2015 08 03

Alfo Ivanausko idėjos stilingoms vasaros iškyloms

Atėjus atostogų metui kyla neišvengiamas noras pabėgti į gamtą ir visą mėnesį gerai pavasaroti. Jei ruošiatės atostogoms ar tiesiog planuojate savaitgalį su draugais, pasinaudokite Alfo Ivanausko idėjomis, kaip vasarą praleisti itin stilingai.
Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas / Asmeninio archyvo nuotr.

Šio sezono virtuvės mados tendencijas Alfas su komanda pristatė leidinyje „Žinutė butelyje“.

Natūralumas – naujas prabangos ženklas. Šią vasarą lyderio pozicijas išlaiko natūralumas, kuris jau tapo tikru prabangos ženklu. Tad kaime užaugintas krapas, agurkas arba netaisyklingos formos morka yra patys madingiausi vasaros patiekalų ingredientai.

Taip pat skaitykite: Rugpjūčio mėnesio taroskopas: prognozės pagal gyvenimo kelio skaičių

Vasaros hitas – mango. Šiais metais, kaip ir pernai, išlieka populiari ant grotelių kepta žuvis ir skirtingi jos paruošimo būdai. Dominuoja azijietiškos virtuvės motyvai, todėl marinuoti siūlyčiau naudojant imbierą, citrinžoles, kalendrą, žaliųjų citrinų sultis.

O pagrindinis šio sezono vaisius – mangas. Iš jo galite ruošti gardžius padažus, jei mėgstate aštriau, paskaninkite aitriosiomis paprikomis. Mango vaisius galite kepti su lašiša, krevetėmis, vištiena. Vaisiaus lupti nereikėtų – supjaustykite gabaliukais ir kepkite ant iešmelių. 

Krevečių ir mangų salotos
Receptas: Krevečių ir mangų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.9 / 7
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt. (pusė nedidelio)
Krevetės: 10.00 vnt. (virtų arba kepintų)
Salotos: 200.00 g (įvairių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (pusės citrinos sultys)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pusę mango supjaustykite kubeliais ir sumeskite į suplėšytas salotas.

2. Sudėkite virtas arba kepintas krevetes. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais.

3. Pašlakstykite aliejumi ir citrinų sultimis. Galite porą citrinos ketvirčių padėti šalia lėkštėje.  

Suskleisti
Ryžių makaronai mangų padaže
Receptas: Ryžių makaronai mangų padaže
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 3
Receptas
Ingredientai
Mangas: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Prieskoniai: (mėgstami) 1.00 arbat. š.
Baklažanai: 125.00 g
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Tailandietiški ryžių makaronai: 200.00 g
Pomidorų padažas: 1.00 valg. š. (aštrus)
Kaip gaminti

1. Ryžių makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje (virkite neilgai - apie 8 min.).

2. Į keptuvę įpilkite šlakelį sezamo aliejaus ir sudėkite pjaustytus baklažanus, mangą, česnaką ir kepkite, kol daržovės suminkštės.

3. Suberkite prieskonius, o baigdamos kepti – aštrų pomidorų padažą.

4.  Ryžių makaronus dėkite į lėkštę, ant viršaus pilkite pagamintą padažą.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
Receptas: Egzotinis mangų su paprikomis ir imbieru čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Mangas: 500.00 g
Paprikos: 300.00 g (raudonųjų)
Imbieras: 2.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Rudasis cukrus: 150.00 g
Actas: 200.00 ml (baltojo vyno)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti
  1. Mangus nuvalykite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais.
  2. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir susmulkinkite nedideliais kubeliais.
  3. Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Puode užvirinkite actą su cukrumi, suberkite svogūnus ir pavirkite 5–10 minučių. Sumeskite mangus ir paprikas, smulkintus česnakus.
  4. Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės. Galiausiai suberkite prieskonius, dar kartą užvirinkite ir nukaiskite.
  5. Supilstykite į švarius stiklainius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti

Stilinga virtuvė gamtoje. Jei ruošiatės iškylai gamtoje, pirmiausia pagalvokite apie iškylos krepšius – jie tikrai pravers. Aš stengiuosi praktiškai visą iškylos maistą pasiruošti namuose. Tam puikiai tinka užsukami stiklainiai nuo uogienių, juose galite ruošti ir vežtis įvairias salotas.

Taip pat skaitykite: Norite plokščio pilvo? Stebuklingo gėrimo receptas

Sūrį, duoną, vynuoges galite suvynioti į laikraštį – tai taip pat atrodo stilingai. Desertui visuomet tiks šviežios uogos ir vaisiai. Nepamirškite ir duonos gaminių, kuriuos galite patiekti su naminiais daržovių čatniais, figų pasta ir mėgstamu sūriu.

Sezono šaukliai – šparagai ir ridikėliai. Jūsų draugai tikrai bus nustebinti, jei prie vyno pasiūlysite užkandžių su sezono „šaukliais“ – ridikėliais, šparagais ar smidrais. Mūsų komanda siūlo originalius receptus – nuo ridikėlių su humusu iki omleto su smidrais. Juos paruošti labai paprasta, o ant stalo jie atrodo labai originaliai!

Sumuštiniai su ridikėliais
Receptas: Sumuštiniai su ridikėliais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.8 / 63
Receptas
Ingredientai
Duona: 4.00 vnt. (duonos arba prancūziškojo batono riekės)
Varškė: 200.00 g
Grietinė: 1.00 valg. š.
Ridikai: 6.00 vnt.
Petražolės: 1.00 valg. š.
Krapai: 1.00 valg. š.
Sviestas: 30.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuplaukite petražoles ir krapus, nuvarvinkite, smulkiai sukapokite.

2. Dubenyje išsukite varškę su grietine, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis, gerai išmaišykite.

3. Ant duonos riekės užtepkite sviesto, varškės kremo, uždėkite griežinėliais pjaustytų ridikėlių, papuoškite svogūnų laiškais ir pipirinių daigais. Jeigu naudosite prancūziškąjį batoną, prieš tai riekeles paskrudinkite orkaitėje.

Kulinaro patarimas. Jei mėgstate aštriau, išspauskite į varškę skiltelę česnako arba įmaišykite šaukštelį krienų. Ant sumuštinio dar galite uždėti lašišos ar kumpio griežinėlį – bus sočiau.

Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius

Suskleisti
Pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
Receptas: Nesaldus pyragas su smidrais, kumpiu ir sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Aliejus: 2.00 valg. š. (1 - tešlai ir 1 - įdarui)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 arbat. š. - tešlai ir ¼ arbat. š. - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 170.00 g (tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Kumpis: 150.00 g (mėgstamo - įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 maži - įdarui)
Grietinėlė: 125.00 ml (riebios - įdarui)
Pienas: 85.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (¼ maltų - įdarui)
Itališkos džiovintos žolelės: (mėgstamų - įdarui) 1.00 žiupsnelis
Sūris: 100.00 g (tarkuoto, kietojo - įdarui)
Smidrai: 6.00 vnt. (6 - 8 - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Pasiruoškite įdarą. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite smulkiai sukapotus svogūnus ir pakepinkite, kol suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  8. Į tą pačią keptuvę sudėkite kubeliais pjaustytą kumpį ir pakepinkite, kol gražiai apskrus. Taip pat išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
  9. Dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, grietinėlę, pieną, druską, juoduosius pipirus ir žoleles. Įmaišykite tarkuotą kietąjį sūrį.
  10. Kietuosius smidrų galus nulaužkite ir išmeskite. Jei smidrai storesni, bulvių skustuku ar peiliu nulupkite odelę nuo apatinės jų dalies. Sudėkite smidrus į sietelį, o šį uždėkite ant puodo su verdančiu vandeniu. Uždenkite dangtį ir pagarinkite smidrus apie 5–7 minutes, kol suminkštės. Tuomet perliekite šaltu vandeniu ir nusausinkite.
  11. Pyrago pagrindui iškepus, išimkite iš orkaitės. Ant dugno paskleiskite kepintus svogūnus ir kumpį.
  12. Ant viršaus užpilkite kiaušinių ir sūrio plakinį. Išdėliokite smidrus.
  13. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30–35 minutes, kol pyrago įdaras sutvirtės ir gražiai apskrus. Išjunkite orkaitę ir palikite pyragą pastovėti dar apie 5–10 minučių.
  14. Pjaustykite gabalėliais ir patiekite dar šiltą.
Suskleisti

Vasaros bare – vaisių kokteiliai. Iškylai siūlau rinktis vyną arba alų, nes jie dera su ant grilio keptais patiekalais. O vakarėlių metu vasarą iš raudonojo vyno, sulčių, pjaustytų vaisių ir uogų galite paruošti skirtingus punšus ir sangrijas. Nepamirškite pridėti daug ledukų!

„VMG“ šią vasarą siūlo net septynis populiariausių kokteilių receptus, kuriuos labai paprasta pasigaminti namuose – visas idėjas rasite leidinyje „Žinutė butelyje“.

Dėmesys užkandžiams. Originaliai paruoštas užkandis gali puikiai pakeisti pagrindinį patiekalą ir atskleisti gėrimų skonį. Prie viskio puikiai tinka svogūnų džemas su sausainiais, meduje marinuotos krevetės ar kepinti migdolai su prieskoniais. Išbandykite naujoves – vasaros atostogų metu laiko improvizacijoms turime į valias!

Svogūnų džemas
Receptas: Svogūnų džemas
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.0 / 11
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 200.00 g
Aliejus: 50.00 ml
Vynas: 200.00 ml (raudonojo)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (2 - 3)
Druska: 2.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Čiobreliai: 3.00 vnt. (3 - 4 šakelės šviežių arba 1 arbat. š. - džiovinto)
Kaip gaminti
  1. Svogūnus supjaustykite plonais šiaudeliais, pabarstykite cukrumi ir kepkite ant mažos kaitros, kol svogūnai susmegs.
  2. Nuolat maišykite. Jeigu naudojate džiovintus čiobrelius, įberkite jų iš karto.
  3. Šviežius žalumynus sukrėskite kepimo pabaigoje.
  4. Į apkeptus svogūnus supilkite vyną ir actą. Kaitinkite, kol išgaruos.
  5. Įberkite druskos ir pipirų, išmaišykite.
  6. Svogūnus sukrėskite į sietelį, kad nuvarvėtų aliejus.
  7. Puikiai tinka kaip pagardas prie ožkų pieno sūrio, paukštienos patiekalų ir pašteto.

 

Suskleisti

„Žinutė butelyje“ receptas: Antiena su artišokų ir pipirų kremu

2  asmenims reikės:

  • 400 g antienos krūtinėlės,
  • 4–5 šaukštų artišokų ir pipirų kremo „Ortomio“,
  • mėgstamų salotų,
  • druskos, pipirų,
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus „Farnese“.

Gaminimas:

  1. Antienos krūtinėlę pabarstykite druska bei pipirais ir apkepkite gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  2. 6–8 min. kepkite 180 laipsnių orkaitėje.
  3. Patiekite su artišokų ir pipirų kremu bei mėgstamomis salotomis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Aukščiausios klasės kavos aparatai: ar verta į juos investuoti?
Reklama
Įspūdingi baldai šiuolaikinei svetainei: TOP 5 pasirinkimai