Kai kurie dalykai sąraše tiesiog turėtų užleisti vietą savo šviežesniems, daugiau skonio turintiems atitikmenims, tačiau kiti – sugedę ar pasenę – gali jus priversti pasijusti nekaip.
1. Seni prieskoniai
Jei jums atrodo, kad prieskoniai ir žolelės gali laukti savo valandos per amžius, apsirinkate – bėgant laikui jų skonis po truputį išgaruoja. Nelaikykite prieskonių ilgiau nei metus arba, jei abejojate, pauostykite – jei kvapas silpnas ar priplėkęs, tai ir jūsų patiekalui daug skonio nepridės. Gal pilvo nuo senų prieskonių jums ir nepradės sukti, tačiau maistas bus mažiau gardus. Ateityje pasistenkite pasižymėti prieskonių atidarymo datą, kad galėtumėte sekti, kada metas juos pakeisti.
Jei pastebėjote, kad nesunaudojate aliejaus iki tol, kol jis parūgštėja, bandykite pirkti mažesnius kiekius.
2. Kelis mėnesius stovintis aliejus
Šiuo atveju senas aliejus taip pat greičiausiai nepakenks jūsų sveikatai, tačiau gali paversti jūsų vakariene rūgščia ar nemaloniai aitria. Rekomenduojama aliejų suvartoti per tris mėnesius nuo jo atidarymo. Yra ir išimčių – itin kokybiškas geras aliejus gali išsilaikyti iki metų. Jei pastebėjote, kad nesunaudojate aliejaus iki tol, kol jis parūgštėja, bandykite pirkti mažesnius kiekius.
3. Vandens filtras
Vandenį filtruojantys ąsočiai pavertė gaivaus, minkšto vandens gėrimą mūsų kasdienybe, tačiau reikėtų nepamiršti jo pakeisti. Laikas, kada jis turėtų būti keičiamas, priklauso nuo jūsų ąsočio modelio ir to, kaip dažnai geriate vandenį (o turėtumėte gerti daug – juk sveika!). Gerai būtų susidaryti filtro keitimo grafiką su priminimais užrašinėje.
4. Neaiškūs likučiai šaldytuve
Kartais kažkas užsilieka šaldytuve, ir mes pamirštame. Paskui randame siurprizą. Gerai būtų reguliariai šaldytuvą peržiūrėti ir išmesti tai, kas sugedę. Dažnai tai paprasta – kvapas išduoda, taip pat stebėkite tekstūros, spalvos pokyčius. Jei po vakarienės likučius dažnai padedate į šaldytuvą, nepamirškite jų suvartoti kaip įmanoma greičiau. Kai kuriais atvejais tris ar keturias dienas palaikytas maistas gali sukelti rimtą apsinuodijimą.
5. Kempinė indams plauti
Keičiate kempinę tada, kai ji visai susidėvi arba pradeda skleisti nemalonų aromatą? Geriau negu nieko, tačiau gerai būtų kempinę keisti kartą per savaitę ar dvi, priklausomai nuo to, kiek indų plaunate. Be to, kad kempinės absorbuoja vandenį, jos kaupia ir begales bakterijų, tad visokie triukai kempinės „gyvenimo laikui“ pailginti ne visada veiksmingi – kempinės palaikymas mikrobangėje visų mikrobų nenužudys.
6. Alus
Taip, meskite alų. Alus šaldytuve, kurį laikote mėnesių mėnesius, greičiausiai bus abejotinos kokybės. Po kelių mėnesių baltymai pradeda skilti, o pats gėrimas oksiduojasi. Taip pasikeičia jo skonis ir tekstūra – ne į gerąją pusę. Tipinis rezultatas – beskonis, „išsibezdėjęs“ alus…
7. Kepimo milteliai
Atidarius kepimo miltelių pakelį, drėgmė ore gali pakeisti jų kokybę. Jei leisite drėgmei kauptis, jūsų kepiniai nekils taip, kaip norėtumėte, ir nebus geriausio skonio. Jei laikote kepimo miltelius teisingai, galite drąsiai naudoti juos ir šešis mėnesius ar daugiau – iki metų. Ilgiau laikomus kepimo miltelius geriau išmeskite ir džiaukitės gražiai kylančia tešla.
8. Padažai
Jei mėgstate gamintis naminius padažus savo vakarienei – suvartokite juos per savaitę. Praėjus savaitei padažuose pradeda kauptis pelėsis – iš pradžių nematomas, tačiau galintis jus priversti pasijusti nekaip, sutrikdyti virškinimą. Jei visgi padažo pasidarėte labai daug ir skanaus, geriau nedėkite į šaldytuvą, o užšaldę palikite šaldymo kameroje – taip jis tarnaus ilgiau.
9. Valgomoji soda
Žinomas triukas, kad jei laikysite šiek tiek valgomosios sodos šaldytuve, ji sugers nemalonius kvapus, tačiau reikėtų nepamiršti, kad su laiku ji praras efektyvumą. Soda prisikaups drėgmės ir kvapų maždaug per šešis mėnesius, tad jei keisite ją kas pusę metų, blogumo neužuosite.
10. Atidarytas vynas
Atidarius vyną, nepamirškite jo vėl užkimšti kamščiu ir įdėti į šaldytuvą, taip bent bandydami sustabdyti oksidaciją. Net ir tai atlikus, dauguma vynų atidaryti geri išbus tik kelias dienas. Jei vynas pradeda ruduoti, kvepėti actu ar sunokusiais obuoliais – jau per vėlu jį gelbėti. Jei vyno visgi liko, pabandykite užšaldyti jį ledo kubelių pavidalu – galėsite juos panaudoti padažams gaminti.