Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 22

Paslaugos.lt: 2021-ieji – vestuvių metai: pastebėti užsakymų rekordai ir kilusios kainos

2021-ųjų vestuvių sezonas praūžė ypač įnirtingai – vestuvių ir renginių sektoriuje dirbantys žmonės pasakoja ne tik apie vieną sunkiausių vasarų užimtumo prasme, bet ir apie išaugusias paslaugų kainas. Kodėl, pagal kai kurių rodmenis, rekordiškai daug žmonių nusprendė tuoktis šiemet? Kaip dėl to keitėsi kainos ir ar liks laisvų geidžiamiausių datų vestuvėms kitą vasarą?
Vestuvės
Vestuvės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Paslaugos Vestuvės

2021-ųjų vasarą paslaugų teikėjai, kurie reklamuojasi Paslaugos.lt portale, sulaukė du kartus daugiau užklausų dėl vestuvių ir kitų švenčių nei 2020-ųjų vasarą. Panašu, kad vardan išsvajotos šventės žmonės buvo linkę negailėti ir didesnių sumų.

Paslaugos.lt statistikos duomenimis, muzikantai ir fotografai šį sezoną už valandą vestuvėse prašė nuo 50 iki 100 eurų, renginių vedėjų įkainis už šventę vidutiniškai svyravo nuo 350 iki 800 eurų, o vestuvių planuotojų – nuo 400 iki 1000 eurų.

Apie pakitusias vestuvinių paslaugų kainas, tendencijas, negailimus klientų pinigus už išsvajotą, „magišką“ datą ir didžiulį užimtumą plačiau papasakojo vestuvių planuotoja Lijana Kizelaitė, renginių vedėjas Ignas Šeputis, vestuvių ir šeimų fotografė Simona Simonavičė bei atlikėjas, renginių vedėjas Andrius Griesius.

Vestuvių planuotoja Lijana Kizelaitė pasakojo, kad vestuvių rinkoje šie metai – ypatingi, mat sezonas buvo ypač „karštas“ ne tik dėl rekordinio atšilimo, bet ir dėl darbų kiekio bei iššūkių. Moteris pastebėjo kaip niekad išaugusius užsakymų skaičius.

„Užsakymų tikrai padaugėjo bent dvigubai. Praktiškai kiekvieną savaitę turėjome po kelias ar daugiau švenčių“, – sakė pašnekovė.

Paklausta, kodėl 2021-ieji atnešė tokį vestuvių bumą, moteris tai daugiausia siejo su antrus metus besitęsiančia pandemine situacija ir tuo, kad didžioji dalis praeitais metais negalėjusių įvykti vestuvių buvo perkelta į šiuos metus.

„Kodėl išėjo tokia „spūstis“? Pirmiausia dėl to, kad iš praeitų metų į šiuos buvo perkelta nemažai vestuvių, kas pridėjo papildomo darbo organizatoriams. Kadangi pavasarį Vyriausybė mums sušvelnino darbo sąlygas ir leido organizuoti šventes, kad ir kokiomis sąlygomis, jaunieji su dideliu džiaugsmu ir entuziazmu laukė savo išsvajotos šventės.

Giedriaus Bubliausko nuotr./Lijana Kizelaitė
Giedriaus Bubliausko nuotr./Lijana Kizelaitė

Pandemija įnešė ir tam tikrų pokyčių: vis dažniau vestuvės organizuojamos ir darbo dieną. Sulaukėme ir skubių užsakymų, kuomet vestuvėms suplanuoti turėjome vos kelis mėnesius. Padaugėjo krikštynų, jubiliejų organizavimo užsakymų. Žmonės išsiilgo švenčių“, – šypsojosi pašnekovė.

Su augančiu privačių renginių skaičiumi daug kas pastebėjo ir šoktelėjusias su jais susijusių paslaugų kainas. Kaip teigė L.Kizelaitė, kainoraštis kito ir vestuvių planavimo rinkoje.

„Taip, pastebėjau, kad nemaža dalis tiekėjų pakėlė kainas. Kodėl? Pirmiausia dėl to, kad visoje šalyje kyla prekių ir paslaugų kainos. Antra, buvo didžiulis susidomėjimas. Lietuvos vestuvių rinka, kaip bebūtų, nėra tokia didelė. Norint užsakyti geriausią, kokybiškiausią ir populiariausią vestuvių tiekėją tenka jo ir palaukti ir sumokėti kiek didesnę sumą. Kokybė turi savo kainą. O paslaugų kainos pakilo maždaug nuo 10 iki 20 procentų“, – atskleidė vestuvių planuotoja.

Pati L.Kizelaitė teigė šių metų kainų nepakeitusi: vestuvių planavimo paslaugos kaina išliko tokia pati, priklausomai nuo vestuvių dydžio. Vis dėlto moteris neatmeta galimybės kainoraštį ateityje keisti. Tiesa, ne dėl pandemijos.

„Negali žinoti, kas bus kitais metais. Pažiūrėkime į ekonominę situaciją – manau reikėtų nusiteikti, jog paslaugų kainos dar labiau augs“, – pripažino ji.

Beje, L.Kizelaitė užsiminė, kad vestuvių sezonas dar nesibaigė ir tebesipildo 2022 metų užsakymais. „Jau planuojame kitų metų vestuves. Geidžiamiausios datos jau užimtos. Esame nusiteikę labai optimistiškai ir tikimės, kad didžiausi iššūkiai jau praeityje“, – teigė pašnekovė.

Renginių vedėjas Ignas Šeputis iš Tūzai.lt komandos šiemet darbų turėjo gerokai daugiau nei ankstesniais metais. Anot jo, sezonas buvo daug karštesnis ir labiau užpildytas užsakymais nei įprastai – užsakymų skaičius pakilo bent 25 procentais.

„Lyginant praeitus ir šiuos metus, užsakymų buvo daug daugiau, ir tą tikrai pajutome. Tačiau su padidėjusiu užsakymų kiekiu atsirado ir daugiau chaoso – praeitais metais turėjusios įvykti vestuvės buvo perkeltos į šiuos metus ir dėl užsakymų gausos užsakovai nebeturėjo galimybės pasirinkti norimų datų. Šiemet neturėjome nė vieno laisvo savaitgalio, tad teko dirbti net ir darbo dienomis, kas buvo šiokia tokia naujovė“, – pasakojo pašnekovas.

Prie to prisidėjo ne tik praeitus metus temdęs nerimas dėl pandemijos, bet ir karantino ribojimai, galioję šių metų pavasarį – jauniesiems, planavusiems švęsti vestuves šių metų gegužę, teko nukelti renginius į liepos ir rugpjūčio mėnesius, kurių savaitgaliai buvo rezervuoti jau kurį laiką. Anot I.Šepučio, renginių netrūko ir darbo dienomis, ir sekmadieniais.

Asmeninio albumo nuotr./Ignas Šeputis
Asmeninio albumo nuotr./Ignas Šeputis

„Dabar galima pamatyti tendenciją, kai greičiausiai rezervuojamos datos šventėms, vykstančioms liepos, rugpjūčio mėnesiais. Daugeliui sektorių tai yra pats geriausias mėnuo Lietuvoje, tad žmonės pirmiausia nori švenčių liepą, rugpjūtį – svečių atostogų ir gražiausių vasaros orų sezono metu“, – apie pastebėtas tendencijas pasakojo vyras.

Svarbia korta žaidė ir tebežaidžia ypatingomis laikomos datos – pavyzdžiui, tokios dienos, kurios sutampa su metais. „Ateinančių metų populiariausia data vestuvėms yra liepos 22 diena, kuriai jau šiandien esame gavę kokias 8-9 užklausas“, – įdomiais faktais dalijosi pašnekovas.

Panašia anomalija vyras laiko ir žmonių norą šventę organizuoti šių metų rugpjūčio 21 dieną. „Mūsų komanda dėl šios datos gavo gal 50 užklausų. Atsirado net klientų, kurie siūlė sumas, kelis kartus viršijančias mūsų įkainius, tačiau, nepaisant to, ši išskirtinė data jau buvo rezervuota“, – dalijosi renginių vedėjas.

Beje, būtent už šias datas, kaip pašnekovas ir minėjo, žmonės yra linkę mokėti didesnes nei rinkos kaina sumas. Visgi tai, anot Igno Šepučio, gali būti ir viso rugpjūčio mėnesio tendencija – paskutine proga atšvęsti svarbias šventes vasarą retai būna nepasinaudota.

„Kitų metų vasara tik patvirtina visas prognozes – dar nespėjus pabaigti šių metų sezono jau pažadėjome 40% 2022-ųjų datų, tad visus, svajojančius apie modernius ir turinčius stilingą požiūrį į šventę vedėjus, kviečiame nelaukti paskutinės minutės“, – juokėsi I.Šeputis.

Asmeninio albumo nuotr./Ignas Šeputis (dešinėje)
Asmeninio albumo nuotr./Ignas Šeputis (dešinėje)

Kaip ir kiti šio sektoriaus atstovai, I.Šeputis tikino šiemet pakėlęs savo teikiamos paslaugos kainą, nors ir palyginti nežymiai: „Kaina kilo apie 10%, nes kiekvienais metais stengiamės nustebinti savo klientus naujovėmis. Tai jau tapo savotiška tradicija, todėl normalu, kad kyla ir kainos.“

Renginių vedėjas pabrėžė besiorientuojantis ne į kiekybę, o į kokybę – anot I.Šepučio, kokybiškai dirbančių renginių vedėjų tikslas yra sukurti ne kolekcionuojamą akimirką, o pačią įspūdingiausią gyvenimo šventę.

Vestuvių ir šeimų fotografė Simona Simonavičė („SimSim foto“) antrino kolegoms – šiemet darbų ji turėjo dvigubai daugiau nei pernai, sezonas buvo ypač užimtas.

„Ši vasara, palyginti su mano 6-erių metų patirtimi, buvo pati darbingiausia, pilniausia įvairiausių fotografavimų – teigė fotografė. – Net nežinau, ar tai siečiau su pandemija ir tuo, kad žmonės yra išsiilgę fotografijos paslaugų, ar su savo asmeniniu tobulėjimu, nes viskas susisiejo su ta pačia banga. Tarkim, šiemet fotografavau 15 vestuvių, kas man yra daug. Nors užsakymų buvo gerokai daugiau, jų atsisakiau. Kelis vasaros savaitgalius sąmoningai pasirinkau poilsiui tam, kad pasimėgaučiau vasara ir pabūčiau su šeima. Fotografavimas man yra kūryba, todėl nenoriu to daryti automatiškai, be jausmo, lyg robotas.“

Moteris teigė pastebėjusi ir kitas tendencijas – tarkim, kad padaugėjo šeimų fotosesijų. „Gal žmonės yra išsiilgę tokios pramogos, nori turėti atsiminimų. Šiemet išskirtinai įamžinau didelių šeimų: drauge fotografavosi kelios kartos, ne tik tėvai su vaikais, bet ir seneliai, prisijungė būrys anūkų.

„MinėMi fotografija“ nuotr./Simona Simonavičė
„MinėMi fotografija“ nuotr./Simona Simonavičė

Tikriausiai griežtas karantinas skaudžiai priminė, kaip mums trūksta vieniems kitų, bendravimo, artumo. Šiemet fotografavau daug emigrantų šeimų, kurios pirmą kartą grįžo į Lietuvą po kelerių metų pertraukos. Buvo šeimų iš Anglijos, Vokietijos ar net Maldyvų. Taip pat padaugėjo moterų, kurios sau gimtadienio proga pasidovanojo asmeninę fotosesiją“, – pasakojo pašnekovė.

Kaip tikino S.Simonavičė, dėl didžiulio fotografų užimtumo buvo galima pamatyti ir šoktelėjusias kainas. Pajautusi, kad paaugo kaip fotografė, o klientų labai padaugėjo, kainas už paslaugą apie 20 proc. pakėlė ir pati S.Simonavičė.

„Vis dėlto iš tolesnių užklausų ir klientų gausos supratau, kad tai nieko nepaveikė, – juokėsi ji. – Tai, kad žmonės ir toliau nori mano paslaugų, labai džiugina.“

Anot S.Simonavičės, vasaros sezonas fotografams dažniausia būna užimtas būtent vestuvių, krikštynų, šeimų, asmeninėmis fotosesijomis.

„Lietuva – ne kokie Kanarai, kur geras oras lepina visus metus ir nėra ryškaus sezoniškumo. Čia trys vasaros mėnesiai būna skirti susituokti, nusifotografuoti šeimas, pakrikštyti vaikus. Vasarą kartais pati pasijuntu lyg Palanga, kai visi trokšta prie jūros per tuos tris mėnesius, o aš bėgioju it Lesė gaudydama visų laimės akimirkas ir šiek tiek pamiršdama save. Dažniausiai vakarai su saulėlydžiais, visi savaitgaliai fotografams būna užimti. Kada kiti švenčia, mes dirbame“, – dalijosi pašnekovė.

Nors užklausų fotografuoti vestuves ar šeimas rudenį S.Simonavičė teigė sulaukusi, tačiau dėl suplanuoto poilsio ir artėjančių kalėdinių fotosesijų fotostudijoje tokių prašymų atsisakė.

„Dar noriu suspėti atiduoti nuotraukas vasaros klientams, kurie laukia labai kantriai, už ką jiems esu labai dėkinga. Taip pat norisi pasikrauti savo vidines baterijas, nes kai visą vasarą tiek daug dirbi, paskui nebeturi iš ko semti. Todėl svarbu atstatyti ir kūrybinius, ir gyvybinius resursus“, – šypsojosi pašnekovė.

Muzikantas ir renginių vedėjas Andrius Griesius taip pat jaučia per šią vasarą išaugusią paklausą. „Galėčiau patvirtinti, kad šiemet užsakymų tikrai yra daugiau, jie iki šiol nesibaigia. Praktiškai visi savaitgaliai nuo birželio mėnesio buvo užimti. Įdomu tai, kad ne tik savaitgaliai, bet ir darbo dienos būna užimtos“, – sakė jis.

Šią vasarą vyras tikino dirbęs maždaug 30-imčią procentų daugiau švenčių nei pernai. Tokius pokyčius, kaip ir kiti su renginiais dirbantys asmenys, jis sieja su pandemine situacija. Anot atlikėjo, švenčių skaičius galbūt smarkiai ir nekito, tiesiog daugiau „susispaudė“ į vasarinį laikotarpį.

Asmeninio albumo nuotr./Andrius Griesius
Asmeninio albumo nuotr./Andrius Griesius

„Anksčiau žmonės vestuves pradėdavo švęsti nuo gegužės mėnesio iki rugsėjo galo. Šiais metais gegužės mėnesį dar nebuvo galima švęsti taip, kaip anksčiau. Buvo ir tokių žmonių, kurie iš anksto šventes iš birželio mėnesio perkėlė į liepą ir rugpjūtį. Manau, kad tas šventes buvo galima atšvęsti per penkis mėnesius, o šįkart tai žmonės bandė padaryti per 3-4 mėnesius“, – svarstė pašnekovas.

Dėl pakilusios paklausos pakitusių rinkos kainų muzikantas teigė nepastebėjęs, nes konkurentams stebėti neskyrė daug laiko. Vis dėlto jis pripažino, kad jų duetas „Du balsai“ šiais metais taip pat nusprendė už paslaugą paprašyti apie 10-15 procentų daugiau nei pernai.

„Žymiai kainų nekėlėme, o jeigu ir kėlėme, tai dėl to, kad klientui norėjome pasiūlyti kažką daugiau“, – pridūrė A.Griesius ir patikslino, kad šiuo laikotarpiu jo paslauga atsieitų 150 eurų už valandą.

„Jaučiasi nuovargis, rugsėjo mėnesį ypač. Atostogos yra suplanuotos, jų labai laukiame“, – apie jėgų pareikalavusi renginių sezoną atsiliepė atlikėjas. Paklaustas, ar nebijo, kad netrukus su darbais gali tekti atsisveikinti dėl ribojimų, vyras sakė tokį nerimą besinešiojantis, nes tai – jo pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

„Bet sveikata yra svarbiausia. Jeigu reikės, užsidarysime ir laikysimės reikalavimų“, – šypsojosi A.Griesius.

Taigi, jeigu planuojate vestuves, geriausių fotografų, vedėjų, muzikantų ar planuotojų ieškokite Paslaugos.lt

Paslaugos.lt Nr. 1 paslaugų portalas Lietuvoje!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas