Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 18

Agronomas T. Gurskas: ką turėtumėte žinoti apie aviečių genėjimą

Viena iš didžiausių klaidų – per aukštai nugenėtos remontantinės avietės. Kaip sako agronomas Tautvydas Gurskas, remontantinės avietės dera ant šiųmetinių ūglių, todėl turite jas taisyklingai nugenėti.
Avietės
Avietės / 123RF.com nuotr.

„Jeigu paliksime aukštus ūglius, nauji pumpurai formuosis ir pradės sprogti, tad nauji ūgliai bus virš žemės ir prastai suaugs. Tokius ūglius labai lengvai išlaužia vėjas, lietus, netgi didesnis derlius gali nulaužti ūglį nuo pagrindinio kamieno, todėl neteksime viso stiebo“, – pastebi agronomas.

Jis pataria remontantines avietes kirpti kuo arčiau žemės, tuomet jos išleis naujus ūglius, kurie puikiai įsišaknys, o ir derlius bus kur kas gausesnis. Tiesa, šis patarimas galioja tik remontantinėms avietėms, todėl nesuklyskite. Būtinai pašalinkite sumedėjusias dalis, gumbauodžius, kurie keliauja iš stiebo į stiebą ir taip kenkia avietėms. Tokius gumbauodžius reikia būtinai sunaikinti, geriausia – sudeginti.

Agronomas sako, kad geriausia, kai yra vienas tvirtas aviečių stiebas ir tiesiname metre jų turėtų būti ne daugiau 9, tačiau kai kurie žmonės jų palieka ir 30, tad taip turima daug krūmų, lapų ir nuostabias sąlygas ligoms vešėti, o uogų būna mažai.

Kalbant apie vasarines avietes, jos dera ant pernykščių šakų, todėl reikėtų nugenėti užpernykščius stiebus, kurie dažniausiai būna nurudę ir negražūs. Palikite tik stipriausius ūglius, kad sulauktumėte gero derliaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas