Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 16

Akvariumas namuose – kaip išsirinkti tinkamą ir jį įrengti?

Svarstote apie galimybę įsigyti akvariumą? O galbūt norite jį įkurti ir prižiūrėti kartu su vaikais? Kad džiaugsmo netemdytų nusivylimas, svarbu viskam tinkamai pasiruošti – nuspręsti, kokio tipo žuvis norėtumėte auginti, pagal tai pasirinkti akvariumo dydį ir vidaus įrangą, o tuomet viską paruošti namuose. Pirmuosius būtinus žingsnius atskleidžia neseniai Ogmios mieste duris atvėrusios parduotuvės „Akvazoo“, kurioje rasite visa, kas reikalinga augintiniams, specialistai.
Akvariumas namuose – kaip išsirinkti tinkamą ir jį įrengti?
Akvariumas namuose – kaip išsirinkti tinkamą ir jį įrengti? / Partnerio nuotr.

Akvariumų tipai

Yra įvairių akvariumų klasifikacijų, tačiau svarbiausia nutarti, kokias žuvis norėtumėte auginti, nes skiriasi žuvų būdas (ramios ar aktyvios), mityba (žolėdės, mėsėdės ir visaėdės), žuvų jautrumas vandens temperatūrai ir kietumui. „Akvazoo“ rasite žuvų aprašus ir kas 2 savaites atnaujinamą žuvų sąrašą. Dažniausiai visi pradedame nuo to paties – bendro pobūdžio gėlavandenio taikių žuvelių ir kelių gyvų augalų akvariumo. Jis puikiai tinka norint suprasti, kaip funkcionuoja sistema ir mokytis spręsti iškilusias problemas. Įgudę galite rinktis, kas jums artimiau – uolienomis puošti ciklidų akvariumai, augaliniai, o galbūt jėgas išbandysite puoselėdami nano tipo mažutį akvariumą, kuriame auginsite ryškiaspalves krevetes?

Partnerio nuotr./ „Aquascape" augalinis akvariumas
Partnerio nuotr./ „Aquascape" augalinis akvariumas

Akvariumo vieta

Reikėtų įvertinti tai, kad akvariumas – didelė stiklinė talpa, turinti stovėti itin stabiliai ir tvirtai, nes net vidutinio dydžio akvariumas, pripildytas grunto ir vandens, būna labai sunkus. Taigi, silpnos grindlentės jo neišlaikys. Taip pat, akvariumą geriau statyti toliau nuo praėjimo, kad jo niekas netyčia neįskeltų ar nepajudintų.

Akvariumą reikia statyti ant drėgmei atsparių paviršių ir tvirtos konstrukcijos baldų. Tam siūlomos akvariumo matmenis atitinkančios akvariumo spintelės su papildomai sutvirtinta konstrukcija viduje. Taip pat, jis turėtų stovėti toliau nuo tiesioginės saulės spindulių, kitaip akvariume nuolat augs įvairūs dumbliai. Nepamirškite, kad akvariumo įrangai reikės elektros lizdo ir galimybės tvarkingai paslėpti laidus.

Akvariumo dydis

Dažniausiai vaikams pradžiuginti perkami maži akvariumai, bet geros emocijos netrukus išblėsta, jei akvariumas perkraunamas žuvimis. Mažame akvariume sunkiau išlaikyti pusiausvyrą – jei auginama daug žuvų, vanduo greitai užsiteršia, pakyla nitratų kiekis ir žuvys gali nugaišti. Todėl rekomenduojame pradėti bent jau nuo vidutinio dydžio akvariumų (50 – 100 l). Tačiau ir mažame akvariume galima sukurti nuostabų gamtos kampelį, tik teks jį dažniau ir rūpestingiau prižiūrėti. Taip pat, turėkite omenyje, kad akvariumų būna įvairų formų. „Akvazoo“ parduotuvėse rasite stačiakampių, ovalių (t. y. priekinis stiklas – lenktas), kampinių akvariumų.

Partnerio nuotr./Ciklidinis akvariumas
Partnerio nuotr./Ciklidinis akvariumas

Akvariumo apšvietimas ir dangtis

Akvariumo dangtis reikalingas tam, kad žuvys, sraigės ir kiti gyventojai negalėtų iš jo išlįsti. Taip pat, jis sulaiko vandens garavimą, o patalpas apsaugo nuo drėgmės. Dangtyje sumontuota akvariumo apšvietimo sistema, kurios optimaliai užtenka mėgėjiškam akvariumui. Prireikus, dažname gamykliniame dangtyje galima įmontuoti papildomo apšvietimo sistemą.

Tobulėjant technologijoms, šiuo metu siūlome įsigyti energiją tausojančių LED apšvietimo sistemų. Jos veikia itin efektyviai ir yra ilgaamžės. Jei renkatės lempų apšvietimą, žinokite, kad jų taip pat yra įvairių tipų ir atspalvių, kuriais galima varijuoti atsižvelgiant į akvariumo pobūdį. Pavyzdžiui, egzistuoja specialios lempos, skirtos augaliniams akvariumams ar vizualiai ryškinančios žuvų spalvas.

Svarbu žinoti, jog akvariume apšvietimas neturėtų veikti ilgiau nei 8 valandas. Kad nereikėtų jo įjungti ir išjungti rankiniu būdu, įsigykite automatinį laikmatį, kuriame galima išskaidyti bendrą paros apšvietimo laiką kelių valandų intervalais, atsižvelgiant į tai, kada patys būnate namuose ir pageidaujate mėgautis apšviestu vaizdu.

Vandens šildymas

Jis reikalingas tam, kad palaikytų pastovią vandens temperatūrą. Daugumai gėlavandenių žuvelių reikalingas 25 ⁰C ar keliais laipsniais aukštesnės temperatūros vanduo (priklauso nuo žuvų rūšies). Vėsesniame vandenyje geriausiai jaučiasi karpinių šeimai priklausančios žuvys, tokios kaip auksinės žuvelės. Šiuolaikiniuose šildytuvuose įmontuotas termostatas neleidžia jiems perkaisti, tad šie veikia visą parą – šildytuvas įsijungia, kai nukrenta vandens temperatūra. Išjungiame dažniausiai tik šiltuoju metų laiku, kai patalpose būna tvanku.

Partnerio nuotr./Akvariumai „Glossy"
Partnerio nuotr./Akvariumai „Glossy"

Šildytuvo galingumas priklauso nuo akvariumo tūrio ir patalpos, kurioje stovės akvariumas, temperatūros. Pavyzdžiui, 95 l. akvariumui pakanka 100 W., o akvariumui 195 l. prireiks 200 W., tačiau būtina atsižvelgti į patalpos temperatūrą. Jei patalpoje šalta, jums prireiks galingesnio šildytuvo. Visa orientacinė informacija nurodyta ant gamintojo pakuotės.

Svarbu atminti tai, kad šildytuvas negali veikti sausai, t. y. nebūdamas vandenyje jis perdega. Todėl prieš valydami akvariumą pirmiausiai ištraukite iš elektros lizdo šildytuvo kištuką.

Vandens filtravimas

Akvariume būtina pasirūpinti tinkama vandens filtracija, pasirinkti vandens filtrą. Mažuose ir vidutiniuose akvariumuose savo funkciją puikiai atlieka vidiniai – akvariume panardinti filtrai. Jie surenka vandenyje plaukiojančias stambias šiukšles. Sunkesnės šiukšlės, žuvų išmatos, nesuėstas pašaras ar yrančios augalų dalys nusėda ant dugno, todėl Jūs turėsite reguliariai nusiurbti grunto paviršių specialiais dugno siurbliais ir atšviežinti trečdalį vandens.

Didesniems akvariumams rekomenduojami išoriniai filtrai, kurie dažniausiai pastatomi spintelėje po akvariumu, o prie jų prijungiamos plastikinės žarnos, kuriomis vanduo paimamas ir grąžinamas į akvariumą. Išoriniai filtrai viduje turi kelių tipų užpildų kasetes, tad vanduo gali būti filtruojamas tiek chemiškai, tiek mechaniškai.

Partnerio nuotr./Diskusai
Partnerio nuotr./Diskusai

Svarbu atminti, kad valant akvariumą tuo pat metu nereikėtų plauti filtro, kurio viduje esančiose filtracinėse medžiagose tarpsta gerosios vandens bakterijos, kurios užtikrina visą nitrociklą akvariume. Rūpindamiesi akvariumu turėtumėte žinoti, kaip vyksta azoto ciklas – yrant žuvų išmatoms, pašaro likučiams užteršiamas akvariumo vanduo ir susidaro amoniakas, kuris gali apnuodyti žuvis. Būtent gerosios vandens bakterijos skaido amoniaką į nitritinės rūgšties druskas (nitritus), o vėliau į nitratus. Šios medžiagos maitina vandens augalus. Taip užbaigiamas azoto ciklas. Atminkite, kad per didelis nitratų kiekis yra nuodingas žuvims, todėl reikalingas reguliarus dalinis vandens atšviežinimas.

Taigi, pritrūkus gerųjų vandens bakterijų, sutrinka akvariumo biologinė pusiausvyra ir gali kilti grėsmė žuvų sveikatai. Pradėję augti dumbliai ar drumstas vanduo – pirmieji to požymiai. Tokiu atveju reikėtų atlikti vandens testus, nustatyti priežastį ir stengtis ją pašalinti. Vandens filtras padeda rūpintis švara.

Oro cirkuliacija vandenyje

Žuvys kvėpuoja vandenyje ištirpusiu deguonimi, o iškvepia anglies dvideginį. Yrančios atliekos taip pat išskiria anglies dvideginį. Jei akvariume auginama per daug žuvų, gali kilti deguonies stygiaus grėsmė. Deguonies sumažėja ir šiltuoju metų laiku, kai šiltose patalpose įšyla akvariumų vanduo. Todėl būtina į akvariumą papildomai įleisti oro. Tai daroma į vandenį panardinus difuzorių ir gumine žarnele jį sujungus su oro pompa. Difuzoriaus dydis ir oro pompos galingumas priklauso nuo akvariumo dydžio.

Tinkamai prižiūrėtas akvariumas tai nepamainoma puošmena ir ramybės oazė jūsų interjere.

„Akvazoo“ neatsiejama nuo akvariumistikos!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento