Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ateitis – be tualetinio popieriaus? Papasakojo, kokių naujovių vonios kambaryje galime tikėtis

Plastikiniai vamzdžiai ir iš plastiko pagaminti WC puodo bakeliai šiandien yra tapę įprastu dalyku santechnikoje. Tačiau dar septintajame 20 amžiaus dešimtmetyje tai buvo laikoma ekstravagantiška inovacija.
Tualetinis popierius
Tualetinis popierius / Shutterstock nuotr.

Santechnikos gaminiai – neišvengiama mūsų gyvenimo kasdienybė, tačiau retas susimąsto apie tai, kaip stipriai inovacijos pakeitė šią pramonę, rašoma "Geberit" pranešime žiniasklaidai.

„Plastikas pasaulį užkariavo ne iš karto, jo panaudojimu santechnikoje pradėta domėtis XX a. pradžioje, tačiau procesas buvo atsargus ir lėtas – tuo metu dominavo tradicinės medžiagos, tokios kaip ketus, varis ar pluoštinis cementas, o į plastiką buvo žvelgiama kaip į ekstravagantišką naujovę“, – sako „Geberit“ vykdantysis direktorius Baltijos šalyse Gediminas Repšys.

„Geberit“ nuotr./1966-aisiais santechnikos pramonę sudrebino fasoninių detalių ir vamzdžių asortimentas iš polietileno.
„Geberit“ nuotr./1966-aisiais santechnikos pramonę sudrebino fasoninių detalių ir vamzdžių asortimentas iš polietileno.

Drąsus žingsnis po Antrojo pasaulinio karo

Pasak jo, 1874-aisiais metais įkurta „Geberit“ anksti pastebėjo plastiko potencialą: „Pirmieji žingsniai žengti dar 1930-aisiais, kai įmonė pradėjo naudoti plastiką praustuvų komplektų detalėms gaminti, o po Antrojo pasaulinio karo buvo priimtas brangus, drąsus, bet perspektyvus žingsnis visiškai pereiti prie plastiko.“

„Geberit“ atstovas Lietuvoje Tadas Ivanauskas, priduria, kad Šveicarijos bendrovė į santechnikos pramonės istoriją įsirašė 1952-aisiais, kai pristatė pirmąjį plastikinį WC puodo bakelį.

„Palyginus su tuomet plačiai paplitusiais keraminiais bakeliais, jo privalumai buvo akivaizdūs. Tai – atsparumas beveik visoms cheminėms medžiagoms, itin tvirtas, šviesai nejautrus ir šalčiui atsparus korpusas. Šis produktas pralenkė rinkos pasiūlą savo ilgaamžiškumu, be to, buvo lengvas ir daug paprasčiau montuojamas.“

Plastikiniai vamzdžiai buvo ekstravagancija

1966-aisiais santechnikos pramonę sudrebino dar viena naujovė – Šveicarijos bendrovė rinkai pristatė nuotekų vamzdyno sistemos jungčių ir vamzdžių asortimentą, pagamintą ne iš tradicinių medžiagų, o iš polietileno.

„Šis plastikas atlaiko karštį ir šaltį, jis atsparus smūgiams ir korozijai, lengvai apdorojamas ir plačiai pritaikomas. Vis dėlto, polietileno įvedimas į rinką buvo rizikingas žingsnis, nes inžinieriai, santechnikai ir amatininkai tuo metu buvo nusiteikę gan skeptiškai. Jeigu šiandien tai – vienas plačiausiai naudojamų plastikų, septintajame dešimtmetyje tai buvo palyginti nauja medžiaga“, – pasakoja T.Ivanauskas.

„Geberit“ nuotr./1964-aisiais Geberit pristatė pirmąjį potinkinį klozeto bakelį.
„Geberit“ nuotr./1964-aisiais Geberit pristatė pirmąjį potinkinį klozeto bakelį.

Potinkinis bakelis – lūžis vonios kambario interjere

Jeigu projektuodami vonios kambarį dažniausiai net nesvarstome apie klasikinius WC puodus ir renkamės potinkinius bakelius, septintajame dešimtmetyje šis, erdvę vonios kambaryje taupantis ir estetiką kuriantis sprendimas taip pat buvo visiška inovacija.

„1964-aisiais pristatėme pirmąjį potinkinį WC puodo bakelį ir tai buvo esminis pokytis vonios kambario interjere. Vėlgi, nors idėja buvo išradinga, santechnikos pramonės atstovai iš pradžių ją vertino skeptiškai, nes bakelio montavimas sienoje prieštaravo tradicinei montavimo praktikai, daugelis santechnikų galvojo, kad šiam sprendimui įmontuoti reikia didelių pastangų“, – apie laiką pralenkusią inovaciją pasakoja G.Repšys.

„Geberit“ nuotr./Apiplovimo funkciją turintys WC puodai užtikrina aukščiausią higieną.
„Geberit“ nuotr./Apiplovimo funkciją turintys WC puodai užtikrina aukščiausią higieną.

Kodėl Japonijoje apiplovimo funkcija – standartas?

Kita inovacija, kuri net šiandien nėra plačiai prigijusi visame pasaulyje, yra apiplovimo funkciją turintys WC puodai. Pirmąjį tokį, įprastas tradicijas laužantį ir vietoje tualetinio popieriaus apiplovimą vandeniu siūlantį puodą Šveicarijos bendrovė pristatė 1978-aisiais.

Nors Azijoje, o ypač – Japonijoje, šie puodai žaibiškai išpopuliarėjo, Vakarų šalys į naujovę reagavo atsargiai.

„Vakaruose vis dar vyrauja tualetinio popieriaus kultūra, sunku pakeisti įsišaknijusius įpročius, kai tuo tarpu Japonijos kultūroje nuo seno paplitęs kritinis požiūris į higieną. Vaikai pradinėse mokyklose patys valo savo klases ir vonios kambarius, japonų namuose visad vyrauja nepriekaištinga tvarka. Apiplovimo funkciją turintys WC puodai užtikrina aukščiausią higieną, tad nieko keisto, kad šioje šalyje jie tokie populiarūs“, – teigia T.Ivanauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas