Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 12 26

7 situacijos, kurios atskleidžia, koks žmogus šalia jūsų

Žmogaus asmenybė ir jo vertybės atsiskleidžia pačiose įvairiausiose situacijose. Mes visi iš pradžių bandome pasirodyti geresni nei esame arba tiksliau – atskleidžiame savęs aplinkiniams tiek, kiek patys to norime. Visgi, yra tam tikrų situacijų bendraujant ir komunikuojant, galinčių atskleisti, koks žmogus yra šalia mūsų.
Draugės.
Draugės. / Fotolia nuotr.

Gilus žmogaus pažinimas, jo teigiamos ir neigiamos pusės reikalauja daugiau intymumo, daugiau laiko kartu, o ne tik dalijimosi pavienėmis žinutėmis ar pietumis, rašoma exploringyourmind.com.

Pažymima, kad yra tam tikrų situacijų, kurios padeda kitus žmones pažinti geriau. Vienos jų rimtesnės, kitos banalesnės, tačiau visos gali atskleisti vidinius žmogaus aspektus, kurių anksčiau nežinojome.

Stresinės situacijos

Stresinėse situacijose mes galima pastebėti, kaip žmogus elgiasi, kaip reaguoja į stresą. Pavyzdžiui, reakcija gali būti tokia, kad asmuo taps agresyvus, nervingas, nesugebės mąstyti aiškiai, neieškos sprendimų ir vietoj to skųsis ir kaltins aplinkinius. Mes taip pat galime pastebėti vengimą, atsakomybės kitiems užkrovimą, nenorėjimą taisyti situacijos patiems.

Vida Press nuotr./Susinervinusi moteris
Vida Press nuotr./Susinervinusi moteris

Šios situacijos palyginti nesudėtingos, kai susiduriama su nedidelį stresą sukeliančiais dalykais, tačiau tai leis suprasti, kaip asmuo elgsis pakliuvęs į rimtas situacijas, sukeliančias didelę įtampą.

Ar tikrai esate reikalingi?

Kai kurie žmonės bendrauja su kitais tik tada, kai reikia paslaugos ir kai tik gauna, ko nori, bendravimą nutraukia. Tačiau tai ne vienintelė priežastis – žmonės susidomėjimą praranda dėl įvairiausių dalykų ir apriboja komunikaciją.

Pavyzdžiui, draugė, su kuria sutarėte geriausiai ir dalinotės viskuo, tampa šalta ir atitolusi tik baigusi mokyklą, kita draugė, vos susiradusi antrąją pusę, jus ignoruoja ir išbraukia iš savo gyvenimo, žmogus, kuriam padėjote kokioje nors situacijoje, pamiršta jus vos išsisprendžia visos jo problemos.

Žinodami, kada esate reikalingi savo draugams, o kada ne, leidžia jums suvokti, koks žmogus yra šalia jų. Nesvarbu, ką jie sako – jų veiksmai išduoda kur kas daugiau nei kalbos.

Gyvenimas kartu

Gyvenimas kartu yra tikrų tikriausias išbandymas, kuris aiškiausiai atskleis žmogaus būdą ir asmenybę. Pavyzdžiui, kaip jis gerbia jūsų privačią erdvę, jūsų daiktus, kaip laikosi švaros ir tvarkos namuose, ar padeda ir t.t.

Pamatysite, ar galite dalintis bendrais namais, ar sugebate rasti bendrą kalbą, o gal kuris nors viskam trokšta vadovauti ir pernelyg įsijaučia?

Suvoksite, ar jaučiatės visiškai nepriklausomi ir laisvi, o gal pastebėsite akivaizdų savanaudiškumą visame kame, ką daro ir kuo užsiima su jumis gyvenantis žmogus.

Kai kalbate apie kitus žmones

Normalu komentuoti kitus, ypač, kai du žmonės turi bendrų draugų, hobių ir pomėgių, pavyzdžiui, sportą ar darbą. Ir nebūtinai tai reikėtų priimti kaip nepagarbą – kalbėjimas gali būti malonus, motyvuojantis ir giriantis.

Fotolia nuotr./Savanaudiška meilė
Fotolia nuotr./Savanaudiška meilė

Tačiau vertindami tai, ką daro kiti, analizuodami jų geresnį ar blogesnį gyvenimą, atskleisdami intymias paslaptis kitiems, labai daug atskleidžiame apie save pačius. Jeigu taip šalia jūsų elgiasi draugas ar artimas žmogus, jis parodo tam tikrą savo asmenybės dalį.

Situacijos, susijusios su pinigais

Dažniausiai piniginės situacijos įneša į santykius sumaišties ir net pykčių. Kartais sunku suprasti, ar žmogus yra savanaudis, ypač, kai daro paslaugą ir bando padėti. Jeigu turite piniginių bėdų ir jūsų artimas žmogus reikalauja atiduoti skolą ar net mato tai, kaip progą kažko reikalauti, tai parodo jo neatidumą sunkiai jūsų situacijai.

Ir atvirkščiai – jeigu žmogus bando pasipelnyti skolindamasis ir negrąžindamas, tai atskleidžia, kokį vaidmenį atlieka ir kam reikalingi žmonės šalia.

Kai esate sėkmingi ir laimingi

Draugą norisi turėti šalia ir kai liūdna, ir kai linksma. Kai kada draugai būna šalia tik tada, kai viskas gerai, o ištikus juodai bėdai, jie dingsta iki kito laimingo etapo.

Tačiau gali būti ir dar kitaip – draugas, kuris būna šalia, kai jums sunku ir palaiko, dingsta ir emociškai boikotuoja, kai esate sėkmingi ir laimingi. Jeigu taip nutinka vis dažniau, ir pajaučiate pavydą, galbūt tas draugas nėra skirtas jums?

Komplikuotos situacijos, kai jums reikalinga pagalba

Palaikymas mums labai reikalingas, tačiau neretai, kai situacija skaudi ir sudėtinga, sulaukiame nemalonių pojūčių, šiurkščių žodžių, šaltumo ar net susitelkimą į kitus žmones, nepaisant to, kad patiriame tikrai dramatišką situaciją.

Dėl šios priežasties, apsupkite save žmonėmis, kuriais tikite ir pasitikite, o svarbiausia, ir patys tokiais būkite. Negalite reikalauti iš kitų visko, patys neturėdami vertybių. Sena taisyklė – elkis su kitais taip, kaip norėtum, kad elgtųsi su tavimi, vis dar tinka ir šiais laikais. Tikras draugas yra tikras lobis, kurį reikia vertinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius