Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 15

„Ant medinės lentelės“ tinklaraščio autorės idėjos, kaip efektyviai vartoti energiją: patarimai pravers namuose

Taupymas ir aplinkai draugiški sprendimai – itin svarbios temos tinklaraštininkės, kulinarinio puslapio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės šeimoje.
„Ant medinės lentelės“ tinklaraščio autorė
„Ant medinės lentelės“ tinklaraščio autorė / Partnerio nuotr.

Darnus ryšys su gamta jai svarbus tiek namų ūkyje, tiek virtuvėje: tinklaraštininkė į savo receptus stengiasi įtraukti vis daugiau augalinės kilmės produktų, gamindama nepamiršta tausoti energiją, atsakingai renkasi naudojamus prietaisus.

Rūpinamės aplinka, ekologija, stengiamės vartoti atsakingai ir kuo mažiau kenkti aplinkai. Sąmoningas elgesys namuose taupant elektros energiją ir dujas prisideda prie aplinkosaugos – mūsų šeimai tai svarbu“, – sako K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Pasak tinklaraštininkės, energijos taupymas jos šeimoje – itin aktuali tema, o kadangi visi šiuo metu daugiau laiko praleidžiame dirbdami, gamindami ir laisvalaikį leisdami namuose, tai gali padėti sutaupyti ir lėšų.

Ši tema pastaruoju metu sulaukia vis didesnio visuomenės susidomėjimo. Anot „Energijos skirstymo operatoriaus“ (ESO) energetinio efektyvumo programos vadovės Astos Vaitulevičės, efektyviau savo namuose vartodami energiją kiekvienas iš tiesų galime sumažinti sąskaitas už elektrą, dujas ir šilumą, o sąmoningą vartojimą paversti tiek savo, tiek savo šeimos narių įpročiu. Tačiau ne mažiau svarbu ir tai, kad tokiais veiksmais prisidedame prie Lietuvos siekių bei visos Europos tikslo tapti klimatui neutraliu žemynu.

ESO iniciatyva K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi mintimis apie energijos vartojimą, o taip pat rekomenduoja išbandyti vieną iš sveikų „Ant medinės lentelės“ užkandžių – mažiau mėsos produktų valgiaraštyje taip pat gali tapti būdu prisidėti prie gamtos puoselėjimo.

Kristina, kodėl energijos taupymas yra svarbi tema jums ir jūsų šeimai?

– Galvojant apie asmeninį gyvenimą, visų pirma mums svarbu taupyti ten, kur tai galime padaryti be vargo. Būtent todėl energijos taupymas yra puikus būdas sutaupyti pinigų. Antra, stengiamės žiūrėti „toliau savo daržo“ – rūpinamės aplinka, ekologija, stengiamės vartoti atsakingai ir kuo mažiau kenkti aplinkai. Sąmoningas elgesys namuose taupant elektros energiją ir dujas prisideda prie aplinkosaugos, tad natūraliai mūsų šeimai tai svarbu.

Kokiais būdais savo namuose stengiatės energiją vartoti efektyviai?

– Tikriausiai vienas iš lengviausių būdų taupyti elektros energiją namuose – visas senas lemputes pakeisti į energiją taupančias LED, išeinant iš kambario nepalikti įjungtos šviesos. Prižiūrime savo buities prietaisus ir stengiamės jungti tik pilnai užpildytus – indaplovės ir skalbyklės nejungiame, jei jose tik keletas lėkščių ar skalbinių, o džiovyklę naudojame tik kai jos tikrai reikia, šiltuoju sezonu skalbinius džiauname lauke. Žinoma, pagal poreikį reguliuojame ir šildymą – jį atjungiame, kai išvykstame ar kai už lango saulėta diena.

Taip pat manau, jog turint galimybę investuoti į atsinaujinančius energijos šaltinius – draugiškas sprendimas ne tik aplinkai, bet ilgainiui ir piniginei. Netolimoje ateityje statysime namą, jame patys planuojame naudoti saulės energiją.

– Auginate mažą vaiką. Kaip energijos suvartojimas jūsų šeimoje pasikeitė susilaukus mažylio?

– Naujas šeimos narys atkeliauja su savo poreikiais, buityje atsiranda daugiau netvarkos, daugiau skalbinių, reikia gaminti tyreles. Visa tai lemia didesnį energijos suvartojimą, tai neišvengiama.

Ar savo namuose laikotės taisyklės elektros prietaisus įjungti tuomet, kai juos naudojate?

– Galbūt ne visi tai žino, tačiau net ir nenaudojami prietaisai eikvoja elektros energiją, jeigu yra įjungti į lizdą, tad savo namuose nenaudojamus prietaisus iš lizdo ištraukiame. Tiesa, tai ne visada pavyksta, bet stengiamės taip daryti. Aš labai dažnai pamirštu išjungti kompiuterį.

Į ką atkreipiate dėmesį įsigydami naują elektros prietaisą?

– Dar prieš nuspręsdami pirkti gerai apgalvojame – ar prietaisas tikrai reikalingas? Ir tik tuomet pradedame domėtis kainomis, techninėmis savybėmis. Kai leidžia galimybės, visada renkamės mažiau energijos suvartojančius prietaisus. Kuo daugiau pliusų A klasės kategorijoje – tuo geriau ir mums, ir aplinkai.

Kokio elektros prietaiso, kurį žmonės dažniausiai turi savo namuose, galima atsisakyti, norint sutaupyti elektros energijos? Kuo jį pakeisti?

– Mikrobangų krosnelės! Kol nesugedo anksčiau ir pati ją naudojau, o sugedus naujos nebepirkau ir visai nepasigedau. Maistas žymiai skanesnis ir sveikesnis keptas ar pašildytas kitais būdais, o atšildyti produktus galima ir ištraukus juos iš šaldiklio kiek anksčiau arba pamerkus į šiltą vandenį.

Gal turite patarimų kaip galima taupyti energiją ruošiant maistą?

– Manau vienas iš efektyviausių būdų, nors atrodo smulkmena, yra virdulyje kaisti tik tiek vandens, kiek iš tiesų reikia – net jei tai tik vienas puodelis. Be reikalo kaitinant pilną virdulį sunaudojame daug papildomos elektros energijos, tad stengiuosi kaskart kaisti tik tam kartui reikalingą kiekį.

Gamindama stengiuosi kuo mažiau varstyti šaldytuvo ir šaldiklio dureles – reikalingus produktus išsiimu per vieną ar du kartus. Orkaitę ir kaitlentę kepimo ar virimo metu dažnai išjungiu keliomis minutėmis anksčiau, nei reikia iki kepimo pabaigos. Likusio karščio pakanka pabaigti maistui gaminti ir be energijos naudojimo. Taip pat, kai tik tai leidžia receptas, patiekalą į orkaitę dedu ne tuomet, kai ji įkaista iki reikiamos temperatūros, bet vos įjungus orkaitę – taip sutaupomos bent 5 minutės orkaitės veikimo! Tokiu būdu galite gaminti tikrai nemažai patiekalų, pavyzdžiui, ir mano saldžiųjų bulvių skrebučius su avokadu ir lašiša.

Šis patiekalas puikiai tiks šventiniam stalui. O švenčių metu, sutikite, elektros energijos ar dujų vartojimas gali ženkliai padidėti. Kviečiu gaminant jį ir kitus patiekalus prisiminti tausaus energijos vartojimo patarimus. Geri pavyzdžiai užkrečia, todėl vaišindami šiuo patiekalu savo svečius, nepamirškite ir su jais pasidalinti patarimais, kaip elektrą bei dujas naudoti efektyviau.

K. Pišniukaitės-Šimkienės receptas: saldžiųjų bulvių skrebučiai su avokadu ir lašiša

Reikės:

  • 1 didelės saldžiosios bulvės
  • 1 v.š. aliejaus
  • Druskos ir pipirų
  • 1 avokado
  • 1/4 citrinos
  • Sūdytos lašišos
  • Kaparėlių
  • Šviežių krapų
  • Lukštentų kanapių sėklų
Partnerio nuotr./Saldžiųjų bulvių skrebučiai su avokadu ir lašiša
Partnerio nuotr./Saldžiųjų bulvių skrebučiai su avokadu ir lašiša

Paruošimas:

  1. Saldžiąją bulvę supjaustome griežinėliais, sumaišome su aliejumi, žiupsneliu druskos ir pipirų.
  2. Bulvės griežinėlius dedame į kepimo skardą taip, kad griežinėliai tarpusavyje nesiliestų.
  3. Orkaitėje jungiame vėjelio funkciją, nustatome 180 laipsnių temperatūrą. Kepimo skardą su bulvėmis dedame į orkaitę iš karto, o ne kai ji įkaista. Kepame 20 minučių, tuomet skrebučius apverčiame ir kepame dar 15 minučių. Išjungiame orkaitę ir kepimo skardą paliekame joje dar 5 minutėms (skrebučiai baigs kepti nuo orkaitėje likusios šilumos).
  4. Avokadą sutriname su citrinos sultimis, druska ir pipirais. Tai galima daryti trintuvu, bet norint sutaupyti energijos, avokadą puikiai sutrinsite ir šakute.
  5. Ant kiekvieno bulvės griežinėlio tepame trinto avokado, dedame lašišos, kaparėlių, lukštentų kanapių sėklų ir šviežių krapų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant