Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar žinote, kaip laistyti pomidorus? L.Liubertaitė pasakė, į ką atkreipti dėmesį

Atrodo, koks čia mokslas palieti pomidorus? Pasirodo, verta žinoti keletą taisyklių – kaip dažnai laistyti, kokiu vandeniu ir kokių klaidų nedaryti, kad pomidorų derlius nenukentėtų.
Pomidorų laistymas
Pomidorų laistymas / Shutterstock nuotr.

Apie pomidorų laistymą ir paslaptis, kad šie geriau vešėtų, mes kalbamės su tinklaraštininke, apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ organizatore Lina Liubertaite.

Ji dalinasi, kad pomidorai, priešingai, nei, pavyzdžiui, agurkai, nėra iš tų augalų, kurie mėgtų drėgną orą ir apskritai nėra pratę gyventi drėgnoje aplinkoje. „Štai agurkus verta laistyti kiekvieną dieną, o pomidorus patartina laistyti kitaip. Nors reikėtų pastebėti, kad konkretaus režimo, kada laistyti pomidorus – nėra. Kartais užtenka palaistyti kartą per savaitę, kartais du kartus – reikia reaguoti pagal situaciją“, – sako L.Liubertaitė.

Pirma taisyklė – viskas priklauso nuo sodinuko dydžio. Jeigu turime sprindžio dydžio daigą, jam reikia vienokio kiekio vandens, o jeigu pomidoras jau siekia du metrus ir yra auginamas keliais stiebais, natūralu, kad pastarajam vandens ir maisto medžiagų reikės kur kas daugiau.

„Kitas svarbus kriterijus – oro temperatūra. Jeigu orai labai atvėsta, yra lietingi, o ryte atsiranda rūkas, drėgmės taip pat reikės mažiau, kadangi esamą drėgmę dirvožemis išgarina ne taip greitai. Jeigu yra labai karštos ir saulėtos dienos, tuomet laistyti augalus, šiuo atveju, pomidorus, reikėtų dažniau ir gausiau, nes drėgmė greičiau išgaruoja iš dirvožemio, augalas ją taip pat išgarina ir per lapus. Ypač karštomis dienomis rekomenduočiau laistyti vakarais, kad vanduo neišgaruotų veltui, o pomidorai galėtų jį pasisavinti“, – sako pašnekovė.

Svarbu pažymėti ir tai, kad augalai maisto medžiagas pasisavina kartu su vandeniu, todėl kai būna labai karšta, augalai kartais nesugeba to padaryti. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl labai svarbu laistyti būtent vakare, o ne ryte ar dieną, kai oras vis labiau įkaista.

Kokių klaidų nedaryti ir koks vanduo pomidorams tinkamiausias

„Labai svarbu laistyti patį dirvožemį, o ne pomidorų lapus. Pomidorams nelabai patinka, kai yra laistomi jų lapai. Net ir augantys lauke būtų patenkinti turėdami priedangą, kad ant jų lapų nelytų. Jeigu svarstote apie kapiliarinę laistymo sistemą šiltnamyje, reikėtų pasakyti, kad tokia jiems labai tinka“, – sako L.Liubertaitė.

Ji prideda, kad dar vienas svarbus akcentas auginant pomidorus – tai mulčiavimas. „Jeigu jūs mulčiuojate, pomidorai tikrai bus dėkingi, kadangi jiems tai padės ilgiau išsaugoti drėgmę“, – pabrėžia tinklaraštininkė.

Ką žinoti apie vandenį? Geriausia, kad vandens temperatūra būtų artima aplinkos temperatūrai. „Jeigu naudojate vandenį iš gręžinio ir jis yra itin šaltas, toks tikrai pomidorams nepatiks. Vienas labiausiai pasiteisinusių sprendimų – pastatyti šiltnamio gale vandens talpą, ją pripildyti vandens ir prireikus atsukti, kad vanduo per kapiliarinę sistemą pasiektų pomidorus. Tai tikrai patogu – nereikia nešioti laistytuvų, be to, šis būdas puikiai tinka pomidorams, kadangi jie palaistomi prie šaknų ir prisisotina drėgmės. Svarbu ir tai, kad lauke būdamas vanduo pasiekia reikiamą temperatūrą“, – sako L.Liubertaitė.

Ar chaotiškas ir nereguliarus laistymas turi įtakos derliui? Lina sako, kad toks laistymas tikrai gali padaryti bėdos. „Tokiu atveju pomidorai savo lapais gali parodyti, kad yra kažkuo nepatenkinti, pavyzdžiui, lapai sukasi, raitosi ar gelsta. Dažnai sodininkai klausia – galbūt augalus užpuolė kokia nors liga? Tačiau iš tikrųjų tai būna netinkamo laistymo pasekmė, perlaistymas ir pan. Labai svarbu laistyti tinkamai, ir jeigu pomidorams kažkas atrodo negerai, tuomet pagalvokite, kokia kasdienė pomidorų priežiūra“, – sako Lina.

Ji prideda, kad šiuo metu turime aktyvią stadiją, kai pomidorai aktyviai auga, mezgami pirmieji vaisiai, todėl verta žinoti, kad kai kurios veislės į chaotišką laistymą reaguoja smarkiau. „Tarkime, vienos mylimiausių daržininkų veislių „Black cherry“ pomidorų odelė linkusi suskilinėti, todėl jautresnių veislių pomidorus netgi galima nuskinti dar nokstančius ir pabaigti nokinti dėžutėje ant palangės“, – sako tinklaraštininkė.

Ties liepos viduriu, jeigu pomidorai yra mulčiuojami, laistymą reikėtų gerokai suretinti arba visai nutraukti. „Naujokai daržininkai tuo negali patikėti, bet patyrę dažnai nutraukia laistymą, kadangi pomidorų skatinti augti nebereikia, o štai prinokinti vaisius – reikia. Rugpjūčio mėnesį vakarai vis ilgėja, vėsta, atsiranda rūkas, o tokios sąlygos skatina ligų atsiradimą. Dažnas laistymas sukuria drėgną aplinką, kuri palanki ligoms atsirasti. Laistymo režimas vidury sezono turėtų keistis“, – pastebi Lina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito