Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 natūralūs būdai, padėsiantys sode atsikratyti šliužų

Jei šliužai užpuola jūsų sodą, jie gali rimtai pakenkti augalams, kadangi minta daržovėmis, vaisiais, gėlėmis ir dekoratyviniais augalais, taip juos pažeisdami. Tad susitikę su jais savo valdose greičiausiai nesate itin patenkinti.
Šliužas
Šliužas / 123RF.com nuotr.

Laimei, yra įvairių būdų, kaip šliužus atbaidyti sode ir apsaugoti savo augalus, rašoma realsimple.com.

Šliužų rinkimas

Norėdami pradėti, užsimaukite pirštines ir pasiimkite kibirą muilino vandens. Anksti ryte arba sutemus eikite į sodą ir ieškokite šliužų. Šliužai mėgsta vėsias ir drėgnas vietas. Ieškokite po akmenimis, mulčiu, lapais, aplink augalų pagrindą ir po vazonais. Surinkite šliužus ir įdėkite juos į muiluotą vandenį.

Naudokite susmulkintus kiaušinių lukštus ir kavos tirščius

Dar vienas sprendimas nuo šliužų – naudoti natūralias medžiagas, kurios atbaido šliužus jūsų sode. Susmulkinti kiaušinių lukštai ir kavos tirščiai yra puikus pasirinkimas.

„Sutrinti kiaušinių lukštai ir kavos tirščiai yra natūralus būdas atbaidyti šliužus sode, – sako „Lawn Love“ generalinis direktorius Jeremy Yamaguchi. – Paprasčiausiai paberkite vieną iš šių produktų (arba abu) tose vietose, kur renkasi šliužai. Šiurkšti tekstūra neleis šliužams taip lengvai judėti jūsų sode. Be to, kiaušinių lukštai ir kavos tirščiai tinka kompostui, jie gali pagerinti jūsų dirvožemį, taigi savo sodui suteiksite dvigubą naudą!“

Pasigaminkite alaus gaudyklę

Viskas, ko jums reikia, yra nedideli indai ir šiek tiek alaus. „Naudokite alaus gaudykles – mažus indus, pripildytus alaus ir užkastus sode taip, kad kraštas būtų dirvos lygyje“, – sako Steve'as Sylva, kraštovaizdžio apželdinimo įmonės savininkas. – Šliužus pritraukia kvapas, jie įkrenta ir nuskęsta. Šis metodas gali būti gana veiksmingas.“

Naudokite gerai drenuojamą dirvožemį

Šliužų padeda atsikratyti ir sodo priežiūra – naudokite gerai drenuojamą dirvožemį, o tarp laistymų leiskite dirvožemiui visiškai išdžiūti. Šiuos gleivėtus gyvius traukia drėgmė, todėl geresnis drenažas ir vėsių, drėgnų slėptuvių, kuriose galima pasislėpti, nebuvimas padeda išvengti šliužų. Saugokite sodą nuo šiukšlių ir organinių medžiagų, kad šliužai nerastų prieglobsčio.

Rūpinkitės sodu ir daržu

„Norint išvengti susidūrimo su šliužais ateityje, turite palaikyti švarą sode“, – sako S.Sylva. – Pašalinkite bet kokias šiukšles, nukritusius lapus ar piktžoles, kur šliužai gali rasti prieglobstį. Reguliarus dirvos įdirbimas taip pat gali padėti, nes šliužų kiaušinėliai iškeliami į paviršių, taip jie tampa atviri plėšrūnams ir gamtos stichijoms.“

Ir dar vienas patarimas – šliužų naikinimas yra kompleksinis darbas, todėl jeigu šalia bus apleistų sklypų, šliužai juose klestės ir atkeliaus į jūsų. Patartina susitarti su kaimynais, kad šliužus naikintumėte kartu. Jeigu natūralios priemonės nepadės, tuomet kreipkitės į specializuotas parduotuves ir pasitarkite, kokios cheminės priemonės būtų veiksmingiausios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito