Dažnas į skalbyklę sumeta viską – nuo apatinių iki džinsų ar rankšluosčių. Ir niekas jums tikrai neuždraus taip skalbti. Tačiau daugelis mūsų drabužių yra pasiūti iš „jautrių“ audinių, todėl renkamės tokį skalbimo ciklą, kurio temperatūra neperžengia 30–40 laipsnių. Ir nors ji tinkama daugeliui drabužių, tačiau tikrai neišnaikina bakterijų, kurios linkusios kauptis virtuvės rankšluosčiuose.
Galiausiai, jeigu drabužių nerūšiuojame ir kartu sumetame į skalbyklę, rezultatas gali nenudžiuginti, ypač jeigu virtuviniai rankšluosčiai labai nešvarūs ar padengti valomosiomis priemonėmis, maisto likučiais – dėmės paprasčiausiai neišsiskalbs. Rankšluosčiams geriausia rinktis ilgesnį skalbimo ciklą ir aukštą temperatūrą, kad atsikratytumėte visų nešvarumų ir bakterijų, bei skalbti juos atskirai. Tad kokiais patarimais geriausia vadovautis?
- Būtina skalbinius rūšiuoti ir kai kuriuos skalbti atskirai nuo kitų. Jokiu būdu neskalbkite virtuvinių rankšluosčių su apatiniu trikotažu, delikačiais audiniais ir drabužiais.
- Prieš skalbimą rankšluosčius gerai išpurtykite ir iškratykite. Tai padės įvairioms skalbiamosioms priemonėms ir minkštikliams geriau įsigerti, kruopščiau pašalins nešvarumus.
- Pasirinkite tinkamas skalbimo priemones. Jeigu jūsų vanduo labai kietas, gali būti, kad ir skalbiniai tokie taps. Todėl būtina į tai atsižvelgti ir rinktis tokias, kurios turi vandenį ir audinius minkštinančių savybių.
- Išskalbę rankšluosčius juos gerai išdžiovinkite ir išlyginkite.
- Skalbkite aukštoje temperatūroje, kadangi žemoje žūsta tik 80 proc. bakterijų, o likusios lieka.
- Štai ką dar turite žinoti apie rankšluosčius: tam, kad bakterijos išgyventų ir galėtų daugintis, joms reikia trijų dalykų: organinės medžiagos, šilumos ir drėgmės. Būtent dėl to jų itin daug kaupiasi ir ant kasdien naudojamų rankšluosčių, ant kurių, be viso to, dar galima aptikti ir daug negyvų odos ląstelių. Taigi nepamirškite įprastus rankšluosčius keisti ir plauti bent kartą per savaitę, o virtuvinius dar dažniau.