Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 06

5 dažniausios pavasarį kylančios daržo ir sodo dilemos

Ką pasėsi, tą ir pjausi – sako liaudies išmintis. Ja vadovaudamiesi, savo sklype imamės visų įmanomų priemonių. Aptarkime kelias pagrindines dilemas, kylančias šiuolaikiniam sodininkui bei daržininkui.
Medžių balinimas pavasarį
Medžių balinimas pavasarį / 123RF.com nuotr.

Mulčiuoti ar ne?

Prieš gerą dešimtmetį mulčiavimą daugelis patyrusių sodininkų ar daržininkų vadino prasimanymu ir sakė, kad tai tik dėmesio nevertas papildomas ir varginantis darbas.

Jie kelis kartus per sezoną vaikščiodavo aplink lysves, raudavo piktžoles, o sausesniais mėnesiais negailėdavo augalams vandens. Dar nepamiršdavo pasiskųsti, kad saulė vėl viską supleškino, todėl šiemet nebus nieko gero, rašoma „Fiskars“ pranešime spaudai.

123RF.com nuotr./Daržas
123RF.com nuotr./Daržas

Po truputį mulčiavimas užėmė tvirtesnes pozicijos mūsų krašto daržininkystėje, nes rezultatai verčia didžiuotis prieš kaimynus. Mulčiavimas, arba dirvos padengimas aplink augalus, pasirodė išties derlių padidinanti, priežiūros laiką bei sąnaudas sutaupanti priemonė.

Ji apsaugo nuo piktžolių ir ligų persimetimo, palaiko dirvos drėgmę, naudingos gyvūnijos bei organinių medžiagų balansą, taip pat saugo vaismedžių šaknis nuo žoliapjovių ašmenų.

Atsakymas: taip, mulčiavimas yra naudingas augalams ir dirvai, duoda geresnius rezultatus bei sutaupo laiko bei jėgų.

Genėti vaismedžius ar ne?

„Dažnam sodininkui pavasarinis suaugusių medžių genėjimas susijęs su kopėčių tampymu ir karstymusi po lajas, – pasakoja įmonės atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė. – Drąsiai galima sakyti, kad tai atgyvena. Dabar galima įsigyti patogių įrankių, kuriais nuo žemės galima pasiekti kelių metrų aukštyje augančias šakas.“

I.Derenkaitė teigia, kad, panašiai kaip ir su medžių dažymu, medžių genėjimo klausimas tapo intensyvių diskusijų tema:

„Abi pusės, tiek šalininkai, tiek ir priešininkai, turi svarių argumentų. Atrodytų, išties, kam trukdyti medžiui ar krūmui augti taip, kaip jam norisi? Antra vertus, nuskabydami bereikalingą krūvį sukeliančias, nudžiūvusias šakas mes tik padedame augalams. Be to, galime formuoti pageidaujamą lają ar gyvatvorę.“

Atsakymas: taip, o balandis tam yra tinkamas metas.

Dažyti baltai medžius ar ne?

Pavasarinis medžių kamienų dažymas baltais dažais kai kuriose šeimose yra netgi tapęs tradicija, pavyzdžiui, per Velykas – ypač, jeigu tai leidžia gražus oras.

Sodininkai išvardina bent kelias priežastis, kodėl reikia dažyti medžius, ypač jaunesnius. Tai yra apsauga nuo oro temperatūros svyravimo, dėl kurio gali supleišėti medžio žievė, ji taip pat saugo nuo kenkėjų, graužikų ar zuikių. O kai kurie tiesiog negali žiūrėti į sodą, kuriame vaismedžių kamienai yra natūralios spalvos.

Tai yra apsauga nuo oro temperatūros svyravimo, dėl kurio gali supleišėti medžio žievė.

Tačiau pastaruoju metu vis garsiau girdimas būtent natūralios augalininkystės atstovų balsas, kuris teigia, kad medžių dažymas yra nereikalingas. Jų pagrindinis argumentas yra tai, jog daugybė gausų derlių vedančių vaismedžių užaugo ir be tokios žmonijos paspirties. Iš dalies jie yra teisūs.

Atsakymas: apsispręsti turėsite savarankiškai. Pavyzdžiui, jeigu sodas yra vietovėje, kurioje oro temperatūra pavasarį nesvyruoja drastiškai, aplink negyvena zuikiai ar netgi dirvoje neįsimetę kenkėjai – dažyti medžių nėra būtina. Vis dėlto jeigu nusprendėte dažyti augančius medelius, atminkite, kad tą reikėtų daryti bent tris kartus – ankstyvą pavasarį, vasarą ir rudenį.

Sėti patiems ar pirkti sodinukus?

Ši dilema ypač aktuali pradedantiems merkti rankas į žemę ir ypač, jeigu praeityje kažkada buvo nusvilta bandant iš sėklų išauginti tokius daržo pasididžiavimus, kaip pomidorai ar aitrieji pipirai.

Įvairių sėklų daiginimas išties reikalauja ypatingo dėmesio. Parinkti reikiamą terpę, nuolat drėkinti, saugoti nuo skersvėjo, vienus laikyti šiltai, kitus šaltai – rūpesčių čia per akis.

123RF.com nuotr./Sodina pomidorus
123RF.com nuotr./Sodina pomidorus

Akivaizdu, kad kai kurių sodininkų tiesiog niekur nenusipirksi. Tikriausiai niekur nematėte parduodant ridikėlių sodinukų, tačiau štai pomidorų, įsibėgėjus pavasariui, pas kas antrą pardavėją turguje. Ar įmanoma susidėlioti racionalų sodinimo planą?

Atsakymas: atsižvelkite į savo įgūdžius ir planuokite laiką. Jeigu pastarųjų dar šiek tiek trūksta, geriau pasikliaukite tais, kurie metai iš metų išaugina daigus ir dalinasi jais už atlygį.

Jau dabar lieti herbicidus ar ne?

Vos vejoje prasikala pirmieji pavasario daigai, kai kurie traukia iš sandėliuko piktžoles naikinančių skysčių atsargas ir dosniai jas laisto ant vos kvėpuoti pradėjusios dirvos. Tačiau kaimynai kitoje tvoros pusėje gali pradėti priekaištauti, pasakoti apie naudingus vabzdžius, aplinkos saugojimą ar klimato atšilimą. Tad kieno pusėje teisybė?

Atsakymas: jeigu negalite gyventi be idealios vejos, truputį palaukite. Ginantys aplinką yra teisūs – perteklinis herbicidų naudojimas ir nuolatinis vejos pjovimas turi neigiamą poveikį ekosistemai. Jeigu jūsų sklype išties auga piktybiški augalai, tiksliai nustatykite jų rūšį bei naudokite atitinkamus herbicidus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas