Ingredientai:
- 500 g kiaulienos šonkauliukų (idealu, jei jie bus parūkyti);
- 1 didelis svogūnas, susmulkintas;
- 2 morkos, supjaustytos kubeliais ar griežinėliais;
- 3 bulvės, supjaustytos stambiais kubeliais;
- 1 stiklinė džiovintų skaldytų žirnių, išmirkytų vandenyje per naktį;
- 0,5 stiklinės perlinių kruopų, išmirkytų vandenyje per naktį;
- 2 valg. šaukšt. aliejaus;
- 2 lauro lapai;
- 2–3 kvaniųjų pipirų žirneliai;
- 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
- didelis žiupsnis juodųjų pipirų;
- sauja plokščialapių petražolių, sukapotų;
- 2 l vandens.
Pastaba: jei turite ir mėgstate, į šią sriubą tinka dėti ir džiovintų baravykų (tokiu atveju juos ir prieš tai pamirkykite kelias valandas vandenyje).
Gaminimas:
1. Nemažame storadugniame puode ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir maišydami pakepinkite, kol taps permatomi.
2. Į puodą dėkite šonkauliukus ir kepinkite su svogūnais, kol apsitrauks plutele.
3. Perskalaukite ir nusunkite iš vakaro pamerktus žirnius bei perlines kruopas.
4. Į puodą šalia svogūnų ir mėsos berkite morkas. Dar kelias minutes pakepinkite, kol pakvips. Berkite druskos, pipirų – juodųjų ir kvapniųjų, dėkite lauro lapus. Užpilkite viską vandeniu ir palaukite, kol užvirs. Tada suberkite kruopas ir žirnius. Sumažinkite kaitrą ir virkite 20 min. Praėjus šiam laikui, suberkite ir bulvių kubelius, paragaukite, ar netrūksta prieskonių. Virkite dar 10–15 min. arba kol bulvės, kruopos bei žirniai bus visiškai išvirę.
5. Patiekdami dėkite į lėkštes po porą šonkauliukų, pilkite sriubos, pabarstykite petražolėmis, jei norite, dėkite ir grietinės.