Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 21

Antram gyvenimui prikeltos žaliavos skamba, nieko nekainuoja ir moko gyventi tvariau

„Ekologinis vaikų ugdymas yra vienas svarbesnių veiksnių, nulemsiančių visuomenės ateitį. Nuo to, ko juos išmokysime, priklausys, kokios bus jų vertybės, koks gyvenimo būdas, na, ir pasaulis, kuriame gyvensime po dar trejų dešimtmečių.“
Antram gyvenimui prikeltos žaliavos
Antram gyvenimui prikeltos žaliavos

Didžiausia pakuočių atliekų tvarkymo organizacija „Žaliasis taškas“ kviečia prisidėti prie antrinio žaliavų panaudojimo kūrybiškai integruojant jį į vaikų ugdymo procesą ir taip formuojant aplinkai palankias vertybines nuostatas, ypatingą reikšmę teikiant ne tik teisingam atliekų tvarkymui, bet ir racionalesniam gamtos resursų panaudojimui.

Kaip nereikalingos pakuotės ir žaliavos, pasitelkiant kūrybiškumą bei paprastas instrukcijas, prikeliamos antram gyvenimui bei tampa netikėčiausiais muzikos instrumentais galima pamatyti ir leidinyje „Muzika kiekvieno rankose”. O šįkart dalinamės keliomis praktiškomis idėjomis.

Apie muzikavimo naudą

Grojimas muzikos instrumentais vaikus dominanti, aktyvinanti muzikinė veikla. Tokiu būdu jie gali būti supažindinti su vienu ar kitu instrumentu, jo veikimu, skleidžiamais garsais, gali pamėginti patys pagroti.

Muzikuojančiam vaikui rūpi pati veikla, o ne rezultatas. Smagiausia, kad ši veikla teikia išminties.

Ikimokyklinio amžiaus vaikų muzikinio ugdymo pagrindinis tikslas yra kaupti įspūdžius bei lavinti muzikinius įgūdžius, tačiau muzika taip pat lavina atmintį, moko atkaklumo, gerina matematinius sugebėjimus, tobulina skaitymo ir suvokimo įgūdžius, tobulėja klausos ir socialiniai įgūdžiai.

Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Muzikos instrumentai iš antrinių žaliavų
Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Muzikos instrumentai iš antrinių žaliavų

Instrumentai, gimę antram gyvenimui

Smagiausia, kad muzikuoti galima ne vien pirktiniais muzikos instrumentais, bet ir savo susikurtais: tam puikiausiai tiks pajūryje rinkti akmenukai, medinės kaladėlės (daužomos viena kitai į šoną), geriamojo vandens filtrai, dėžutė su sagutėmis ar stiklainis su džiovintomis pupomis.

O jei į tai įtraukus ir antrines žaliavas? Juk kone kiekvienas daiktas gali atgimti iš naujo.

Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./antrinių žaliavų panaudojimas
Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./antrinių žaliavų panaudojimas

Tam tereikia laiko ir šiek tiek kūrybiškumo: sulūžusi riedlentė gali tarnauti kaip laikrodis, suplyšę džinsai – kaip stalčius ar lentynėlė, o didesnė dėžė nuo batų – kaip krepšinio lenta.

Žinoma, šalia vaikų pravers ir suaugusiųjų rankos, padedančios, palaikančios ir suorientuojančios.

Muzikos instrumentų kūrimas iš antrinių žaliavų padeda plėtoti kūrybinį ugdymą ir sudaro prielaidas kurti savo muziką.

Taip vaikai pažįsta garso reiškinius ir auga kurdami muziką ir instrumentus: mušamąsias lėkštes, būgnus, gitaras, skudučius, fleitas, ksilofonus ir t.t. O fantazija ir pasirinktos žaliavos – be ribų: medinės lentelės, tuščiavidurės dėžutės, kartono tūtelės, metalinės skardinės ir pan.

Kūrybos procese vaikai geriau įsisavina patį procesą, kaip gimsta garsas, jo tembras, tonų skirtumai, taip pat patiria atradimo džiaugsmą eksperimentuodami. Gamtai

perdirbant popierines pakuotes taip pat akivaizdi nauda: per metus galima išsaugoti apie milijoną medžių, kurie iškertami popierinėms pakuotėms gaminti.

Žinant, kad nerūšiuojamos pakuotės yra iki 500 metų, verta susiimti.

Šimtas ir viena dėlionė

Panaudoti antram daiktų gyvenimui iš kurių gimsta vaikų išmonę ir kūrybingumą lavinantys žaidimai bei užsiėmimai galime ne tik popierines žaliavas, geras pavyzdys ir – nenaudojami raktai.

Iš jų galima sukurti įdomią dėlionę. Žaidimo tikslas – atpažinti atitinkamą formą ir pataikyti raktą į reikiamą vietą. Taip lavinamas vaikų pastabumas, atidumas ir smulkmeniškumas.

Žaidimo pagrindui naudojamas didesnis kartono lakštas. Jį reikia nuspalvinti įvairiomis spalvomis, ant mažesnių kartono gabaliukų nupiešti įvairių formų raktų trafaretus, juos iškirpti ir nudažyti įvairiomis spalvomis.

Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Antrinis žaliavų panaudojimas
Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Antrinis žaliavų panaudojimas

Išdėliojus iškirptus raktus ant žaidimo pagrindo ir apvedžiojus juos, telieka žaisti.

Ne vienos kartos klasika vadinamas kryžiukų ir nuliukų žaidimas, kuriam prireiks dvylikos akmenukų ir medinio ar kartoninio pagrindo, taip pat nepaliks abejingų.

Ant pasirinkto pagrindo nupiešus devynis langelius, paruošiame ir akmenukus: ant šešių nupiešiame markeriu kryžiukus, o ant kitų – šešių nuliukus. Štai ir dar viena idėja

Pasigaminti patiems iš kartono ir markerio galima ir „Domino” žaidimą, ir smiginį, kuriam galima panaudoti tuščius stiklinius butelius, siūlus, dažus.

O kur dar boulingo bokštas iš tuščių skardinių (reikėtų bent dešimties nuo tuščių vaisių ar daržovių)! Jam prireiks taip pat dažų, teptuko ir ridenamo kamuoliuko.

Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Tvarus žaidimas
Pakuočių atliekų tvarkymo organizacijos „Žaliasis taškas“ nuotr./Tvarus žaidimas

Taigi, idėjų žaidimams – į valias, tereikia įtraukti jaunąją kartą ir parodyti, kad įdomiausi dalykai nieko nekainuoja, o įdėtos pastangos atsiperka smagiu ir nepamirštamu visos šeimos ar bičiulių praleistu laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas