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Guliašas su obuoliais
Receptas: Guliašas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 13
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 500.00 g (nugarinė)
Obuoliai: 3.00 vnt.
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja
Grietinė: 2.00 valg. š.
Prieskoniai: (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Miltai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Mėsą supjaustykite gabaliukais ir patroškinkite keptuvėje vis įpildami daržovių sultinio.

2. Apkepinkite mėsą, sudėkite pjaustytus obuolius, supjaustytus svogūnų laiškus, krapus ir dar viską patroškinkite.

3. Pabaigoje sudėkite grietinę ir miltus ir dar keletą minučių patroškinkite, kol padažas sutirštės.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Kalakutienos sriuba guliašas su raugintais kopūstais
Receptas: Kalakutienos guliašas su raugintais kopūstais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 64
Receptas
Ingredientai
Obuoliai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Mairūnas: 1.00 arbat. š. (džiovinti)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Kopūstai: 400.00 g (rauginti)
Sultinys: 600.00 ml
Bulvės: 1.00 vnt. (didelė)
Grietinė: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kalakutiena: 500.00 g (filė 500-600 g)
Paprikos: 2.00 vnt. (žalia ir raudona)
Petražolės: 1.00 valg. š. (smulkintos šviežios)
Kaip gaminti
  1. Obuolį nulupkite, perpjaukite, išimkite sėklalizdį ir supjaustykite. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite. Į storadugnį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepkite svogūnus bei mairūnus.
  2. Sudėkite kopūstus, obuolio gabaliukus, supilkite karštą sultinį ir užvirkite. Uždengę ant mažos ugnies virkite 20 minučių. Sudėkite tarkuotą bulvę, užvirkite. Įmaišykite grietinę, pagardinkite druska, pipirais.
  3. Kalakutienos filė supjaustykite 2 centimetrų kubeliais. Paprikas perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas ir supjaustykite šiaudeliais. Kalakutienos kubelius ir paprikos šiaudelius 5–6 minutes kepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi. Pagardinkite druska, pipirais, malta paprika.
  4. Sudėkite į puodą su kopūstais ir visą mišinį troškinkite dar 5–6 minutes. Pabarstykite petražolėmis, galima pagardinti grietine.
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Žuvies guliašas su krevetėmis
Receptas: Žuvies guliašas su krevetėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Vynas: 200.00 ml (sausas baltas)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonoji)
Pankolis: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 800.00 g (konservuoti)
Žuvis: 700.00 g (filė)
Krevetės: 200.00 g (virtos tigrinės)
Alyvuogės: 125.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Žuvų prieskoniai: 1.00 žiupsnelis
Petražolės: 5.00 g
Kaip gaminti

1. Svogūną, česnaką ir pankolį susmulkinkite, papriką supjaustykite juostelėmis. Viską suberkite į storadugnį puodą su įkaitintu aliejumi ir kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes.

2. Padidinkite ugnį, sudėkite pomidorus, supilkite vyną. Pagardinkite druska, pipirais ir prieskoniais. Kai užvirs, sumažinkite liepsną ir neuždengę troškinkite 7 minutes.

3. Sudėkite žuvies filė ir troškinkite dar 5 minutes. Suberkite alyvuoges, krevetes ir troškinkite dar apie 1–2 minutes, kol krevetės sušils. Prieš tiekdami pabarstykite petražolėmis.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Vegetariškas vengriškas guliašas
Receptas: Vegetariškas vengriškas guliašas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 63
Receptas
Ingredientai
Sojos: 80.00 g (mėsos kubelių pailgos formos)
Vanduo: 1.00 l (0,75)
Morkos: 1.00 vnt. (didelės supjaustytos griežinėliais)
Paprikos: 1.00 vnt. (žalios saldžios supjaustytos stambiais gabalėliais)
Šparaginės pupelės: 100.00 g (supjaustytų 3 cm ilgio gabalėliais)
Saldžiosios paprikos milteliai: 3.00 arbat. š. (su kaupu džiovintų)
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelio)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (supjaustytos griežinėliais, be sėklyčių)
Kmynai: 1.00 arbat. š. (arba kmyninio kumino sėklų)
Asafetida: (0,5) 1.00 arbat. š.
Druska: 2.00 arbat. š. (1 - daržovėms troškinti ir 0,5 - sojos mėsai virti)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (1/4)
Miltai: 2.00 valg. š. (kupinų)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (nebūtina)
Petražolės: 1.00 arbat. š. (džiovintų)
Saulėgrąžų aliejus: 5.00 valg. š.
Krapai: 1.00 sauja (šluotelės šviežių)
Kaip gaminti

Atkreipkite dėmesį:

  1. Daržoves galite pasirinkti kokias norite, tačiau žalios spalvos paprika šiam receptui yra būtina.
  2. Padažo tirštumą reguliuokite skysčio kiekiu - jei padažas pasirodytų per tirštas, įpilkite dar šiek tiek vandens.

Ruošimo eiga:

  1. Sojos kubelius užpilkite nurodytu kiekiu vandens, pasūdykite 0,5 šaukštelio druskos ir užkaiskite. Virkite 5-7 minutes, nukaiskite ir nukoškite. Kubelių nuoviro neišpilkite - jo prireiks padažui ruošti.
  2. Pomidorą panardinkite minutei-dviem į verdantį vandenį, perliekite šaltu vandeniu, nunerkite odelę ir supjaustykite smulkiais kubeliais.
  3. Gilioje didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Į įkaitusį aliejų suberkite kmynus arba kmyninį kuminą, aitriąją papriką ir skrudinkite keliolika sekundžių kol kmynai patamsės. Suberkite asafetidą ir saldžiosios paprikos miltelius.
  4. Dar po keliolikos sekundžių sudėkite morkas, paprikas, šparagines pupeles ir gerai išmaišykite. Sumažinkite ugnį, keptuvę uždenkite, troškinkite daržoves apie 7-10 minučių. Troškindami kartkartėmis pamaišykite. Suberkite sojų kubelius.Viską išmaišykite ir kepkite, kol lengvai apskrus. Suberkite miltus. Kepkite turinį nuolat maišydami, kol miltai tolygiai padengs daržoves ir miltai pradės tamsėti.
  5. Po kelių minučių sudėkite pomidorus. Kepkite maišydami, kol pomidorai išsileis. Supilkite sojos kubelių nuovirą, pasūdykite ir suberkite cukrų bei džiovintas petražoles. Padažas akimirksniu sutirštės.
  6. Keptuvę uždenkite ir troškinkite guliašą dar kelias minutes. Nukaiskite, kai daržovės visiškai suminkštės. Pabarstykite smulkiai sukapotais krapais. Patiekite dar karštą su virtomis bulvėmis arba kitokiu mėgstamu garnyru bei salotomis. Guliašą galite pagardinti šaukšteliu grietinės.

Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA

 

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis