Mitybos specialistai išskiria dvi pagrindines cukraus rūšis: natūralųjį, esantį piene, daržovėse, vaisiuose, naudingą mūsų organizmui, ir grynąjį, naudojamą maisto gaminimo metu.
„Grynasis cukrus aprūpina organizmą energija, patenkina mūsų saldumynų poreikį ir gali sustiprinti daugelio maisto produktų skonį, tačiau neturi jokių vertingų maistinių medžiagų“, – paaiškina „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė. Pasak jos, gerai savijautai palaikyti rekomenduojama per dieną suvartoti iki šešių arbatinių šaukštelių natūralaus ar pridėtinio cukraus. Didesnis kiekis yra rizikingas.
Didžioji dalis fruktozės kepenyse virsta riebalais, todėl atsiranda rizika susirgti diabetu.
Didina ligų riziką
Sveikam žmogui, kuris tinkamai maitinasi, nedažnas saldumynų vartojimas nebus žalingas, tačiau nesaikingas pridėtinio cukraus vartojimas, pasak specialistės, iš tiesų gali sukelti ligas. „Kai cukrus patenka į žmogaus kūną, jis skyla į dvi dalis – fruktozę ir gliukozę – ir keliauja į kepenis. Didžioji dalis fruktozės kepenyse virsta riebalais, todėl atsiranda rizika susirgti diabetu, o dalis patenka į kraują, užkemša kraujagysles, sukelia širdies ligas, nutukimą“, – įspėja farmacijos specialistė.
Per didelis kiekis cukraus išbalansuoja visų endokrininės sistemos organų veiklą, todėl gali paskatinti hiperaktyvumą, nervų sistemos dirglumą, mikroelementų ir vitaminų trūkumą. Dėl didelio kiekio cukraus sutrinka žarnyno mikroflora – gali atsirasti grybelių ir parazitų, trikdančių viso organizmo imuninės sistemos veiklą.
Verta tikrintis
Norint, kad cukraus kiekis kraujyje būtų reguliarus, svarbiausia kuo sveikiau maitintis, judėti ir palaikyti normalų kūno svorį. Taip pat rekomenduojama kasmet pasitikrinti cukraus kiekį kraujyje. Rezultatai gali būti atsakymas į daugelį smulkių ir neaiškių negalavimų.
„Padidėjus cukraus kiekiui, sunkiau gyja žaizdos, padažnėja šlapinimasis, padidėja troškulys, nuovargis, kraujuoja dantenos, pablogėja regėjimas, ant odos gali atsirasti rausvos dėmės“, – teigia vaistininkė. Pasak jos, dėmesį reikėtų atkreipti ne tik į per didelį, bet ir į per mažą cukraus kiekį. Pokyčius svarbu aptarti su gydytoju.
Nors priklausomybė nuo cukraus nėra ypač sunki, negalintiems gyventi be saldžių užkandžių vaistininkė rekomenduoja rinktis natūralius džiovintus vaisius, uogas, saldų augalą steviją ar saldųjį pupmedį. Taip pat reikėtų nepamiršti valgyti vaisių, daržovių, gerti pieno, nes šiuose produktuose esantis natūralusis cukrus reikalingas gerai organizmo savijautai ir funkcionavimui palaikyti.