Dažniausiai išskiriamos dvi šios virtuvės kryptys: aškenazių ir sefardų. Pirmoji – kuklesnė, mat aškenazių (Europoje gyvenusių žydų) moterys mokėjo ruošti taupiai, kukliai, bet skaniai. Sefardų virtuvė, paveikta arabų ir Viduržemio jūros virtuvių, – turtingesnė ir įvairesnė.
Abiejose virtuvėse laikomasi košerinio maisto gaminimo taisyklių. Jokiu būdu viename recepte nemaišomi mėsa ir pieno produktai, nevartojamos jūrų gėrybės.
IŠBANDYKITE!
Ingredientai
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Graikiniai riešutai: 100.00 g
Česnakai: 3.00 skiltelės
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Saldžiuosius ir aitrųjį pipirą iškepkite orkaitėje, riešutus ir česnaką susmulkinkite.
- Tada viską sumeskite į plaktuvą, pridėkite cukraus, duonos, acto, kuminų, druskos, citrinos sulčių ir suplakite į košelę.
- Toliau plakdami, supilkite aliejų. Prieš pateikdami į stalą, apibarstykite žalumynais.
Suskleisti
Ingredientai
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Džiūvėsiai: 2.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Žuvį išdarinėkite: atsargiai ištraukite nugaros kaulą kartu su šonkauliais. Išimkite minkštimą ir jį pasūdę, pagardinę pipirais, padėkite 20 minučių į šaldytuvą. Oda turėtų nesuplyšti ir nenutrūkti nuo galvos.
- Tuo metu pakepinkite susmulkintus 2 svogūnus, o kitus stambiai supjaustykite.
- Žuvies minkštimą sumalkite, pridėkite apkeptų ir žalių svogūnų ir dar kartą sumalkite.
- Įmuškite kiaušinį, pasūdykite, įberkite cukraus ir gerai išmaišykite. Jei masė bus skystoka, pridėkite džiūvėsėlių.
- Žuvies odą susiūkite, viduryje palikdami skylę, į kurią tilptų šaukštas. Prikimškite žuvį faršo ir užsiūkite.
- Į puodą sudėkite apskritimais supjaustytas morkas, stambiai supjaustytą svogūną ir žuvies kaulus, suberkite svogūnų lukštus, o ant jų dėkite žuvį.
- Atsargiai įpilkite tiek vandens, kad ją apsemtų. Pasūdykite, suberkite prieskonius, įberkite cukraus. Užvirkite, nugriebkite putas, įpilkite aliejaus, sumažinkite kaitrą ir neuždėję dangčio virkite maždaug valandą.
- Paskui atvėsinkite, nupilkite sultinį, žuvį atšaldykite šaldytuve maždaug 3-4 valandas. Tada ištraukite siūlus ir supjaustykite porcijomis.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Mieles ir cukrų įmaišykite į pusę stiklinės šilto vandens.
- Įberkite šiek tiek miltų ir palikite 15 minučių.
- Aliejų, 2 kiaušinus ir druską suplakite, supilkite į mielių tešlą, tada supilkite miltus ir minkykite, kol masė nebelips prie dubens kraštų. Jei ji vis limpa, pridėkite dar miltų.
- Kitą dubenį patepkite aliejumi, į jį sudėkite tešlą, uždenkite rankšluosčiu ir šiltai palikite pakilti. Po 2 valandų ją šiek tiek apspaudyti ir nakčiai padėkite į šaldytuvą.
- Išėmę dar kartą išminkykite, padalinkite į du gabalus, paskui iš jų suformuokite po 3 juostas ir supinkite į kasą.
Schutterstock nuotr. / Pynutė - Paruoštą kepinį dėkite į riebalais pateptą skardą, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pakilti valandai. Orkaitę įkaitinkite iki 190 laipsnių. Kiaušinį suplakite su trupučiu druskos ir cukraus, aptepkite pynutes. Apibarstykite jas aguonomis arba sezamais.
Suskleisti
Ingredientai
Bulvės: 1.00 vnt.
Porai: 3.00 vnt.
Cukinijos: 1.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 3.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Porus supjaustykite apskritimais ir pakepinkite aliejuje, kol suminkštės, tada suberkite kubeliais supjaustytą cukiniją.
- Apkeptas daržoves išimkite, bulvę sutarkuokite burokine trintuve, viską sumaišykite, įspauskite česnaką, įberkite ciberžolės, pasūdykite, pagardinkite pipirais.
- Tada suberkite miltus, įmuškite kiaušinius.
- Į kepimo formą įpilkite aliejaus, sukrėskite masę, vėl užpilkite aliejaus. Kepkite 200 laipsnių karštyje, maždaug 15 minučių.
- Tada karštį sumažinkite iki 180 laipsnių ir kepkite dar 20 minučių.
- Patiekite su žalumynais ir citrinos griežinėliu.
Suskleisti
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Džiovintos slyvos: 200.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
- Slyvas pamirkykite, paskui supjaustykite juostelėmis.
- Nutarkuokite citrinos žievelę.
- Stambiai sutarkuokite morkas, suberkite slyvas, citrinos žievelę, cukrų, sviestą ir patroškinkite apie 15 minučių.
- Pabaigoje apibarstykite cinamonu.
Suskleisti