Kaip pasakojo Janina, šį silkės receptą ji išmoko iš savo močiutės. „O jai papasakojo kaimynė žydė. Tai pas mus šeimoje tas silkės patiekalas taip ir buvo vadinamas – „žydiška silkė“. Vėliau panašų radau vienoje receptų knygoje. Ten receptas buvo pavadinta „Troškinta silkė“, – pasakojo moteris, sutikusi savo šeimos receptu pasidalinti ir su 15min skaitytojais.
„Galbūt kažkas jį ryšis išbandyti per šias Kūčias“, – sakė Janina.
INGREDIENTAI:
- 1 kg silkės
- 1 kg svogūnų
- 0,5 stiklinės aliejaus (tokio, kurį naudojate – rapsų, saulėgrąžų ar alyvuogių)
- 50 g razinų
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštas cukraus
- 0,5 actu parūgštinto vandens (1 stiklinę dedu šaukštą acto)
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono
- 0,5 stiklinės susmulkintų graikiškų riešutų
REIKĖS puodo (ar kito aukšto indo), kurį galima dėti į orkaitę.
GAMINIMAS
Paruošiame silkes. Geriausia pirkti neskrostas ir patiems pasiruošti, t.y. išvalyti. Galvas išmesti. Supjaustyti žuvį maždaug 3 cm storio gabaliukais. Pjaustome svogūnus stambiais griežinėliais. Į puodo dugną dėti sluoksnį silkės, po to sluoksnį svogūnų, viską pabarstome razinomis ir riešutais, įberiame cinamono. Tą patį kartojame kelis kartus (priklausomai nuo puodo aukščio). Paskutinis sluonis – svogūnų.
Sumaišome cukrų, medų ir actą su vandeniu – šiuo mišiniu užpilame žuvį. Tuomet įpilame aliejų.
Kepti orkaitėje (150 C laipsnių temperatūroje). Išimti, kai patiekalas parus (svogūnai neturi sudegti). Leidžiame atvėsti. Patiekalas valgomas šaltas. Jei norisi, galima papuošti mėgstamais žalumynais. Skanu valgyti su bulvėmis.
Skanaus!
Kviečiame ir jus dalyvauti kalėdinių receptų konkurse! Savo patiekalų receptus su nuotraukomis siųskite el. paštu konkursai@15min.lt iki gruodžio 22 d.
Trijų laimėtojų laukia puikūs „Santa Maria“ prieskonių rinkiniai!