Kada pirmąkart pasaulyje pagaminta šaltoji sriuba, niekas jums nepasakys. Tačiau, be jokios abejonės, jos istorija siekia tūkstančius metų. Jei atidžiau pasidomėtume kulinarijos paveldo istorija, kone kiekviena tauta turi mėgstamą šaltosios sriubos receptą. Kai kurių tautų šie receptai panašūs. Pavyzdžiui, Rytų Europoje, slaviškuose kraštuose bene labiausiai paplitęs variantas – su burokėliais bei rūgpieniu ar kefyru. Kitaip tariant, šaltibarščių variacijos. Pietų kraštai dažniau renkasi pomidorus arba įvairius vaisius.
Beje, šaltos sriubos gali būti ir saldžios: tiekiamos kaip pagrindinis patiekalas arba kaip desertas. Pastaruoju atveju jas skanu pagardinti ledais, jogurtu, plakta grietinėle.
Plačiau apie šias sriubas galite paskaityti straipsnyje SALDŽIOS SRIUBOS.
Na, o dabar kviečiame išsirinkti šaltsriubės receptą. Skanaus!
|
Mariaus Žičiaus nuotr. / Šalta jogurtinė sriuba |
Šalta jogurtinė sriuba
|
|
Mariaus Žičiaus nuotr. / Šalta pomidorų sriuba gazpacho |
Šalta pomidorų sriuba (gaspačas)
|
|
Fotolia nuotr. / Sriuba „Vasara“ |
Sriuba „Vasara“
|
|
Fotolia nuotr. / Pikantiška riešutų sriuba |
Pikantiška riešutų sriuba
|
|
Astos Černės nuotr. / Bulgariška agurkų šaltsriubė tarator |
Bulgariška agurkų šaltsriubė (tarator)
|
|
Autorės nuotr. / Lapienė |
Lapienė
|
|
Fotolia nuotr. / Šalta agurkų sriuba |
Šalta agurkų sriuba
|
|
Fotolia nuotr. / Šalta sriuba |
Šalta sriuba
|
|
Shutterstock nuotr. / Saldi sriuba „Tvanki popietė“ |
Saldi sriuba „Tvanki popietė“
|