Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 07 03

5 mitai apie bulvių auginimą: kodėl galite nesulaukti derliaus?

Šviežios bulvės vasaros metu yra tikra palaima mūsų skrandžiui. Tačiau bulvių auginimą išmano ne visi, nors tai atrodo labai lengva.
Bulvės
Bulvės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Kokius dalykus derėtų žinoti, kad sulauktume norimo gausaus derliaus?

Mitas. Bulves reikia apkaupti daug kartų

Bulvių krūmelius apkaupti reikia, tačiau dažniausiai vagos formuojamos iškart arba bulvės apkaupiamos, kai jų krūmeliai siekia 3–5 cm. Jeigu to nepadarėte laiku, tuomet jas vis tiek reikia atsargiai apkaupti ir jokiu būdu netraumuoti šaknų. Vėliau bulvės yra tik papurenamos, todėl nepersistenkite.

Mitas. Bulvių nereikia laistyti

Vasaros pradžioje bulves reikia palieti ir gausiai, kad jos gautų pakankamai drėgmės. O štai po to, kai bulvės nužydi, jau galima apsieiti ir be papildomos drėgmės.

Mitas. Bulvėms piktžolės nemaišo

Deja, bet piktžolės iš bulvių atima šviesą, drėgmę ir maistines medžiagas, tad gali kaip reikiant sutrikdyti jų augimo ir derėjimo procesus. Pasidomėkite, kokie preparatai padės išvengti piktžolių arba, jeigu turite galimybę, stenkitės jas išravėti.

Mitas. Kolorado vabalus atbaidys medetkos ir ankštiniai augalai

Deja, bet kolorado vabalus efektyviausiai įveiks specialios priemonės. Kokias naudoti? Geriausia pasitarti su specialistais, taip pat galite šiuos vabalus nurinkti rankomis, sunaikinti jų lervas. Natūralias priemones galite išmėginti nedideliuose plotuose, tačiau jeigu bulvių laukai tokie, kad net akys neaprėpia, net fiziškai neįmanoma šalia prisodinti koloradų vabalus atbaidančių augalų.

Mitas. Nuo bulvių fitoftorozės apsaugos druskos ir kalio permanganato tirpalas

Jeigu ši liga nuolat ir kiekvienais metais puola jūsų auginamas bulves, natūralios priemonės gali nepadėti. Reikėtų bulves profilaktiškai apipurkšti specialiomis priemonėmis, todėl patartina kreiptis į specialistus, kad parinktų tinkamiausias ir apsaugotų nuo šios ligos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas