Kaip sėkmingai dažyti margučius augaliniais dažais, pasakoja Lietuvos liaudies buities muziejaus ekskursijų vadovė-edukatorė Agnė Augustaitienė.
Sėdėdama senoviniame muziejaus trobesyje pamačiau, kaip saulė nedrąsiai pasibeldė į langą. Jaukus pavasarinis spindulys atsargiai paglostė kiekvieną nedidelėje kraitelėje sudėtą ką tik nudažytą margutį. Aplinkos ir vyksmo dermė taip žavi. Gelsvi, rusvi, švelniai rožiniai, sodriai juodi – visi jie nudažyti tik augaliniais dažais.
„Žmogus netoli tenuėjo nuo gamtos. Vėl imame atsigręžti į tai, kas natūralu, saugu, subtilu, sakralu ir išties gražu. Norint dažyti kiaušinius natūraliais dažais, prireiks kantrybės, teks skirti pakankamai laiko ir nebijoti eksperimentuoti, – įspėja A.Augustaitienė. – Juk gamta neturi griežtų spalvų ir tikslios jų paletės. Kiekvienas dažymas – tai nežinomybė ir netikėtumas.“ Čia ir slypi natūralių dažų žavesys – nežinai, koks rezultatas laukia. Tad šis dažymo būdas skirtas tiems, kurie ramiai priima netikėtumus.
Raudonas svogūnas
Dažant raudono svogūno lukštais, margutis bus rausvas, tačiau palaikę jį dažuose per naktį, turėsite sodresnę spalvą.
Česnakas
Jeigu kiaušinį apdėsite savame ūkyje užauginto (pramoninio) česnako lukšteliais, margutis įgaus labai gražias alyvinės spalvos dėmes.
Dažymas tarkiuose
Jeigu acto padauginsite dažydami cheminiais dažais, kiaušinio lukštas „nueis pūslėmis“ ir nusivalys kartu su visais dažais.
Raudonaisiais kopūstais prieš Velykas reikia apsirūpinti iš anksto, nes parduotuvėse jie greitai išperkami. Ne veltui – šis dažymo būdas itin pasiteisinantis. A.Augustaitienė teigia, kad žalią raudonąjį kopūstą reikia smulkiai sutarkuoti ir tarkiuose paslėpti kiaušinius, kad jie nusidažytų gražia melsva spalva. Sutarkuoti reikia smulkia trintuve, sudėti į indą ir palikti kuriam laikui pastovėti, kad atsirastų sulčių. Tada įpilkite šiek tiek acto ir jau į drėgnus tarkius galite dėti išvirtus kiaušinius. Juos apdėkite tarkuotais kopūstais, kad kiaušinio nesimatytų, palikite dažytis.
Žalias burokėlis dažyti kiaušiniams naudojamas tokiu pat principu – smulkiai tarkuotas. Tačiau pavasarį daržovės būna sausesnės, tad klampesnei masei išgauti galima įpilti šiek tiek vandens. „Su margučiais, kaip su vaikais, reikia ilgai ir kantriai užsiimti“, – sako A.Augustaitienė.
Actas
Pasak pašnekovės, šio priedo padauginti tikrai neverta, nes actas graužia kiaušinio lukštą ir jis tampa plonas, netvirtas: „Dėl tos pačios priežasties dažas „neprilimpa“ prie kiaušinio, jis nusivalo kartu su viršutiniu lukšto sluoksniu.
Pavyzdžiui, dažant kiaušinius tarkuotuose burokėliuose, į vieno didelio burokėlio tarkius pakanka įpilti šaukštą acto arba šlakeliu truputį daugiau, jeigu dažymas truks valandą. Tačiau, jeigu ketinate kiaušinius laikyti tokiame tarkių daže per naktį, tada acto reikia pilti šiek tiek mažiau nei šaukštą.
Jeigu acto padauginsite dažydami cheminiais dažais, kiaušinio lukštas „nueis pūslėmis“ ir nusivalys kartu su visais dažais, nors viską būsite padarę pagal instrukciją.
„Actas ardo kiaušinio lukštą, neleidžia dažui iki jo prieiti. Todėl nuolat kartoju, kad per didelis acto kiekis, o ne natūralus ar cheminis dažas sugadina visą reikalą“, – dažymo subtilybes atskleidžia A.Augustaitienė.
Nuovirai
Kiaušinius dažyti galima ne tik jau patikrintu būdu. Pravartu išbandyti naujus jų spalvinimo natūraliais dažais variantus – su samanų, kerpių, šieno pakratais ir net graikinių riešutų lukštų nuovirais.
Dažant kiaušinius šieno pakratais, į puodą reikia dėti sluoksnį šieno, ant viršaus kiaušinius, vėl šieno pakratų, užpilti vandeniu ir virti. Margučiai įgaus gelsvą, žalsvą ir net rusvą atspalvį.
Rugiagėlių nuovirą A.Augustaitienei taip pat teko išbandyti. Vis tik nedrįsta siūlyti šio dažymo varianto, mat spalva išeina neryški ir ne itin patraukli.
Vaškas
Nereikėtų pamiršti, kad vašku išmargintus virtus kiaušinius reikia dėti į šaltą dažą.
Trukmė
Dažymo laiko trukmė – tai eksperimentavimas. Kuo ilgiau laikysite, tuo spalva bus sodresnė (kiek tai įmanoma natūralioje spalvų gamoje).
Spalvos intensyvumas
Nesitikėkite tokių intensyvių spalvų, kokios išgaunamos dažant su sintetiniais dažais. Juk tai žemės spalvos ir jos visada bus santūresnės, ramesnės.
Žievės
Krikšto vaikams krikštamotės dažniausiai dovanodavo raudonos spalvos margučius. Raudona simbolizuoja gyvybę.
Šis dažymo būdas išskirtinis, nes kiaušiniui suteikia sodrią, it smala juodą spalvą. Šitaip nudažyti kiaušiniai tinkamiausi marginti vašku, skutinėti, tačiau minėtuosius dažus reikia pradėti ruošti iš anksto – prieš dvi savaites. Tiek laiko reikės parauginti dažus.
Dažant kiaušinius alksnio, juodalksnio ir ąžuolo žieve, reikėtų nepamiršti dviejų komponentų – rūdžių ir rūgštymo. Tinka raugintų burokėlių ar kopūstų rūgštymas, žodžiu – rūgštis.
„Pirmiausia parsineštas žieves užpilkite vandeniu ir palikite užvirti, kad žievės gerai nušustų ir taip išleistų savo taninus. Tada supilkite rūgštymą, kurio reikėtų pilti santykiu 5:1 (5 l nuoviro ir 1 l rūgštymo).
Rūgštymo turi būti daugiau ir tikrai nepakaks vieno šaukšto, mat tarp ingredientų turi įvykti tam tikra reakcija, kuri graužia metalą.
Į „metalo“ sąvoką čia įeina patys įvairiausi metaliniai, bet būtinai surūdiję (kuo labiau, tuo geriau) daiktai: vinys, vielos, skardos gabaliukai ir pan. Į puodą su 5 l skysčio A. Augustaitienė įdėjo raizginį vielos, saują vinių, kelias skardos atkarpėles.
Visą šį mišinį porą savaičių laikykite kambario temperatūroje, palikite, kad įrūgtų. Kai dažai paruošti, į juos dedami išvirti, vašku dekoruoti kiaušiniai. Kuo ilgiau kiaušinius laikysite dažuose, tuo intensyvesnė bus spalva.
Dėmesio, dažuose esančių ingredientų išimti nereikia. „Nudažyto kiaušinio visiškai nebūtina po to nuplauti, užtenka tiesiog nuvalyti popieriniu rankšluostėliu, o po to patepti riebaliukais, kad gražiai blizgėtų“, – praktiškų patarimų negailėjo A.Augustaitienė.
Rūgštymas – tai ne vienintelis slaptas ingredientas. Norint sustiprinti spalvą, dažuose naudojamas alūnas (jo kristalai ar milteliai). Pastarojo į verdamus dažus dedama nedaug, maždaug kaip per piršto nagą.
Indai
Dažniausiai kiaušiniams dažyti naudojame tokius indus ar tarą, kuri jau nėra naudojama maisto gamybai.
Galutinis rezultatas gali priklausyti ir nuo to, kokiame puode virėte dažus: aliuminio ar emaliuotame.
Štai, pavyzdžiui, ramunėlių nuovirą A.Augustaitienė pataria virti emaliuotame puode, o dažams su rūgštimi galima rinktis ir metalinį indą.
Nerašyti linkėjimai
„Be abejonės, labai svarbi ir margučių spalvų simbolika, – sako ketvirtus metus edukacines programas rengianti A. Augustaitienė. – Į tai anksčiau buvo kreipiamas didelis dėmesys. Viską, ko nori palinkėti, „surašai“ ant margučio.“
Jaunimui, ypač jaunoms mergelėms, kurios dar neturi vaikelių, dažniausiai dovanodavo juodus margučius. Jie simbolizuoja žemę, gerą derlių.
Krikšto vaikams krikštamotės dažniausiai dovanodavo raudonos spalvos margučius. Raudona simbolizuoja gyvybę.
Gerovę simbolizuoja ir kitos spalvos. Žalia reiškia želmenis, mėlyna – dangų, geltona – saulę, javus.
Marginamas kiaušinis visada buvo dalinamas į dvi dalis. Tai dienos ir nakties pasauliai. Tas atskyrimas gali būti atliekamas ir suktais raštais. Marginant galima išpiešti tiek saulytę, tiek žalčiuką ar pėdelę...