Istorija nutyli, ar padarę šitą atradimą jie galų gale atkimšo butelį. Ir ji neatsako, ar šie mokslininkai jau buvo atskleidę kitas putojančio vyno paslaptis.
Jeigu ne, štai trumpas putojančio vyno ABC.
A. Kaip Auksas. Ir tai ne tik putojančio vyno spalva, kuri gali kisti nuo šiaudų iki gintaro ar net liepžiedžių medaus. Iš spalvos, beje, galima gana apytikriai nustatyti, kiek tokiam vynui – kuo jis senesnis, tuo labiau tamsėja. Bet tai ne tik spalva.
Briutas – tai tarsi aukso medalis putojančio vyno gamintojo vynų lentynoje. Šių vynų skonių paletėje kiekvienas gali rasti sau tinkantį pagal derinį su užkandžiais, pagal sausumo laipsnį, tačiau labiau susipažinę rinksis briutą ir pagamintą „Charmat“ metodu, ir iš atrinktų Emilijos-Romanijos kalvose augančių vynuogių.
B. Kaip Briutas. Apie jį žmonės paprastai žino tiek, kad jis reiškia sausą putojantį vyną. Netgi ne tiek sausą, kiek dar sausesnį. Tačiau tai nereiškia, kad briute nėra cukraus. Oi, yra, tiesa, nedaug – iki 12 gramų viename litre. Daug tai ar mažai? Sakykime, saldžiame putojančiame vyne jo gali būti ir 50 gramų, o XIX a. Rusijos carų dvare buvo ir dar saldesnis. Kuo sausesnis putojantis vynas, tuo geriau tinkamas sūriems ir netgi iš pirmo žvilgsnio nelabai įtikinantiems užkandžiams – netgi tokiems kaip spraginti kukurūzai ar keptos bulvių skiltelės.
C. Kaip „Cuvee“. Jeigu ant etiketės toks užrašas, tai gali reikšti du dalykus. Vienu atveju, tai vynas iš ypatingai sėkmingų statinių, kuriose jis subrendo geriausiai. Kitu atveju, tai iš pirmųjų išspaustų vynuogių sulčių pagamintas vynas; pirmųjų – reiškia geresnių. O šiuo atveju tai dvi vynuogės, be kurių sunku įsivaizduoti ir šampaną, ir putojančius vynus – „Chardonnay“ ir „Pinot Noir“. Pirmoji – pasaulio keliauninkė, kone daugiausiai šalių pritapusi uoga ir kiekvienoje įgaunanti vis naują skonį. Antroji – kaprizinga, gležna, jai net vidutiniška liūtis prieš nuimant derlių yra tikra mirtis – jos tokia plona odelė, kad vanduo akimoju susigeria į uogą ir ji virsta... vandeniu. Na, beveik vandeniu.
Taigi, spalva, kvapas, skonis ir viskas kartu kyla aukštyn 250 milijonų burbuliukų, kol tyliai sprogsta taurės paviršiuje. Tik nesugalvokit patys tikrinti mokslininkų atradimų – putojančiam vynui galima parinkti ir ne tokią „sausą“ paskirtį.