-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vėl gresia persivalgymas: kaip šventinės vakarienės nepaversti dejavimu ir įtilpti į naujametinę suknelę

Daugeliui žiemos šventės reiškia viena – persivalgymą. Ir tai net ne visada atrodo blogai – stalas lūžta nuo skaniausių patiekalų, močiutės pyragėliai nukelia į vaikystę, o ir dar visada kažkas pasiūlo naujų šedevrų... Visgi ta laimė trunka neilgai – kol eilinį kartą po vakarienės imi dejuoti nuo persivalgymo ir sau dar kartą pažadi: kitais metais tai jau tikrai saikingai valgysiu. Būkim atviri – iš šio uždaro rato taip ir neišlipame. Tačiau jei kartais turėtumėte daugiau vidinės stiprybės, gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova pataria, ką daryti, kad vakare jaustumėtės gerai, o jei padauginote gėrybių – po to įtilpti į aptemptą Naujųjų suknelę.
Kalėdų pietūs
Kalėdų pietūs / 123RF.com nuotr.

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova sako pastebinti tendenciją – teorijos apie tai, kaip reikia valgyti, žinome daug, tačiau praktiškai įgyvendinti patarimų, ypač švenčių metu, mums nepavyksta.

Su YPATINGOS ji dalijasi keletu patarimų, kuriuos įvykdžius, nesiskųsite nei išsipūtusiu pilvu, nei papildomais kilogramais.

Prie stalo nesėskite žvėriškai išalkę

Gydytoja dietologė tikina, kad svarbiausia sėdantis su šeima prie stalo nebūti peralkus. Alkio jausmas turi būti, bet jis neturi būti žvėriškas.

„Klaida yra ta, kad daugelis šventinę dieną būna nepavalgę. Todėl aišku, kad vakare prisėdus prie stalo, kūnas norės visko, kas ten padėta, ir vienu metu. Tuomet persivalgymo mes neišvengsime. Taip kad nesitaupykite vakarui – papusryčiaukite, papietaukite. Lėkštės gali būti ne tokios gausios, bet užkrimskite kas 4-5 valandas“, – sako E.Kliukaitė-Sidorova.

Lėkštėje turėtų būti įdėta tiek maisto, kiek telpa į geras dvi stiklines

Svarbu nepamiršti ir valgymo tempo. Sotumo jausmas ateina tik po 15-20 minučių. Todėl jei jau visą dieną nieko nevalgėte ir ruošėte skrandį šventinei vakarienei, gydytoja pataria neskubėti ir kramtyti. Be to, pasak dietologės, lėkštėje turėtų būti įdėta tiek maisto, kiek telpa į geras dvi stiklines.

„Pasirinkite mėgiamą maistą, ne daugiau nei 3-4 patiekalus. Suprantu, kad šventiniu laikotarpiu nesinori skaičiuoti porcijų dydžio, tačiau skrandis už tai jums vakare tikrai padėkos“, – kalba ji.

Asmeninio archyvo nuotr. /Eglė Kliukaitė-Sidorova
Asmeninio archyvo nuotr. /Eglė Kliukaitė-Sidorova

Šeimininkės, užteks riebalų

Laikai, kai švenčių stalai būdavo nukrauti išskirtiniais patiekalais, norint nors vieną vakarą palepinti šeimyną, jau seniai praėjo. Todėl E.Kliukaitė-Sidorova sako, kad ir gaminimo technika turėtų po truputį keistis.

„Maistas neturėtų plaukti padažuose, būti itin riebus. Ant stalo išvengus tokių patiekalų, sumažėja tikimybė blogai jaustis vakare“, – sako gydytoja.

Jokia paslaptis, kad daugeliui atrodo, kad jei jau stalas nebus nukrautas dešimtimis patiekalų, atrodys, kad šeimininkė patingėjo. Neduok dieve, dar jų pritrūks ir viskas bus suvalgyta – juk svečių alkanų negalima išleisti į namus. O jei liks nesuvalgytų – vadinasi, buvo neskanu. Kiekvienai situacijai šeimininkė turi savo paaiškinimą, tačiau reikėtų prisiminti svarbiausią taisyklę – verčiau galvoti apie kokybę, o ne kiekybę.

123RF.com nuotr./Pietų stalas
123RF.com nuotr./Pietų stalas

„Nereikia siekti prie stalo visko paragauti, mėgaukitės pačiu skoniu – jis juk nepriklauso nuo maisto kiekio, jį pajusime ir po keletos šaukštų. Pajuskite skonį, tekstūrą, produktų derinius“, – pataria E.Kliukaitė-Sidorova.

Nereikia siekti prie stalo visko paragauti, mėgaukitės pačiu skoniu

Eilinį kartą nesukontroliavus suvalgyto maisto kiekio, vėliau neišvengiamai vaistinėleje gali tekti ieškoti vaistų. „Stalas tapo savotiška bendravimo dalimi, jos mes negalime praleisti. Tačiau jei jaučiatės sotūs, nebevalgykite akimis – na ir kas, kad prieš jus dar yra neparagautų skaniai atrodančių patiekalų. Prisiminkite, kad tas malonumas gali labai greitai persiversti į kitą pusę – atsiras pykinimas, pilvo pūtimas, ims graužti rėmuo ir šventės nebetaps tokios džiugios“, – perspėja E.Kliukaitė-Sidorova.

Pati dietologė švenčių metu sako stalo vaišių nesureikšminanti. Per šv.Kalėdas svečiams planuoja paruošti paukštienos patiekalą, kurį patieks su įvairiomis daržovėmis. Ji taip pat sako nepamirštanti judėti – pavalgius reikia išeiti pasivaikščioti ar bent pakilti nuo stalo pažaisti su vaikais.

„Ant šventinio stalo privalo būti įvairių žalių daržovių, o taip pat ir šakninių – šviežios morkos, kopūstai, burokėliai ir iš jų pagaminti patiekalai. Bet kokiame pavidale paruoštos daržovės yra labai sveikintina, nes jos turi maistinių skaidulų, palaiko sotumo jausmą“, – tikina gydytoja.

E.Kliukaitė-Sidorova taip pat perspėja, kad vartojant per šventes alkoholį, jis skatina apetitą, todėl tampa sunkiau kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį: „Čia vėlgi svarbu saikas ir nepamiršti gerti daugiau vandens.“

Misija: įtilpti į naujametinę suknelę

Paradoksalu, bet dažnas švenčių laukia dėl to, kad galės mėgautis gausybe skirtingų patiekalų, tačiau tarpušvenčiu ima panikuoti – kaip dabar atrodysiu per Naujuosius metus? Tai ypač būdinga moterims. Neatsilaikius per Kūčių ir Kalėdų vakarienę, nori nenori, svoris padidėja, o jo atsikratyti laiko lieka nedaug.

Numesti per šventes priaugtą svorį gali padėti iškrovos diena, tačiau ją svarbu daryti ne iškart po švenčių, o palaukti bent dieną

„Nuo vieno streso – prie kito streso. Jau švenčių pasiruošimas kai kuriems kelia nerimą, o jei dar nepavyksta atsilaikyti prie stalo, bėdų kyla ir norint puikiai atrodyti per Naujuosius metus. Čia gali padėti iškrovos diena, tačiau ją svarbu daryti ne iškart po švenčių, o palaukti bent dieną. Šią dieną galima valgyti mažiau, pasirenkant vienos rūšies maistą, nepamirštant skysčių – taip palengvinsite virškinamojo trakto darbą“, – pataria dietologė.

Visgi gydytoja pabrėžia, kad iškrovos diena piknaudžiauti nereikėtų: „Tai būtų trumparegiškas sprendimas – vieną dieną prisivalgai, kitą – badauji ir svoris nedidėja. Tačiau tai nėra protingas požiūris, jis teiktų tik laikiną naudą.“

123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių
123RF.com nuotr./Moteris ant svarstyklių

Laikini naujametiniai pažadai

Naujieji metai jau yra tapę kaip tie pirmadieniai – kai pasižadame nuo kitos savaitės sportuoti, taupyti, sveikai maitintis. Gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė-Sidorova sako po švenčių sulaukianti daugiau pacientų, besikreipiančių dėl noro pakeisti mitybos įpročius. Tačiau dažniausiai tai ir lieka tik laikinu pažadu.

„Tai yra emocinis dalykas. Jei esi rimtai apsisprendęs, tau nereikės nei Naujųjų metų, nei kito pirmadienio. Labai dažnai pacientai žengia pirmą žingsnį, ateina į konsultaciją, tačiau daugiau nebegrįžta. Tai nėra tvirta motyvacija, tik skambus pažadas“, – pripažįsta E.Kliukaitė-Sidorova.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius