Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 06 07

Arklių slėnį nusiaubė gaisras: ligoti gyvūnai neteko prieglobsčio, sudegė 3 t kraiko

Žirgų globos asociacijos vadovė Olga Choroškova apie gaisrą, kuris suniokojo taip ligotiems ir kenčiantiems arkliams reikalingas pašiūres, esančias netoli Vilniaus, negali kalbėti be ašarų. „Baisiausia ne tik tai, kad arkliai neteko vietos, kur gali pailsėti, pasislėpti nuo saulės, lietaus ir kraujasiurbių vabzdžių, bet ir tai, kad greičiausiai įvykęs gaisras yra piktavalių darbas – tyčinis padegimas“, – sako Olga.
Arklių slėnyje įtariamas padegimas, arkliai neteko namų
Arklių slėnyje įtariamas padegimas, arkliai neteko namų / Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip rašoma 15min redakcijai atsiųstame laiške, gaisras įvyko naktį iš birželio 4-osios į 5-ąją, paryčiais, 4–6 valandą ryto. Vos per porą valandų liepsnose buvo prarastas arklių pašiūrių kompleksas.

Olga sako, kad tai vienintelis Arklių slėnyje, kuris yra įsikūręs vos 30 km nuo Vilniaus, Neries regioniniame parke, šalia Dūkštos pažintinio tako, gyvenančių arklių prieglobstis nuo vabzdžių, saulės ir nepalankių oro sąlygų. Arklių slėnis – tai reabilitacinė erdvė sužalotiems ir atstumtiems, ypač sunkios būklės arkliams, tai saugūs jų ramybės namai.

Jeigu šiuo metu, kuris nors globotinių pasijustų prasčiau ar gautų traumą, kuri neleistų jam saugiai gyventi kartu su banda, jo gydymui ir reabilitacijai saugios vietos paprasčiausiai nebūtų. Arkliai į šį slėnį atkeliauja tada, kai nebeatitinka žmogaus poreikių, tampa nebereikalingi dėl fizinės ir psichologinės būklės, jais nebesirūpinama.

„Šiuo metu mes laikome 20 arklių, taip pat asilą ir asilėną, ir visi jie nebeturi, kur prisiglausti. Jie dar nesupranta, kas įvyko, kodėl jų nebeįleidžiu į tas pašiūres ir kur dingo jų namai – grįžta iš ganyklų, tiesiog stovi ir žiūri. Tai matyti yra labai sunku“, – sako Olga.

Džiaugiamės, kad visi mūsų gyvūnai liko sveiki ir gyvi, kadangi ganėsi lauke.

Asmeninio archyvo nuotr. /Arklių slėnyje įvykęs gaisras atėmė iš arklių namus
Asmeninio archyvo nuotr. /Arklių slėnyje įvykęs gaisras atėmė iš arklių namus

Išsigelbėjo visi arkliai, tačiau nuostoliai – milžiniški

Gaisro metu ne tik sudegė pašiūrė – Arklių slėnis neteko ir 20 šienmaišių, kelių gūnių, 3 tonų kraiko ir daug kitų svarbių arklių priežiūros priemonių.

„Džiaugiamės, kad visi mūsų gyvūnai liko sveiki ir gyvi, kadangi ganėsi lauke. O paties gaisro aplinkybės keistos ir miglotos.

Iš vakaro mes kartu su savanoriais tvarkėme pašiūres, jos turi būti tvarkingos, o kraikas – sausas ir švarus. Galime patikinti, kad viskas buvo sutvarkyta, be to, pašiūrės neturėjo jokios elektros instaliacijos ar šildymo, tad neįtikėtina, kaip gaisras išvis galėjo kilti, kadangi buvo išjungtas net elektrinis piemuo, kuris yra ganykloje. Išvis patyrėme net 18–22 tūkst. eurų nuostolį“, – sako Olga.

Ji priduria, kad gyvena visai šalia pašiūrių ir naktį visiškai nieko negirdėjusi, nors miegojo atidarytais langais. „Prabudau gal 6 ryto, kai mūsų kieme išgirdau sunkiasvorę techniką, o tai man pasirodė labai keista. Pažiūrėjusi pro langą pamačiau tris ugniagesių mašinas...

Aš negaliu apsakyti to jausmo ir vaizdo, kai pamatai, kas nutiko. Dar iš vakaro viskas buvo gerai, o dabar – liepsnos, dūmai! Gaisrinę tarnybą iškvietė moteris, kuri važiavo keliu ir pamatė liepsnas, kurios galėjo siekti 20 metrų.

Mes galvojame, kad tai galėtų būti padegimas, tačiau rasti įrodymų ar židinį, kur viskas prasidėjo, sunku, kadangi dėl gesinimo daug kas buvo tiesiog išplauta. Bet žvelgiant į gaisro dinamiką, manoma, kad gaisrą sukėlė piktavaliai. Kaip kitaip paaiškinti šią nelaimę, kai pašiūrėse nebuvo nei elektros, nei šildymo, nei kitų pavojingų gaisrą sukelti galinčių medžiagų“, – mano Olga.

Ji priduria, kad visada laikėsi visų įmanomų atsargumo priemonių, nes žino, kaip tai svarbu ir kaip lengvai gali kilti gaisras, tačiau globojant arklius tenka susidurti ir su piktais, neadekvačiais žmonėmis, sulaukti grasinimų, grasinančių žinučių. „Pavyzdžiui, kai kurie žmonės pyksta, nes parodai jų neparadinę pusę. Arkliai kenčia ir pas labai gerą reputaciją turinčius asmenis, todėl kai juos išgelbstime, natūralu, kad kyla nepasitenkinimas“, – sako O.Choroškova.

Reikalinga pagalba naujam arklių prieglobsčiui

Laiške 15min redakcijai rašoma, kad šis įvykis Arklių slėniui, ne pelno siekiančiai ir iš žmonių geros valios gyvenančiai organizacijai, nepaprastai skausmingas.

„Pašiūrių atstatymas yra labai svarbus, kadangi jos buvo arklių prieglobstis. Dabar labiausiai kenčia būtent arkliai.

Šita nelaimė nutiko per pačius karščius, ir šiuo metu gyvūnus puola uodai, mašalai ir kiti kraujasiurbiai, o vietos apsisaugoti nuo jų ir kaitrios saulės ar lietaus tiesiog nebėra. Vargu ar šią vasarą pavyks atstatyti pašiūres, tačiau mes dėsime visas pastangas, tad finansinė pagalba mums labai svarbi.

Jeigu dabar arkliams kas nors nutiktų, mes paprasčiausiai neturime vietos, kad galėtume jiems padėti“, – sako Olga ir prašo galinčiųjų prisidėti – tiek finansiškai, tiek medžiagomis, reikalingomis atstatyti prarastą pastatą, darbo jėga ar kita pagalba.

Paremti galite Žirgų globos asociacijos tinklapyje

Taip pat pavedimu:

Paramos gavėjas:

Žirgų globos asociacija

Bankas: Swedbank

Sąskaitos nr. LT13 7300 0101 0218 2823

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas