Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 09

Agronomas T.Gurskas pataria, kaip tinkamai kompostuoti – kur statyti dėžę ir ką į ją krauti?

Ruduo, pasak agronomo Tautvydo Gursko, pats geriausias laikas pradėti kompostuoti. Kompostas yra labai naudingas, gausus mineralinių medžiagų, todėl jį panaudoję gėlyne, sodo ir daržo darbuose, sulauksite gausaus derliaus, be to, tinkamai pasirūpinsite sodo ir daržo atliekomis.

Tad nuo ko reikėtų pradėti kompostuoti? Agronomas Tautvydas Gurskas juokauja, kad pirmiausia mums reikalinga dėžė, kur kompostuosime. Taigi turite įsigyti ar patys ją pasigaminti.

„Kai jau turite komposto dėžę, reikia surasti gerą vietą. Ta vieta neturėtų būti visiškai saulėta, todėl rinktis patariama su daliniu šešėliu tam, kad saulė nekaitintų ir nedžiovintų komposto.

Taip pat komposto dėžę geriau laikyti toliau nuo paradinės ir poilsio zonų, nes grožio jis nesuteikia. Patarčiau turėti tris mažas arba vieną, dvi dideles komposto dėžes. Rinktis reikėtų atsižvelgiant į sklypo dydį ir jame augančius sodo, daržo augalus bei kiek turėsime lapų, atliekų, kitaip tariant, žaliavos kompostui“, – sako T.Gurskas.

Jis priduria, kad komposto dėžė turėtų būti kiek pakelta nuo žemės, kad kompostas geriau kvėpuotų ir vėdintųsi: „Komposte vyksta įvairūs procesai, jame yra daug mikrobų, o kai jis užkaista maždaug iki 50 laipsnių, žūsta blogosios grybinės ligos, jau minėti blogieji mikrobai ir netgi piktžolių sėklos. O dar geresniam rezultatui pasiekti galima įleisti ir bakterijų bei sliekų“, – sako specialistas.

Toks kompostas tampa labai patrauklus ir graužikams, žiurkėms, kurmiams, tad agronomas sako, kad dėžę reikėtų nuo jų apsaugoti.

„Ypač reikėtų saugotis nuo kurmių, nes jie įlindę į komposto dėžę susirinks visus mūsų darbuotojus – sliekus, o tai jau labai blogas procesas“, – juokauja T.Gurskas.

Į kompostą mes galime mesti visas augalines liekanas, stiebus, šaknis, lapus, įvairius maisto produktus, tarkime bulvių, obuolių lupenas ir pan.

„Svarbu nemesti tik žuvies, mėsos ir pieno atliekų, kadangi galime prisišaukti daugiau kenkėjų ir graužikų, o ir sulaukti nemalonaus kvapo. Taip pat noriu pridurti, kad kompostas turėtų būti drėgnas, tad nereikėtų jo dėžės aklinai uždaryti. Reikia palikti kiek pravertą, ar padaryti skyles, kad patektų krituliai“, – sako T. Gurskas.

Vida Press nuotr./Skutamos bulvės
Vida Press nuotr./Skutamos bulvės

Specialistas prideda, kad maišyti gero komposto nereikia. „Mes kompostą krauname sluoksniais, viskas tiesiog slūgsta į apačią. Nebent, tarkime, sudėjote pjautą žolę, kuri drėgna gali sudaryti tarsi kietą sluoksnį, plutą, tada tokiu atveju gali tekti įkišti šakes ir įleisti oro. Bet kitu atveju tinkamai kompostuojant, nieko papildomo daryti nereikia.“

VIDEO: Rudens darbai su Tautvydu Gursku: kompostas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas