Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 29

Augalus puola amarai: kokios priemonės padės jų atsikratyti?

Amarus dažniausiai pamatysime didelėmis grupėmis. Jie mėgsta jaunus augalus ir juos stipriai pažeidžia – lapai susisuka, nukenčia žiedai ir derlius. Amarai išskiria lipnų skystį, kuris patinka skruzdėms, todėl jų draugystė itin kenkia augalams. Ar įmanoma amarų atsikratyti liaudiškais būdais?
Amarai ant rožių
Amarai ant rožių / 123RF.com nuotr.

Kaip rašoma puslapyje gardendesign.com, yra daug natūralių būdų amarams kontroliuoti, nes jie gamtoje turi nemažai priešų – vabzdžių, vabzdžių lervų ir paukščių. Nuo ko pradėti? Dalijamės keliais patarimais.

Galima pašalinti rankomis arba stipria vandens srove

Pirmuoju atveju amarus jūs galite paprasčiausiai nubraukti rankomis nuo žiedų, lapų ar augalo stiebų ir įmesti juos į muiluotą vandenį. Būtinai dėvėkite sodo pirštines.

Antruoju atveju galite panaudoti vandens srovę ir ja nuplauti kenkėjus. Tiesa, šis būdas jauniems ar liauniems augalams gali netikti, todėl įvertinkite situaciją, kada galite panaudoti stipresnę vandens srovę ir nepakenkti augalams.

Pasigaminkite purškalus

Muilas ir vanduo: sumaišykite kelis šaukštus gryno skysto muilo, pavyzdžiui, kastilijos, su vandeniu ir supilkite į butelį su purkštuvu. Venkite naudoti priemones su drėkikliais, plovikliais ar tas, kurios pašalina riebalus. Gautu tirpalu apipurkškite pažeistas augalo vietas, lapus – nepamirškite ir apatinių lapų pusių, kur būna pasislėpusių amarų.

Tikinama, kad tokia priemonė sukuria apsauginį sluoksnį, padeda pašalinti amarus, tačiau nekenkia kitiems vabzdžiams – boružėms ar bitėms ir pan. Specializuotose parduotuvėse taip pat galite įsigyti specialių insekticidinių muilų, kurie padės įveikti kenkėjus.

Nimbamedžių aliejus: organiniai komponentai, esantys šiame aliejuje, atbaido amarus ir kitus vabzdžius, tokius kaip skydamariai, kopūstiniai baltukai, vikšrai, skruzdės ir pan. Tiesa, sakoma, kad šis aliejus gali atbaidyti ir naudingus vabzdžius, todėl patariama vadovautis gamintojo nurodymais, ruošiant priemonę nuo vabzdžių. Įprastai šis aliejus atitinkamomis proporcijomis maišomas su vandeniu ir muilu, o gautu tirpalu purškiami augalai.

123RF.com nuotr./Nimbamedžių aliejus
123RF.com nuotr./Nimbamedžių aliejus

Eteriniai aliejai: sumaišykite po 4–5 lašus pipirmėčių, gvazdikėlių, rozmarinų, čiobrelių eterinių aliejaus su vandeniu nedideliame buteliuke su purkštuvu. Purkškite labiausiai amarų paliestas augalų vietas.

Įdarbinkite natūralius plėšrūnus

Amarus ėda boružėlės, tačiau daugiausiai jų sunaikina ne mūsų akims įprastos boružės, bet jų lervos. Dar vienas pasirinkimas – auksaakės, kurios taip gali padėti suvaldyti amarus ir užkirsti kelią jų daromai žalai.

Beje, dabar boružių ir auksaakių lervų galite įsigyti ir specializuotose parduotuvėse. Beliks tik paleisti jas norimose vietose ir laukti rezultato.

Neišvykite ir paukštelių iš savo kiemo – kai kurie jų minta amarais ir jums lieka kur kas mažiau darbo.

Auginkite tinkamus augalus

Išnaudokite augalus ir auginkite tuos, kurie atbaido amarus arba pritraukia tuos vabzdžius, kurie amarus naikina.

Kokie tai augalai? Naudingus vabzdžius pritraukia dobilai, mėtos, krapai, pankoliai, kraujažolės.

Amarus atbaido katžolės, česnakai, laiškiniai česnakai, didieji česnakai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas